Eten Chinezen honden?

Eten alle Chinezen honden? Staat hond op het menu in Chinese restaurants? Heb jij wel eens hond gegeten? Het zijn vragen die expats vaak krijgen van hun vrienden en familie in Europa. Tegelijkertijd is het een gevoelig onderwerp voor veel Chinezen.

Voordat we in meer detail in gaan op dit onderwerp, kunnen we de mythe alvast ontkrachten: niet alle Chinezen eten honden. Het is wonderbaarlijk hoe sterk dit stereotype kan zijn. De media kunnen erg invloedrijk zijn en mensen dagelijks beïnvloeden, maar zonder kennis te hebben van de volledige feiten kunnen ze incorrecte stereotypes in de hand werken.

Niet alle Chinezen eten hond
Niet alle Chinezen eten hond

Het valt echter ook niet te ontkennen dat hond voor een kleine minderheid wel degelijk op het menu staat. Deze minderheid bevindt zich voornamelijk in het zuiden van China in de provincies Guangdong, Guangxi, Jiangsu en Guizhou. Als je wat bekender bent met het onderwerp, dan heb je waarschijnlijk wel gehoord van het Lychee en Hondenvleesfestival. Dit festival vindt jaarlijks plaats op 21 juni in de stad Yulin en duurt iets langer dan een week.

Hondenvlees eten – Wanneer is het begonnen?

Het eten van hondenvlees in China kan herleid worden tot ongeveer 1700 voor Christus in het noorden van het land. In het oude China konden honden verschillende functies hebben binnen het huishouden: ze bewaakten de boerderij, werden ingezet als jachthonden, maar werden ook geslacht om te eten. Bovendien werden honden ook als belangrijk offer voor de voorouders en de goden gezien. Het Chinese teken voor offeren 献 (xiàn) bevat zelfs het teken voor hond 犬 (quǎn).

Met de opkomst van het boeddhisme in de tiende eeuw begonnen de mensen te geloven dat het doden van honden slecht karma bracht, vanwege de loyaliteit die de dieren toonden aan hun eigenaren. Desondanks worden er in de traditionele Chinese geneeskunde voordelen voor de gezondheid en warmte in de winter toegeschreven aan hondenvlees.

Tijdens de Culturele Revolutie werd het houden van honden als huisdier door Mao Zedong verboden als “tijdverdrijf voor de bourgeoisie”. Tijdens de hongersnood van de Grote Sprong Voorwaarts aten de plattelandsbewoners het vlees van honden (en ieder ander dier wat ze te pakken konden krijgen). Pas in de jaren ’90 begonnen er honden te verschijnen in de Chinese steden. Zoals eerder aangegeven, zijn er vandaag de dag steeds minder mensen die hondenvlees eten en het enige grote evenement waarbij het eten van hondenvlees wordt gepromoot is het eerder genoemde Lychee en Hondenvleesfestival.

Lychee en Hondenvleesfestival

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, bestaat het festival nog niet zo heel lang. De eerste editie werd gehouden in de zomer van 2010. Ondanks dat het festival in Yulin plaatsvindt, ontkent de lokale overheid elke betrokkenheid bij of goedkeuring van het festival en omschrijft ze het als een lokaal gebruik van “een klein percentage” van de inwoners.

Yulin ligt in de provincie Guanxi in China
Yulin ligt in de provincie Guanxi in China

Er zijn hartverwarmende verhalen opgedoken over het verontrustende festival, waarbij een gepensioneerde docent 15.000 CNY heeft uitgegeven om 360 honden te redden. Ook hebben een aantal beroemdheden zich uitgesproken tegen het festival in Yulin en krijgt dit ieder jaar meer aandacht.

Het is voornamelijk dankzij dit evenement dat het stereotype van “alle Chinezen eten honden” bestaat. Het is erg makkelijk voor een kleine minderheid om veel aandacht te krijgen, maar in werkelijkheid houden de meeste Chinezen net zo veel van honden als de meeste westerse mensen. Het eten van hondenvlees is veel minder gebruikelijk dan de meeste mensen denken.

Het moet wel gezegd worden dat het geloof dat hondenvlees lekker en goed voor de gezondheid is diep geankerd is in de Chinese cultuur. Zélfs terwijl een groot percentage van de Chinese mensen tegen het eten van hondenvlees is. We kunnen als hondenliefhebbers het stereotype ontkrachten, maar we kunnen ook niet ontkennen dat het eten van honden in delen van China zeer zeker voorkomt.

Wat vinden Chinezen van het eten van honden?

Een enquête die is afgenomen in opdracht van de China Animal Welfare Association toont aan wat de Chinezen vinden van het festival in Yulin. De resultaten geven een goede indicatie van het algemene standpunt in China ten opzichte van het eten van honden (Bron).

Dit toont direct dat het stereotype dat alle Chinezen honden eten niet op waarheid berust is. Veel Chinezen denken er hetzelfde over als Europeanen of Amerikanen en moeten er niet aan denken om hondenvlees te eten. Zonder er zelf schuldig aan te zijn, brengt Yulin als stad volgens 62% van de Chinezen schande toe aan China. Met een inwoneraantal ongeveer gelijk aan Londen is het geen kleine vis, zelfs niet in China’s grote vijver.

Hoe Chinezen denken over het eten van honden - Enquete door Horizon
Hoe Chinezen denken over het eten van honden – Enquete door Horizon

Het eten van honden is een onderwerp wat altijd voor veel controversie zorgt in China. De westerse wereld zal altijd het stereotype blijven behouden en de enige manier waarop dat zal verdwijnen is als het festival in Yulin dat ook doet. Gelukkig tonen de bovenstaande statistieken en informatie aan dat het niet allemaal kommer en kwel is. Wat we in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen is dat het eten van hondenvlees GEEN veelvoorkomend gebruik is in China.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer