Chineasy App Review

Chineasy App Review – Chinees Leren

Chinees leren is zoveel meer dan alleen maar in een klaslokaal zitten en aantekeningen maken. In de huidige tijd waarin iedereen een smartphone heeft, kunnen we binnen enkele seconden alle informatie opzoeken die we willen. Gelukkig kunnen we dat ook toepassen op het leren van Chinees. In onze zoektocht naar de beste apps om Chinees te leren, kwamen we de Chineasy app tegen.

Chineasy heeft zijn app dit jaar gelanceerd op de dag van het Chinese Nieuwjaar 2018. Deze aantrekkelijk uitziende app leert je de Chinese tekens door een tekeningetje te maken rondom elk karakter. Het idee is dat het tekeningetje makkelijker blijft hangen bij het leren van de Chinese karakters.

Hoe werkt Chineasy Cards?

Leer Chinees met de Chineasy app

Je kan gerust zeggen dat de Chineasy app er het beste uitziet van alle apps om Chinees te leren; het ontwerp is zo slim, eenvoudig en makkelijk te volgen. Er zitten momenteel zo’n 200 levels in. Hoewel dit misschien veel lijkt, kunnen de levels erg snel voltooid worden. We hebben vernomen dat er in de toekomst nog meer levels bij zullen gaan komen, wat erg fijn is voor de meer gevorderde student.

Een nadeel wat de Chineasy app heeft ten opzichte van Duolingo, is dat je altijd bij het laagste level moet beginnen wanneer je de app voor het eerst opent. Als je al flink wat Chinese tekent kent, is het nogal een verspilling van je tijd als je weer helemaal door de basis heen moet lopen. Het zou erg nuttig zijn als ze, net als Duolingo, de optie zouden toevoegen  om een korte toets te doen waarmee je huidige niveau wordt ingeschat. Dit zou de gevorderde student behoorlijk wat tijd schelen.

Je moet dus bij level 1 beginnen en het is niet mogelijk om levels over te slaan. Voor beginners is dit echter geen probleem. Maar ook voor gevorderden valt er nog wel iets te leren in de lagere levels. Zo worden er soms twee van de basissymbolen gecombineerd om woorden te maken. In level 11 worden bijvoorbeeld de symbolen gecombineerd 父子 (Fù zi) om “vader en zoon” te maken. Dit soort combinaties worden vanaf de lagere levels al gemaakt. Zo leer je toch nog wel wat woorden die je waarschijnlijk nog niet kent, ondanks dat de lagere levels wat aan de makkelijke kant zijn. Een ander goed voorbeeld hiervan is 火山口 (huǒ shān kǒu). Drie basissymbolen die vuur, berg en gat betekenen maken samen het woord “krater”.

Dat gezegd hebbende, is Chineasy Cards een zeer aantrekkelijke app die enigszins verslavend kan zijn. Je kan zo vaak als je wilt even oefenen, je wordt niet gestraft als je een fout maakt (zoals bij Duolingo wel het geval is) en het gebruiken van afbeeldingen om de tekens te onthouden werkt verbazingwekkend goed.

Chineasy Cards – Design

Chineasy heeft een fris, duidelijk en kleurrijk design

We zijn nog niet eerder een app tegengekomen met een sterker design dan die van Chineasy. Dit was echter wel te verwachten, aangezien het hele Chineasy merk draait om simpel maar mooi design. Hun flashcards zijn een populair product, wat we op onze scholen ook hebben zodat onze studenten ermee kunnen oefenen. Dat je ze nu ook op je telefoon kan hebben, zorgt ervoor dat we ze nog meer waarderen.

Ons favoriete design onderdeel van de Chineasy app  is zonder twijfel het startscherm. Je kan van level 1 helemaal naar beneden scrollen tot level 200 en onderweg een soort verhaal volgen. Terwijl je scrollt kom je een hoop Chinese tekens tegen, die tot leven zijn gewekt door hun leuke illustraties.

Je zal merken dat je door het verhaal bladert en de Chinese karakters onderweg leert. Aangezien de tekeningen zeer goed passen bij de betekenissen van de karakters zal je al Hanzi leren zonder überhaupt een level van Chineasy Cards te openen. Het is een slimme manier om de app op te bouwen en maakt het toegankelijk voor alle leeftijden. De meeste Chinees leren apps focussen zich volledig op 18 jaar en ouder. De Chineasy app is echter ook leuk voor een jongere doelgroep door de stijl en het design van de app.

Kan ik Chinees leren met Chineasy Cards?

De Chineasy app gebruikt afbeeldingen om Chinese tekens te onthouden

Mandarijn leren is heel anders dan het leren van andere talen, aangezien er geen alfabet is om mee te starten, maar een hele nieuwe set aan karakters. Je moet dus helemaal vanaf het begin beginnen. Chinees leren kan worden gesplitst in:

  • Luisteren
  • Lezen
  • Schrijven
  • Spreken

Chineasy Cards helpt je met één of twee van deze dingen. Als je je Chinese spreekvaardigheid wil verbeteren, dan is dit niet de juiste app voor jou. Hetzelfde geldt voor je luistervaardigheid. Als je echter Chinees wil leren lezen, dan is dit dé app voor jou.

Er zijn niet veel Chinese apps die je alle vier van deze vaardigheden leren. We raden je daarom eerder aan om de apps te downloaden die zich in een bepaalde vaardigheid specialiseren in plaats van met één app alle vier te proberen te behandelen.

Skritter kijkt bijvoorbeeld naar het opbouwen van karakters met de volgorde van de pennenstreken om ze te leren schrijven. Chineasy Cards helpt je om de karakters te leren herkennen die je met Skritter leert schrijven. Hierdoor gaan deze twee apps goed samen. Met Skritter leer je namelijk heel goed hoe je een karakter moet schrijven, maar het laat je gissen naar de betekenis. Voeg Skritter dus toe op je download lijst naast Chineasy Cards en je hebt een succesformule. Hier kan je ook nog de Chairmans Bao aan toevoegen – een app voor het lezen van Chinese artikelen. Hiermee pas je de kennis van de tekens die je met Chineasy Cards leert toe op de praktijk. Geniaal!

Het is heel moeilijk voor een app om het volledige pakket aan spreken, luisteren, lezen en schrijven aan te bieden. Er is een grote kans dat ze hierdoor veel minder gedetailleerd zijn dan de apps die zich focussen op één gebied. Dit is één van de redenen waarom de Chineasy app zo prettig is. Hij doet precies wat het merk Chineasy doet, is visueel prachtig en probeert zich niet voor te doen als iets wat het niet is.

Het lanceren van de app op de dag van het Chinese Nieuwjaar zorgt ervoor dat we er nóg meer van houden. We raden je dus zeker aan om hem te downloaden.

Chineasy Cards review score: 9.5

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer