Wat is een VPN en is VPN in China verboden?

In deze blog lees je alles wat je moet weten over het gebruiken van een VPN in China in 2018: wat is een VPN, hoe vind je de beste VPN voor China en is een VPN in China verboden?

Dus om te beginnen, wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een dienst die het IP adres van een internetgebruiker verbergt. In andere woorden, het verbergt je locatie, waardoor je internet verbinding privé is. Hierdoor kan je toegang krijgen tot bepaalde inhoud op het internet die op jouw locatie geblokkeerd of gecensureerd wordt.

Hoe werkt een VPN?

 

Hide Me Gratis VPN
Gratis VPN ‘Hide Me’ is één van onze favorieten.

Wanneer je verbinding maakt met het internet, verbindt je altijd eerst met je internet provider. Je provider verbindt je vervolgens met de websites die je wilt bezoeken. Elke website die je opvraagt of iedere andere online dienst die je gebruikt komt eerst langs je provider, en kan ook gezien worden door je provider.

Wanneer je verbinding maakt met een VPN server (met andere woorden, een server die door je VPN provider beheerd wordt), dan doe je dit via een versleutelde verbinding. Dit betekent dat alle data die tussen jouw computer/apparaat en de VPN versleuteld is. Alleen jij en de VPN server kunnen dus zien welke websites of diensten je gebruikt. Je internet provider kan je internetgebruik niet meer volgen, maar alleen maar zien dat je verbonden bent met een VPN server.

Als iemand je internetgebruik wil volgen, dan lijkt het erop dat je het internet gebruikt vanaf het IP adres van de VPN server. Het is hierdoor dus een stuk moeilijker om te achterhalen wat je locatie is en wat je online aan het doen bent.

Een VPN biedt privé toegang tot het internet, maar afhankelijk van welke VPN je gebruikt kan het zijn dat het toch niet 100% privé is. De VPN server kan namelijk soms de sites zien die jij bekijkt of je gebruik loggen. Dit is bij de meeste gratis VPN’s het geval. VPN’s waarvoor je moet betalen zijn meestal meer privé. Als je privacy je eerste prioriteit is, dan moet je je keuze voor een VPN hierop afstemmen.

Top Tip:

We raden het aan om een VPN te installeren voordat je naar China gaat, aangezien het downloaden van een VPN in China erg lastig kan zijn.

Waarom moet ik een VPN gebruiken?

In China worden veel populaire websites en diensten geblokkeerd. Denk hierbij aan sites als Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat. YouTube en (bijna) alle Google diensten worden ook geblokkeerd. Om hier toch gebruik van te kunnen maken in China, zal je dus de hulp van een VPN moeten inschakelen.

De vier belangrijkste redenen om een VPN te gebruiken:

  • Privacy
  • Censuur
  • Onbeperkte toegang
  • Veiligheid

Privacy:

Gebruik het internet privé, zonder dat anderen kunnen zien waar je mee bezig bent.

Censuur:

Maak vrij gebruik van het internet, zonder last te hebben van blokkades door censuur vanuit de overheid.

Onbeperkte toegang:

Kies zelf de locatie van waaruit je wilt dat het lijkt dat je met het internet verbindt. Zo kan je bepaalde websites en diensten gebruiken die alleen maar beschikbaar zijn in specifieke landen. Voor wat betreft het internet het weet, is jouw locatie dezelfde als die van je VPN. Dus als je bijvoorbeeld vanuit China toegang wil tot BBC iPlayer (die alleen maar in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar is), dan zet je je VPN locatie op het Verenigd Koninkrijk en je server zal niet beter weten. Op dezelfde manier kan je ook op Netflix series kijken die alleen maar beschikbaar zijn op de Amerikaanse versie van Netflix. Handig , hè?

Veiligheid

Het gebruiken van een VPN zorgt ervoor dat je veilig kan downloaden en torrentsites kan gebruiken. Je kan ook veilig openbare WiFi hotspots gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken om hackers. Zelfs als een hacker al enige data weet te onderscheppen, dan is het toch versleuteld en dus veilig.

Werken VPN’s in China?

Wat is een VPNHet korte antwoord is: ja. Vanwege de aard van een VPN, kan je ze waar ook ter wereld gebruiken. Je zal misschien wel de VPN moeten downloaden voordat in het land aankomt. Als een land veel censuur toepast op het internet, dan is de kans groot dat VPN gebruik ook niet wordt toegestaan.

Er komen bijna iedere maand wel weer geruchten voorbij dat China VPN’s aan het blokkeren is en dat ze niet meer zullen werken. In april 2018 werd er nog gedreigd met een algehele ban op VPN’s. April is inmiddels al lang voorbij en alles werkt gewoon nog zoals eerder. De enige tijdstippen waarop het lastig kan zijn om een VPN in China te gebruiken, met name in steden zoals Beijing, is tijdens belangrijke toespraken van de overheid. Een voorbeeld hiervan is het 19e Nationale Congres van de Communistische Partij van China eind 2018.

Je zal misschien merken dat je internet langzamer wordt wanneer je een VPN gebruikt. Dit komt doordat het versleutelen en ontcijferen data veel rekenkracht vereist. Ook moet de data over een langere afstand reizen. Er zijn echter honderden VPN’s die goed werken en die in kan gebruiken in China.

Is het gebruiken van een VPN in China verboden?

Of het gebruiken van een VPN in China verboden is of niet, is een erg grijs gebied en dat houdt de overheid bewust zo.

Los van of het wel of niet verboden is om een VPN te gebruiken in China, zal het je als buitenlander geen problemen opleveren. Er zijn wat politiek gevoelige gebieden, zoals Tibet en Xinjiang, waar je misschien wel wat problemen kan krijgen. Je moet bijvoorbeeld je VPN verwijderen of je zal merken dat de provider je telefoonverbinding heeft afgesloten. Dit komt echter maar zeer weinig voor.

Op andere plekken in China is het gebruiken van een VPN door buitenlanders zeer gebruikelijk. Het is zelfs vreemd als je het niet doet. De meeste buitenlanders willen namelijk heel graag toegang tot de eerder genoemde websites. China heeft ook de neiging om nogal willekeurig websites te blokkeren. De website van de BBC was bijvoorbeeld de afgelopen jaren geblokkeerd, maar nu ineens niet meer. China doet wat het wilt, wanneer het wilt!

Als China websites blokkeert, waarom blokkeert het dan niet ook alle VPN’s?

Dat is een heel goed punt. Het eenvoudige antwoord is dat veel bedrijven in China een VPN nodig hebben. Een VPN is essentieel voor bedrijven en zonder kunnen ze geen zaken doen. China zou dus veel van zijn zaken met internationale bedrijven verliezen wanneer het gebruiken van een VPN in China verboden zou worden.

China’s nieuwe VPN richtlijnen van april 2018 zijn voornamelijk gericht op bedrijven die illegaal een VPN gebruiken. Als bedrijf in China moet je toestemming vragen om een VPN te gebruiken. Als je die toestemming niet krijgt, is het gebruik van een VPN in China verboden. Bedrijven die dit toch doen zullen onder de nieuwe regels strenger behandeld worden.

Nu je weet wat een VPN is en waarom je er een nodig hebt, is de volgende stap het kiezen van de juiste VPN voor jou. Houdt ons blog in de gaten voor meer artikelen over onze favoriete gratis en betaalde VPN’s in China.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer