Wat te doen in Beijing – Acht verborgen schatten

Er is altijd wel wat te doen in Beijing. Veel “Beijingers” zeggen zelfs dat er niet genoeg uren in een dag zitten om in Beijing te wonen en veel buitenlanders kunnen dat beamen. De stad biedt namelijk onderdak aan meer dan 20 miljoen inwoners en groeit met de dag.

De meeste mensen zijn wel bekend met de hoogtepunten van Beijing. Zo staat bijvoorbeeld het bezoeken van het populaire Sanlitun voor een dagje winkelen, het maken van een wandeling over de Chinese Muur of het bezoeken van de Verboden Stad op bijna ieder’s lijstje. Hoewel we deze activiteiten allemaal van harte aanbevelen, willen we je ook een aantal tips geven over wat te doen in Beijing als je van het gebaande pad af wil. Lees dus hieronder verder!

Capital Spirits – of ‘De Baijiu Bar’

Wat te doen in Beijing - Capital Spirits Bar
Wat te doen in Beijing – Capital Spirits Bar

 

Capital Spirits zit verstopt in de steegjes ten noorden van het Zhangzizhonglu metrostation en is Beijing’s eerste (en enige) bar die gespecialiseerd is in ‘Baijiu’. Weet je niet wat Baijiu is? De letterlijke vertaling is “Witte drank” en het kan het beste omschreven worden als gevaarlijk sterke Chinese alcohol. Het barpersoneel kan je een gedetailleerde introductie geven in de verschillende Baijiu’s uit alle delen van China. Hiernaast mixen ze er ook allerlei cocktails van, waardoor het (naar onze mening) wat makkelijker te drinken wordt.

Een van onze favorieten is hun ‘Mala’rita, een twist op een Margarita met Sichuan peperkorrels. Als je ons zou vragen wat te doen in Beijing, dan raden we een bezoekje aan deze bar zeker aan. Het is ook één van onze favoriete studenten activiteiten in Beijing.

Adres: 16 Xinsi Hutong, Dongcheng District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Zhangzizhonglu Exit B (Lijn 5)

Central Perk – Beijing’s ‘Friends’ Café

In Chaowai Soho vind je Beijing’s eigen replica van ‘Central Perk’. In dit gezellige café kan je op de favoriete plekjes van de karakters zitten en hun favoriete cakejes en gebakjes bestellen. Er worden herhalingen van Friends uitgezonden op een TV die tegenover de beroemde bank staat en de gitaar waarop Phoepe haar bekende ‘Smelly Cat’ speelt staat in een hoek. Via een deur achterin kom je in Joey en Chandler’s woonkamer, compleet met tafelvoetbaltafel. Central Perk is tot in de details een kopie van het café in de TV show en is een leuke plek om een kop koffie met cake te halen en een middag te ontspannen.

Adres: 0616, Bldg A, Chaowai SOHO, Chaoyang District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Dongdaqiao Exit D2 (Lijn 6)

Central Perk Friends Cafe in Beijing
Wat te doen in Beijing – Central Perk Friends Cafe

Mending Rou Bing (Deur Pasteitjes)

Deze hartige gehaktpakketjes omwikkeld door een dikke laag deeg zijn een van de moslim specialiteiten van Beijing. Letterlijk vertaald uit het Chinees heten ze “deur pasteitjes” en er wordt gezegd dat ze ontstaan zijn in de keuken van keizerin Dowager Cixi tijdens de late Qing Dynastie. We raden je aan om er een typische ‘Liangcai’ bij te nemen als koud bijgerecht. Spoel het weg met een Arctic Ocean (‘Beibingyang’). Deze frisdrank specialiteit uit Beijing smaakt een beetje naar een kruising tussen Fanta en Orangina.

Onze favoriete restaurants om deze Chinese vleespasteitjes te eten zijn:

  • Lao Beijing Mending Meat Pie (174 Gulou W St, ShiChaHai, Xicheng District)
  • Baoruimending Meat Pie Shop (52-9 Chaoyangmen N. Alley, Dongcheng District)
  • Longsheng Peace Mending Meat Pie Shop (65 Tieshu Byway, Xicheng District)

Beijing Museum of Tap Water

Een museum over kraanwater niet het eerste wat je verwacht tegen te komen als je op zoek bent naar wat te doen in Beijing. Maar het is interessanter dan je verwacht en we raden het dan ook aan als een leuke manier om een middag aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het Beijing Museum of Tap Water is een eerbetoon aan het leveren van veilig, stromend water aan de vele miljoenen inwoners van de stad. Het is gelegen op de oorspronkelijke locatie van Beijing’s eerste waterzuiveringsinstallatie, die in 1908 gebouwd werd. De exposities in het museum bieden een kijkje in de geschiedenis van China’s watersystemen en een uitleg over de huidige waterzuiveringsmethoden van Beijing. Na de exposities bekeken te hebben kan je een rondje lopen over de binnenplaats om de oude waterpompen en pijpen te bekijken.

Adres: No.6 Courtyard , Dongzhimen Beidajie, Dongcheng District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Dongzhimen Exit B (Lijn 2)

Camera Stylo

Hoewel het vlak bij de hoofdstraat Dongshisitiao ligt, is de buitenkant van Camera Stylo makkelijk over het hoofd te zien. Een rustig café/bar versierd met filmposters en -souvenirs op de begane grond, openbare en privé filmzalen op de eerste verdieping en een combinatie van beiden op het dakterras (afhankelijk van het weer en de luchtvervuiling). Camera Stylo vertoont onafhankelijke films uit China en het buitenland. Er worden ook filmavonden, interactieve filmevenementen en stand-up comedy avonden georganiseerd. Zo is er bijna elke dag wel iets te doen. Zeker de moeite waard voor een cultureel avondje uit of een drankje in een rustige omgeving.

Adres: 64 Dongsishiyitiao, Dongcheng District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Zhangzizhonglu Exit B (Lijn 5)

Liulichang Antiek- en Cultuurstraat

Liulichang Street is een gezellige winkelstraat met een eclectische mix van allerlei soorten antiekwinkeltjes. De straat zelf is gerenoveerd om op traditionele Chinese architectuur te lijken. Je vindt er zo’n beetje alles wat China te bieden heeft: kalligrafie pennen, Mahjong sets, traditionele Chinese schilderijen, jade sieraden… de lijst gaat oneindig lang door. Het is een geweldige plek om zowel je souvenirs als echte Chinese antiek te scoren.

Adres: Hepingmenwai, Xicheng District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Een klein stukje lopen of fietsen van Hepingmen (Lijn 2)

Schaatsen op Houhai

Kom uit je winterdipje en omarm de kou; ga schaatsen op een van de pittoreske bevroren meren in de stad, zoals Houhai (Shichahai schaatsbaan). Ga met een groep vrienden en probeer alle manieren uit om het meer over te steken: schaatsen, sleeën of met een botsautootje. Als je het aandurft kan je zelfs een duik nemen in een hoekje van het meer wat niet bevroren is.

Adres: Houhai, Xicheng District

Dichtstbijzijnde Metrohalte: Shichahai Exit A2 (Lijn 8)

Schaatsen op Houhai, Beijing
Schaatsen op Houhai, Beijing

Wandel door Beijing’s Hutong straten

Ondanks dat de straten in het centrum van Beijing een schaakbordpatroon hebben, kan het soms toch lastig zijn om de weg te vinden in de hoofdstad. Tussen het N-O/Z-W rooster van hoofdwegen vind je een van Beijing’s meest karakteristieke eigenschappen: ‘Hutongs’ of steegjes. Naast sommige van de meest bekende opgeknapte Hutong straten, zoals Nanluoguxiang en Wudaoying Hutong, kan je rondstruinen door de vele andere smalle straatjes als je niet weet wat te doen in Beijing.

Achter de gesloten deuren en ramen in de Hutongs vind je verborgen buurthuizen, kunstcentra, bars, café’s, muziekpodia, museums en af en toe zelfs graffiti uit de tijd van de culturele revolutie.

Locaties die we aanbevelen:

Dongcheng District: Rondom Gulou, Yonghegong & Beixinqiao, Dongsi & Dengshikou

Xicheng District: Xisi, Qianmen, Xinjiekou

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer