Gansu Provincie – Leer over China

Gansu is een langwerpige provincie, gelegen in het noordwesten van China. Het is het meeste bekend vanwege de Zijderoute die er voor een groot deel doorheen loopt. Vanwege zijn strategische locatie verbond Gansu vroeger China met de wildere gebieden in het westen en centraal Azië. De Hexi corridor, een smalle vallei die naar de woestijn leidt was de laatste doorgang waardoor verbannen zielen het Chinese Rijk verlieten.

Het woord Gansu (甘肃) is samengesteld uit de namen van twee oude prefecturen in de provincie. Gan (gelegen in de regio van het huidige Zhangye) en Su (gelegen in de regio van Jiuquan) dateren uit de tijd van de Song dynastie.

Locatie en Landschap

Gansu China Kaart
Gansu China Kaart

Gansu grenst in het westen met Xinjiang en Qinghai, in het noorden met Ningxia en Binnen-Mongolië, in het oosten met Shaanxi en in het zuiden met Sichuan. Het landschap is divers en kleurrijk, van de groene weides in het zuiden en de 5500 meter hoge Qilian bergen in het oosten, tot aan de zandvlaktes van de Gobi woestijn in het noorden.

Populatie, Etnische Groepen & Taal

De totale oppervlakte van Gansu is ongeveer 450.000 vierkante kilometer. Met een inwonertal van slechts 26 miljoen mensen, is Gansu één van de dunstbevolkte provincies van China. Hoewel de meeste inwoners van Gansu tot de etnische Han behoren, is er ook een significante Hui moslim populatie in de provincie. Een Tibetaanse populatie woont in het zuidwesten, waar Gansu grenst aan het oosten van het Tibetaanse Plateau. De Gansu provincie is ook de woonplaats van kleinere hoeveelheden etnische minderheden zoals de Dongxiang, Manchu en Mongoolse groepen. De meeste inwoners spreken verschillende varianten van een Noord Mandarijns dialect, maar je zal ook wat Tibetaans, Mongools en andere minderheidstalen horen wanneer je door de provincie reist.

Economie

Gansu is één van China’s armste provincies en de kwaliteit van leven staat in schril contrast met de veel rijkere gebieden aan de oostkust van China. De economie van de provincie wordt voornamelijk gedreven door de landbouw. De hoeveelheid land die per persoon in bezit is, is dan ook veel groter dan het gemiddelde van China. Toch worstelt Gansu nog steeds met het produceren van voldoende eten om zijn eigen populatie te voeden. De economische instabiliteit van de provincie is het resultaat van veelvuldige droogtes, hongersnoden en verwoestingen door aardbevingen.

De Hexi Corridor is de provincie’s voornaamste producent van voedselgewassen zoals tarwe, gerst, gierst, mais en knollen. Andere gebieden in de provincie produceren een variëteit aan fruit, suikerbieten, sojabonen, katoen en pijptabak. Gansu’s weilanden worden gebruikt voor het houden van vee, voornamelijk schapen. Ook worden er in het noorden kamelen gefokt.

Duurzame Energy

De provincie Gansu loopt voorop bij de inspanningen van China om de productie van energie uit duurzame bronnen te verhogen. Er wordt stroom opgewekt uit waterkracht in de Gele Rivier, zonnepanelen in de Hexi Corridor en windmolens in het uiterste noorden van de provincie. In Jiuquan staat een windmolenpark met meer dan 7.000 turbines, wat het een van de grootste windmolenparken in China maakt. Hoewel de meerderheid van China’s energie nog steeds wordt opgewekt uit steenkool, komen er steeds meer duurzame alternatieven.

Ruimtereizen

Jiuquan Satellite Launch Center
Jiuquan Satellite Launch Center

Aan de rand van de Gobi woestijn ligt China’s eerste ruimtehaven – het Jiuquan Satellite Launch Center (JSLC). Het ligt net over de Gansu’s grens in Binnen-Mongolië en is vernoemd naar de dichtstbijzijnde stad, Jiuquan in het noorden van Gansu. JSLC staat centraal in China’s ruimteprogramma, inclusief de lancering van China’s eerste satellietmissie Dong Fang Hong (1970) en haar eerste ruimtevlucht Shenzhou 5 (2003).

Reizen door Gansu: Woestijn, Boeddha’s en Dramatische Landschappen

Veel reizigers slaan de provincie van Gansu over en bezoeken liever de makkelijker bereikbare en bekendere gebieden van China. Maar vanwege de geografische en culturele diversiteit is Gansu zeker de moeite waard om te bezoeken. Van Boeddha-hoppen langs de zijderoute tot het proeven van de beroemde Lanzhou Beef Noodles en het bezoeken van een van de grootste Tibetaanse kloosters buiten Tibet; hieronder vind je een aantal van onze aanbevelingen.

Dunhuang 敦煌

Dunhuang is altijd al van strategisch belang geweest. Het was een stadje gelegen aan een oase op een kruising van de noordelijke en zuidelijke zijderoutes door de Taklamakan woestijn naar Centraal Azie. Vandaag de staat het bekend om de Mogao grotten, een UNESCO werelderfgoed locatie slechts 25 kilometer ten zuiden van de stad. Hoewel veel kostbare voorwerpen in het begin van de 20e eeuw geplunderd zijn uit de grotten, bevatten ze nog steeds een van de grootste en oudste boeddhistische kunstcollecties ter wereld. Veel van de grotten met muurschilderingen, houtsnijwerk, rollen en teksten zijn vandaag de dag geopend voor bezoekers. Andere populaire dingen om te doen in Dunhuang zijn het bezoeken van het nabijgelegen Crescent Moon Lake en de Singing Sand Dunes, en het maken van tochten per kameel door de Gobi woestijn.

Jiayuguan 嘉峪关

Het fort van Jiayuguan was ooit de laatste buitenpost van de Chinese beschaving, die het land bewaakte tegen het wilde westen. Vandaag kan het zowel het begin als het einde van de Chinese Muur zijn, afhankelijk van je uitkijkpunt. De restanten van de muur hier staan bekend als de ‘Hangende Grote Muur’; een modderig, zigzaggend pad wat lijkt op een draak die over de rand van een klif hangt. Men denkt dat de originele muur hier ergens rond 1539 werd gebouwd. Het grootste gedeelte van wat je nu ziet is een reconstructie. De nachtelijke markten in dit noordelijke deel van de Gansu provincie zijn in het bijzonder een bezoekje waard, aangezien je een mix van Han, Hui Moslim en Oeigoers eten kan proeven.

Zhangye 张掖

Zhangye Danxia - Rainbow Mountains
Zhangye Danxia – Rainbow Mountains

Dicht bij de stad Zhangye vind je het tweede UNESCO werelderfgoed op onze Gansu lijst: het adembenemende Danxia Nationaal Geologisch Park. Het is een landschap van rode en kleurrijke kliffen, waarvan er sommige honderden meters hoog zijn. Zhangye Danxia wordt door bezoekers ook wel de ‘Rainbow Mountains’ van China genoemd. China’s enige gigantische liggende Boeddha beeld is een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Zhangye.

Boeddhistische Spelonken en Beelden in Zuid Gansu

Als je van grote Boeddha’s houdt, dan zijn er nog een aantal andere plekken die je kan bezoeken als je verder naar het zuiden reist. De Maijishan grotten bij Tianshui en de Bingling Si grotten enkele uren ten zuid-westen van Lanzhou zijn ook een bezoekje waard. Onderweg van Lanzhou naar Tianshui kan je stoppen bij Gangu waar je een gigantische Boeddha met een snor kan zien die uit de rotswand is gehouwen.

Gannan Tibetaanse Autonome Prefectuur 甘南藏族自治州

Er liggen veel interessante kleine stadjes en temples verspreid over de graslanden. Een van de meest indrukwekkende plekken is het Labrang klooster in het stadje Xiahe. Het is een van de belangrijkste kloosters in de Gelug school van het Tibetaans boeddhisme. Het Labrang klooster heeft een van de langste wegen voor pelgrims om hun ‘Kora’ (een circulaire route om ene heilige plek) te voltooien. Bezoekers zijn zowel toeristen als Tibetaanse pelgrims. Er zijn ruim voldoende pensions en diverse cafés die lokale boterthee en yak burgers serveren.

Eten in Gansu

Een reis naar Gansu zou niet compleet zijn zonder de beroemde Lanzhou Beef Noodles 兰州拉面 Lanzhou Lamiante proberen. Hoewel ze in heel China te krijgen zijn, is er niks beter dan de echte authentieke smaak van Gansu. De getrokken noodles zijn een specialiteit van de Hui Moslim etnische groep en bestaan al sinds de Tang dynastie. De soup heeft een lichte smaak van bosuitjes en runderbouillon. Op de tafels in alle noodle zaakjes vind je een kannetje azijn, een potje chili en rauwe knoflook om de soep op smaak te brengen. Houd er rekening mee dat de chili soms al voor je wordt toegevoegd. Geef het dus van te voren aan als je niet van pittig eten houdt. De meeste restaurants serveren ook broodjes rundvlees (肉夹饼 roujiabin), koude groentegerechten, extra rundvlees en gekookte eieren voor bij je soep.

Lanzhou Lamian
Lanzhou Lamian

Elk gedeelte van China heeft zijn eigen variatie op de BBQ (烧烤 shaokao). De keuken van Gansu is hier geen uitzondering op, met zijn eigen vleesspiezen in allerlei soorten, kleuren en vormen. Om het af te maken voeg je een pittig kruidenmengsel toe en meng je het allemaal in een broodje. Niet de meest gezonde maaltijd, maar zeker het proeven waard.

Transport in Gansu

Lanzhou heet Gansu’s grootste vliegveld, die de provincie verbindt met grote steden door heel China. We raden je aan om met de trein door Gansu te reizen om het diverse landschap te kunnen bewonderen. Een hogesnelheidslijn zal Lanzhou binnenkort verbinden met Shaanxi in het oosten en Xinjiang in het westen, wat de reis een stuk korter maakt. De Tibetaanse stadjes in het zuidwesten van Gansu kan je enkel met een lange-afstandsbus bereiken.

Voor het geval je het gemist hebt…

We hebben eerder ook een blog geschreven over de Guangdong provincie. Neem daar ook eens een kijkje!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer