Guangdong Provincie – Leer over China

Guangdong (Guǎngdōng 广东) is een provincie in het zuidoosten van China, gelegen aan de Zuid-Chinese Zee. Het grenst aan de speciale administratieve regio’s Hong Kong en Macau, en Hainan ligt voor de kust van het schiereiland Leizhou.

Guangdong Provincie kaart“Guǎng” 广 betekent “uitgestrekt” of “wijd” en wordt al sinds de oprichting van de Guang prefectuur in het jaar 226 geassocieerd met de regio. Guangdong en het naastgelegen Guanxi betekenen letterlijk “uitgestrekte oosten” en “uitgestrekte westen”. Samen worden Guangdong en Guangxi 两广 liǎng guǎng “Twee Uitgestrektheden” genoemd. Guǎngdōng werd oorspronkelijk geromaniseerd naar Canton of Kwantung. De Nederlandse naam “Kanton”, afgeleid van Cantão (het Portugees voor “Guangdong”) verwijst echter alleen maar naar de hoofdstad van de provincie en niet de hele provincie zelf.

Vanwege zijn bijzondere geographische positie is Guangdong lang de poort van China naar de rest van de wereld geweest.

Guangdong Inwoners

Guangdong is met zijn ongeveer 110 miljoen inwoners de meest dichtbevolkte provincie van China. De hoofdstad Guangzhou (广州 Guǎngzhōu), oorspronkelijk “Canton” genoemd in de westerse wereld, is gelegen aan het uiteinde van de Parelrivierdelta (珠江三角洲 Zhūjiāng sānjiǎozhōu). Guangzhou en de economische spil Shenzhen zijn twee van de meest dichtbevolkte en belangrijkste steden van China.

De lokale inwoners van Guangzhou (Kanton) en hun taal worden nog steeds Kantonees genoemd in het Nederlands. Vanwege de prestige van Kanton en zijn accent, werd de term Kantonees ook wel gebruikt voor de inwoners en Chinese dialecten buiten de provinciale hoofdstad. Hoewel dit gebruik vandaag de dag nog steeds voorkomt, is het veel minder geworden door het gebruik van de Chinese naam voor de stad Guangzhou.

De grootste steden in Guangdong zijn een magneet geweest voor arbeidsmigranten uit de armere landinwaartse provincies. In veel steden heeft dit geleid tot problemen, maar het heeft er ook voor gezorgd dat bijna iedereen Mandarijn spreekt. Mensen die in de horeca werken spreken vaak zelfs beter Mandarijn dan de lokale versie van Kantonees.

Canton Tower in Guangzhou
Canton Tower in Guangzhou

Eten in Guangdong

Het eten en de taal van de provincie worden nog steeds Kantonees genoemd. Kantonees eten staat bekend als het meest karakteristieke in China en is de meest bekende Chinese keuken wereldwijd. Het is herkenbaar aan het gebruik van een verscheidenheid aan verse ingrediënten, het minimale gebruik van kruiden en het snelle koken (meestal door te roerbakken). Aangezien ze in een kustprovincie wonen, zijn de inwoners vooral dol op zeevruchten.

Guangdong klimaat en geografie

Guangdong ligt in het zuiden aan de Zuid-Chinese Zee en heeft een kustlijn van 4.300 kilometer lang. Het Leizhou schiereiland ligt in het zuidwesten van de provincie en er zijn een aantal slapende vulkanen. In de Parelrivierdelta komen drie rivieren samen: de Oostelijke Rivier 东江(Dōngjiāng), de Noordelijke Rivier 北江(Běijiāng) en de Westelijke Rivier西江(Xījiāng). Er liggen honderden kleine eilandjes in de rivierdelta.

De provincie wordt geografisch gescheiden van het noorden door een aantal bergketens die samen het Zuid-Chinees Bergland (南岭Nán Lǐng) worden genoemd. De hoogste bergtop in de provincie is Shikengkong, met een hoogte van 1.902 meter boven zeeniveau.

Zuid-Chinees Bergland Guangdong

Aangezien een groot gedeelte van Guangdong ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt, is het een van de Chinese provincies met een tropisch en subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur varieert er tussen de 26°C en de 30°C. Het gebied wordt echter ook vaak geteisterd door typhoons, met name in de zomer.

 

Economie van Guangdong

Eeuwenlang was de landbouw de voornaamste drijver van de economie van Guangdong. Dit is echter sinds halverwege de jaren ’80 steeds minder aan het worden. Gedeeltelijk komt dit door de snelle verstedelijking van de provincie vanaf de jaren ’80. Hierdoor zijn de landbouwgronden rondom de grote steden aangetast, waardoor er daar veel minder geproduceerd kan worden. Hoewel rijst het meest voorkomende gewas is en graangewassen bijna alle landbouwgronden bedekken, zijn de industriële en fruitgewassen die er groeien op de overige stukken land van nationaal belang.

Haven van Guangdong

Als een van de eerste handelshavens voor de buitenwereld en startpunt van de maritieme Zijderoute, heeft Guangdong een lange geschiedenis van commerciële handel en is het ook de oorsprong van de moderne nationale industrie.

De provincie draagt voor ongeveer 12% bij aan het Bruto Nationaal Product van China en is de thuisbasis voor de productiefaciliteiten en kantoren van een groot aantal Chinese en buitenlandse bedrijven. Guangdong faciliteert ook de grootste import- en exportbeurs in China, de Canton Fair, in de provinciehoofdstad Guangzhou.

Lokale festivals en evenementen in Guangdong

Naast de traditionele Chinese festivals en activiteiten, zoals het Lentefestival en het Lantaarnfeest, zijn er ook een aantal typische Guangdong activiteiten. Een cruise over de Parelrivier is een must voor bezoekers van Guangzhou, vanwege het pittoreske uitzicht langs de op twee na langste rivier van het land.

Het Guangzhou International Food Festival is één van de meest bekende festivals van de provincie. Het wordt jaarlijks in oktober of november gehouden en trekt mensen van over de hele wereld.

Guangzhou is ook de stad van China’s beste voetbalteam, Guangzhou Evergrande, die de laatste jaren de veelbesproken Chinese Super League domineren. Een bezoek aan het levendige Tianhe Stadium is een must voor iedere sportfan.

Bezoek Shenzhen

Shenzhen was vroeger een eenvoudige handelsplaats met een paar honderdduizend inwoners aan de Kowloon-Canton spoorlijn. In 1979 werd het officieel tot stad benoemd en

in 1980 werd het een Speciale Economische Zone. Sinds die tijd is het gegroeid van een vissersdorp naar een zeer grote en economisch belangrijke stad. Er wonen vandaag de dag zo’n 14 miljoen inwoners en dit aantal groeit nog steeds.

Shenzhen in Guangdong

Shenzhen is recentelijk uitgeroepen tot de meest leefbare en de op twee na mooiste stad van China. Ondanks dat deze metropool minder dan 30 jaar oud is, heeft het een ongelofelijke en snelle transformatie ondergaan. Je moet het zien om het te geloven.

Shenzhen is een goed gestructureerde stad, met veel parken en open ruimtes, veel plekken om te bezoeken en een nieuw en steeds groter wordend ondergronds metrosysteem. Shenzhen’s relatieve nieuwe status en zijn reputatie als een stad van mogelijkheden zorgen ervoor dat het Chinezen uit het hele land aantrekt. Het huist een duizelingwekkend aantal typische keukens en culturen. En hoewel de hoofdtaal Mandarijn is, hoor je er net zo vaak Kantonees en noordelijker dialecten.

Bekijk de Canton Tower

Guangdong

Hij rijst 600 meter de hoogte in en tekent hiermee een silhouet op de horizon wat lijkt op de zachte rondingen van een vrouwenlichaam. Dit is de Canton Tower of Guangzhou Tower (in versimpeld Chinees 广州塔), de panoramische TV-toren. De observatietoren wordt voor verschillende doeleinden gebruikt en bevindt zich in het Haizu District in Guangzhou, Guangdong. Het hoogste punt van de toren werd bereikt in 2009 en hij werd in 2010 in gebruik genomen voor de Aziatische Spelen. Het was het hoogste gebouw in China tot de bouw van de Shanghai Tower in 2013.

De Guangzhou TV & Sightseeing Tower heeft in totaal 37 verdiepingen met expositieruimtes, een congrescentrum, een bioscoop, diverse restaurants en cafés en een uitkijkpunt.

Shamian Island

Het eiland Shamian, ook wel bekend als Zhongliusha of Shicuizhou, is een zandbank in het Liwan District van Guangzhou. De naam van het eiland betekent letterlijk “zanderig oppervlak” in het Chinees.

Shamian Island

Het gebied werd in de 19e eeuw door de Qing overheid in twee concessies verdeeld en aan Frankrijk en het Verenigd koninkrijk gegeven; 4/5e ging naar de Britten en 1/5e naar de Fransen. Shamian Island was een belangrijke haven voor Guangzhou’s buitenlandse handel en werd ook een strategisch verdedigingspunt tijdens de Tweede Opiumoorlog.

Het eiland is nu een historisch en toeristisch gebied wat herinnert aan de Europese koloniale periode, met stille voetgangerswegen geflankeerd door bomen en omringd door historische gebouwen in verschillende staten van onderhoud.

Verschillen tussen Mandarijn en Kantonees

Mandarijn Chinees of pǔtōnghuà 普通话 is de officiële taal en wordt gesproken op het vasteland van China, in Taiwan en in Singapore. Kantonees wordt gesproken door de inwoners van Hong Kong, Macau en de provincie Guangdong, inclusief Guangzhou (vroeger Kanton in het Nederlands).

Het Kantonees (or guǎngdōng huà 广东话) is officieel een onderdeel van de Yue (yuè 粤) taalfamilie, maar de term “Kantonees” wordt meestal gebruikt om de gehele groep talen aan te duiden.

Het grootste verschil tussen Mandarijn en Kantonees is de uitspraak. Ook wordt Mandarijn meestal geromaniseerd met het pinyin systeem en Kantonees met het Yale systeem. Zowel Kantonees als Mandarijn zijn toontalen. Het Mandarijn heeft echter slechts vier tonen plus een neutrale toon, terwijl het Kantonees er zes of negen kent (afhankelijk van hoe je telt).

Wat betreft de geschreven taal, gebruikten Mandarijn en Kantonees beiden dezelfde karakters tot in de jaren ’50 en ’60. Toen werden de vereenvoudigde Chinese karakters officieel ingevoerd op het Chinese vasteland. De traditionele Chinese tekens werden echter behouden door de Kantonees sprekers in Hong Kong.

De vereenvoudigde Chinese karakters worden in het gehele vasteland gebruikt voor een grote diversiteit aan gesproken dialecten. De traditionele karakters worden echter nog wel eens gebruikt voor klassieke doeleinden en in de zuidelijke, Kantonees sprekende delen van het vasteland.

Kantonees is eigenlijk enkel een gesproken dialect. Het geschreven Chinees is hetzelfde. De Kantonees sprekers spreken de traditionele Chinese karakters echter niet alleen op een andere manier uit, maar ze gebruiken zelf niet eens dezelfde woorden tijdens het spreken.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer