Met Duolingo Chinees leren – App review

In onze zoektocht naar de beste apps om Chinees te leren zijn we aanbeland bij onze Duolingo review. Duolingo is een van de meest bekende apps wanneer  het gaat om het leren van een nieuwe taal. De andere apps die we reviewen zijn specifiek gemaakt om Chinees mee te leren, maar Duolingo heeft daarentegen enorm veel verschillende talen beschikbaar. We duiken in de Chinese versie om te zien of het de moeite waard is om deze app te downloaden en met Duolingo Chinees te leren.

Hoe werkt Duolingo?

Het startscherm van de Duolingo app
Het startscherm van de Duolingo app

Duolingo heeft een eenvoudig en effectief design. De app bevat een lijst met onderwerpen die steeds moeilijker worden. Je werkt de lijst van boven naar beneden af en hopelijk is je Chinees flink verbeterd tegen de tijd dat je onderaan bent gekomen.

Een functionaliteit die ons direct aanspreekt is de test die je doet wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Wanneer je al wat Chinees geleerd hebt wil je namelijk niet helemaal bovenaan beginnen en je tijd verspillen aan de simpele dingen die je al weet. Maar door de lange lijst met lessen is het ook lastig om zelf te bepalen waar je zou moeten beginnen.

De test is behoorlijk goed in het inschatten van je niveau. De eerste lessen die wij kregen op basis van onze test waren enigszins aan de makkelijke kant, maar goed om de kennis weer even op te halen. Al snel kwamen we veel nieuwe tekens en zinsstructuren tegen. Een goede functionaliteit van Duolingo Chinees dus!

De lessen zijn ingedeeld in categorieën van typische onderwerpen waar je het dagelijks over hebt. Bijvoorbeeld dingen als familie, uit eten gaan en winkelen. Hoe verder je gaat, des te moeilijker de onderwerpen worden.

Een typische Duolingo Chinees les

De Duolingo Chinees lessen duren tussen de vijf en vijftien minuten, afhankelijk van hoe snel je de Chinese tekens en structuren kan onthouden. Elke les bestaat uit een aantal verschillende activiteiten. Meestal begin je met het leren van drie of vier relevante karakters en hun pinyin. Daarna krijg je vijf tegels met karakters en vijf tegels met pinyin te zien, en moet je de juiste combinaties maken. Dit is een erg leuke opdracht!

Nadat je de karakters onder de knie hebt, ga je verder met het gebruiken ervan in een zin. Je krijgt de zin in het Engels of het Chinees te zien. Het is vervolgens aan jou om de zin in de andere taal te maken. Het is erg fijn dat je met deze opdracht beide kanten op moet vertalen. Je leert hierdoor om Chinees te ontcijferen, maar ook om zelf nieuwe zinnen in het Chinees te creëren.

Maak paren van Pinyin en Hanzi met Duolingo
Maak paren van Pinyin en Hanzi

Je moet bij het studeren letten op je “levens”. Je krijgt een beperkt aantal hartjes en bij elke fout die je maakt raak je er één kwijt. Als je levens op zijn moet je wachten of je gespaarde muntjes gebruiken om nieuwe levens bij te kopen.

Er zijn twee dingen die wij graag anders zouden zien aan de Duolingo Chinees lessen:

Levens, straf mensen niet voor het maken van fouten Het werken met de hartjes zorgt ervoor dat je je afgestraft voelt wanneer je een fout maakt. Het maakt je bijna bang om fouten te maken. Wij vinden dat dat niet zou moeten bij het leren van een nieuwe taal. Je moet juist fouten maken, zodat je ervan kan leren. Wanneer je nu je laatste hartje kwijt raakt moet je de app sluiten en een paar uur wachten. Tegen de tijd dat je weer verder kan ben je hierdoor al weer vergeten wat je precies fout had gedaan en waarom.

Uitleggen van de nieuwe karakters Het is een geweldig gevoel om een nieuw karakter te leren! Weer eentje om af te strepen! Duolingo legt je echter niet uit wat het nieuwe karakter betekent. Het geeft je het karakter en de pinyin, maar voordat je de betekenis ervan weet krijg je het al in een zin. Het idee hierachter is waarschijnlijk dat je het zelf moet raden uit de context van de zin. Wij geloven er echter in dat het makkelijker leren is als je de daadwerkelijke definitie van elk karakter uitgelegd krijgt.

Waarom is Duolingo een goede app voor het leren van Chinees?

Er zijn een aantal dingen die Duolingo heel goed doet, waardoor het een zeer goed Chinees leren app is. Hier zijn een aantal van onze favorieten:

 • Karakters selecteren - Met Duolingo Chinees leren
  Karakters selecteren – Met Duolingo Chinees leren

  Eenvoudige interface – Het is erg gemakkelijk om de app te gebruiken. Het design is leuk, de navigatie is overzichtelijk en ze zijn duidelijk aanhangers van “less is more”.

 • Zinsstructuren –  Dit is een belangrijk onderdeel van Chinees leren. Veel apps leren je de vocabulaire, maar niet het maken van zinnen. Duollingo laat je uitgebreid kennis maken met verschillende structuren, zodat je diverse zinnen kan maken.
 • Zwakke woorden – Dit is een handig trucje waarmee je je woorden waar je het meeste moeite mee hebt extra kan oefenen. Herhaling is essentieel bij het leren van een nieuwe taal, dus het is heel nuttig om je zwakke woorden extra te repeteren. We hebben het idee dat de zwakke woorden niet altijd helemaal kloppend zijn, maar over het algemeen heeft de app goed in de gaten waar je moeite mee hebt.
 • Diversiteit aan onderwerpen – Van winkelen tot sport en van tijd tot transport, alles komt voorbij. Duolingo behandelt vrijwel alles wat je nodig hebt in je dagelijkse leven in China. Er is zelfs een sectie over “net slang”, internet jargon. In de tijd van social media wordt er hier veel gebruik van gemaakt, dus het is erg slim van Duolingo om dit toe te voegen.

Is het mogelijk om alleen met Duolingo Chinees te leren? In sommige gevallen zal dat zeer zeker mogelijk zijn, maar uiteindelijk hangt het van je einddoel af. Het oefenen van de spreekvaardigheid in Duolingo is enigszins onnatuurlijk. De stemmen klinken ene beetje robotachtig en niet als een echte Chinees. Het herkennen van karakters, woorden en zinsstructuren worden echter wel zeer goed behandeld.

Ons favoriete onderdeel van Duolingo is echter de motivatietechnieken die ze gebruiken. Ze geven erg veel aandacht aan de “streak” (hoeveel dagen je achter elkaar hebt geoefend) en dat werkt erg goed. Wij gebruikten de app in de vroeg in de ochtend, maar als de app merkte dat we dit moment niet gebruikten, stuurde het ons een notificatie. Niks te opdringerig, maar gewoon een kleine herinnering om je aan te moedigen om geen dag over te slaan. Ook sturen ze je een e-mail waarin ze je feliciteren met je vooruitgang en je motiveren om verder te blijven gaan. Hoewel deze overduidelijk geautomatiseerd was, had het toch een persoonlijk tintje. We zijn ervan overtuigd dat deze notificaties en e-mails ervoor zorgen dat je elke dag met de app aan de slag blijft gaan.

Wat kan Duolingo verbeteren?

Niemand is perfect, toch? Hoewel Duolingo een plezier is om te gebruiken, denken we dat ze met de volgende verbeteringen de perfecte Chinees leren app zouden kunnen zijn:

 • Een les met Duolingo
  Een les met Duolingo

  Vertel ons de betekenis van het karakter – Dit geldt vooral voor beginners. Met wat meer gevorderde kennis van het Chinees is het nog wel mogelijk om de betekenis van de karakters te raden wanneer je het pinyin weet. Maar het is een beetje onredelijk om een karakter aan een beginner te tonen en ze dan meteen te vragen om het te vertalen. Hoe moet de gebruiker weten wat het nieuwe karakter betekent?

 • Straf ons niet – We snappen het idee achter de levens, zoals we hierboven al noemden, maar je moet niet gestraft worden tijdens het leren. Zo simpel is het.
 • Meer aandacht voor de tonen – Ook dit is voornamelijk een probleem voor beginners. Het leren van de tonen is essentieel bij het leren van Chinees. Het is niet voor niets het eerste wat de LTL docenten je leren. Duolingo besteedt hier echter geen aandacht aan. Een aantal oefeningen in het begin die zich focussen op het herkennen van de tonen zou gebruikers van Duolingo enorm helpen met het leren van Chinees.
 • Onnatuurlijke stemmen – Wanneer er zinnen of woorden met meer dan één karakter worden voorgelezen, dan klinkt alles een beetje als Microsoft Sam. Wat echte Chinese stemmen en zinnen die soepel lopen zouden fijn zijn.

Met Duolingo Chinees leren – Top of Flop?

Voor ons is het absoluut TOP! Duolingo biedt je een hoop verschillende onderwerpen en helpt je zelfvertrouwen opbouwen met het samenstellen van zinnen. Tegelijkertijd verbetert het ook nog je vocabulaire en je Hanzi. Ondanks de verbeterpunten, is er geen twijfel dat Duolingo een van de betere apps is om Chinees mee te leren. Doordat ze veel verschillende talen aanbieden, is het makkelijk om ook nog een andere taal te leren als je het virus eenmaal te pakken hebt.

Tinycards – Ook aanbevolen

Duolingo wees ons ook nog op een van hun andere projecten. Iedereen heeft zijn eigen leertechnieken en flashcards zijn een populaire. Ze zijn visueel, helpen je om dingen te onthouden en zijn ook nog eens leuk, omdat je ze bijna overal kan gebruiken.

Tinycards is een app die bijna volledig gebaseerd is op het gebruik van flashcards. Het leuke aan Tinycards is dat bijna elk onderwerp wat je kan bedenken er wel in staat. Dus niet alleen maar talen.

We vonden bijvoorbeeld een set Tinycards over de Chinese geografie, de provincies en hun hoofdsteden. Binnen de kortste tijd leerden we waar elke provincie op de kaart ligt en wat hun hoofdsteden zijn.

Tinycards maakt gebruik van herhaling om de kennis stevig in je hersenpan te stampen en dit is zeer effectief. Om je kennis weer op te frissen, raden we je aan om een paar dagen of weken later nog een keer door dezelfde set kaarten heen te gaan. Als je een groot aantal flashcards aan het leren bent, kan je er namelijk nog wel eens een paar vergeten. Ze later weer herhalen is daarom essentieel.

Het idee en de uitvoering van de app zijn uitstekend en we hebben er tot nu toe nog geen nadelen van gevonden. Het is een snelle en makkelijke manier om je te verdiepen in een onderwerp naar keuze.

Goed gedaan Duolingo/Tinycards!

Duolingo review score: 8,5

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer