Wonen in Beijing Deel 1: Hoe is het om in Beijng te wonen als expat?

Hoe is het om te wonen in Beijing?

Wonen in Beijing - verlicht in het donker
Wonen in Beijing – verlicht in het donker

Beijing is een ongelofelijk grote stad. Het is daarom niet gek als je opziet tegen het zoeken naar een appartement en je voorbereiden op het wonen in Beijing. Maar als je eenmaal een paar weken in Beijing hebt doorgebracht, zal je je weg een beetje leren kennen en weten waar de beste expat plekjes in de stad zijn. Alleen hoe pak je het aan als je een plek moet vinden om te wonen in Beijing voordat je de kans hebt gehad om de stad te bezoeken?

Het is is al lastig genoeg om je voor te bereiden op een verhuizing naar China, zonder dat je een stad die zo groot en divers is moet proberen te leren kennen en begrijpen. Wonen in China kan een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen! Wij hebben het lastige werk voor je gedaan en hebben het allemaal voor je uitgezocht.

Beijing – 北京

Beijing is de grootste hoofdstad ter wereld. De stad werd eerder ook wel Peking genoemd, is gelegen in het noorden van China en heeft 16 districten.

Hoeveel mensen wonen er in Beijing? 21,71 miljoen (maar waarschijnlijk nog wel meer)!

Het is lastig om te weten hoeveel buitenlanders er precies wonen in Beijing, maar het zijn er ongeveer 100.000. Als je door het toeristen/expat gebied van Beijing loopt, is het niet ongebruikelijk om een andere buitenlander te zien. Maar als je verder naar de randen van de stad toe gaat, zal je waarschijnlijk de enige buitenlander in de omgeving zijn.

Hoe zijn de mensen?

Ongelofelijk leuk en vriendelijk, maar tegelijkertijd ook onbeleefd en luidruchtig. Als je wil genieten van China en het wonen in Beijing, dan kan je maar het beste zo snel mogelijk wennen aan de Chinese cultuur. Vergeet “alsjeblieft” en “dankjewel”, vergeet netjes in de rij wachten en vergeet subtiliteit. De inwoners van Beijing zijn luidruchtig en direct. Ze zullen vechten om in de metro te kunnen stappen en erg weinig kennen het concept van een wachtrij. Als je te vaak alsjeblieft en dankjewel zegt raken ze in de war. Het geheim om te overleven in deze enorme stad is om al deze dingen te omarmen en er in mee te gaan. Kom met een open blik, wees geduldig en je zal hier geen problemen hebben!

Spitsuur in Beijing - Wonen in Beijing
Spitsuur in Beijing – Wonen in Beijing

Wat kost het om te wonen in Beijing?

Zoals in ieder stad in ieder land, bepaalt je persoonlijke levensstijl voor het grootste gedeelte hoeveel het kost om in Beijing te wonen. De prijzen in Beijing kunnen relatief hoog liggen vergeleken met veel andere kleinere steden in China. Dit geldt met name voor de meer landelijke locaties. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om goedkoop te leven!

Maaltijden kunnen ongelofelijk goedkoop zijn. Zo betaal je ongeveer €3-4 voor een zeer goede maaltijd van dumplings, tofu of noodles. Chinees eten is zeer smaakvol en waarschijnlijk anders dan het Chinese eten wat je thuis gewend bent! Als je echter westers eten wil eten, dan kan je ook westerse prijzen verwachten! Hetzelfde geldt voor alcohol. Chinees bier en alcohol is erg goedkoop, maar geïmporteerde producten zijn een stuk duurder.

De huurprijzen verschillen enorm, afhankelijk van waar je woont en de grootte van het appartement, maar houd er rekening mee dat je ongeveer 3.500-6.000¥ (€450-750) per maand betaalt voor een fatsoenlijk appartement in de stad.

Vergeleken met andere hoofdsteden ter wereld, is Beijing zeker niet een van de duurste steden. Een erg nuttige website voor het vergelijken van woonkosten is Numbeo. Vergelijk bijvoorbeeld eens de kosten van het wonen in je huidige stad met die van Beijing.

Hoe is het weer in Beijing?

Ongeacht waar je vandaan komt, het weer in Beijing is waarschijnlijk heel anders dan je gewend bent. De winters zijn extreem droog. De winter van 2017/2018 was zelfs de droogste winter in ruim 10 jaar, met meer dan 140 dagen zonder neerslag. Het klinkt misschien aantrekkelijk dat je meer dan een derde van het jaar geen last hebt van regen, maar in werkelijkheid betekent het dat je dag in dag uit dezelfde grijze lucht ziet, zonder enige verandering. Bovendien is het heel slecht voor je huid en je haar.

Beijing is berucht om zijn luchtvervuiling, hoewel dit wel ieder jaar verbetert. De winter van 2017/2018 was een van Beijing’s beste winters als het gaat om luchtvervuiling. De stad is ingehaald door Hanoi in Vietnam als het gaat om de slechtste luchtkwaliteit in de winter.

Tempel van de Hemel in 2018 - Kersenbloesem in Beijing
Tempel van de Hemel in 2018 – Kersenbloesem in Beijing

De winters zijn lang in Beijing en duren van november tot februari/maart. Maar dan verschijnt uit het niets ineens de zomer. In maart 2018 waren er bizarre wisselingen in het weer, waarbij een week van 30 graden werd opgevolgd door een aantal dagen sneeuw. Maar over het algemeen wordt de lente overgeslagen en gaat het van winter direct over in zomer. Geniet de eerste maanden van 20-30 graden totdat de hitte echt toeslaat in juli/augustus!

Plekken om te bezoeken als je in Beijing woont

Beijing is een erg populaire toeristische bestemming en mensen komen vanuit de hele wereld om de stad te bezoeken. Als je maar een beperkte tijd in de stad hebt, dan heb je genoeg opties voor dingen om te doen in Beijing. Als je meer tijd hebt, dan is het aan te raden om niet te haasten en rustig je tijd te nemen om alles te bekijken. Beijing’s belangrijkste attracties zijn de Chinese Muur, het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad en het Zomerpaleis. Hiernaast is een wandeling door een van de vele parken en traditionele hutongs een echte aanrader. De hutongs zijn fascinerend omdat je er nooit alles ontdekt hebt. Bars die verstopt zijn in kleine straatjes, koffietentjes en restaurants verborgen achter deuren. Het is werkelijk een uniek onderdeel van wonen in Beijing.

Hoe is het eten?

Wonen in Beijing - JiambingDe Chinese keuken word wereldwijd gezien als een van de beste en een belangrijk onderdeel hiervan is dat iedere provincie zijn eigen specialiteiten heeft. Het eten is zo divers in China! Naast typische gerechten uit Beijing/Noord-China, vind je in Beijing ook veel restaurants die eten serveren uit de andere regio’s van China, zoals Sichuan en Xinjiang. Je zal veel tofu, groenten, olie en vlees vinden (nee, ze eten niet allemaal hond). Zorg ervoor dat je in ieder geval een Jianbing probeert als ontbijt van een lokale street food verkoper. Als je deze pannenkoek-achtige wrap (gevuld met kruiden, salade en een mysterieus krokant iets) proeft wil je er daarna zeker meer van.

Kan je je makkelijk verplaatsen door de stad?

The Beijing Metro - Wonen in Beijing
The Beijing Metro – Wonen in Beijing

Het is relatief makkelijk om je door Beijing te verplaatsen, hoewel je er wel rekening mee moet houden dat het een enorme stad is. Als je niet in het centrum woont, kan het enkele uren duren voordat je je bestemming bereikt hebt. Zeker wanneer je van de ene kant van de stad naar de andere moet komen.

LTL Beijing Studenten en Medewerkers
LTL Beijing Studenten en Medewerkers

Gelukkig heeft Beijing en uitgebreid metro netwerk wat door de hele stad loopt. Als je er een paar keer gebruik van hebt gemaakt en een beetje door hebt hoe het werkt, zal je de voordelen ervan zeker inzien. Zorg ervoor dat je je reis van te voren plant. Dit kan je doen met een Beijing metro app. De metrostations hebben ook meerdere uitgangen, dus het slechtste wat je kan doen is met iemand afspreken “bij de metro”. Zorg ervoor dat je precies afspreekt welke uitgang van de metro, anders kan je goed 20 minuten moeten lopen van de ene uitgang naar de andere.

Dankzij de “Great firewall of China” wordt Google geblokkeerd. Tot eerder dit jaar betekende dit ook dat Google Maps geblokkeerd werd. Het is tegenwoordig wel te bereiken, maar mensen hebben er nog steeds problemen mee om het te gebruiken. Het is de moeite waard om een VPN te downloaden voordat je in China arriveert zodat je niet verdwaalt raakt. Je kan ook Maps.Me downloaden en vervolgens een specifieke kaart van een gebied downloaden voor als je geen internetverbinding hebt.

Deel twee van onze Wonen in Beijing serie, zal zich focussen op appartementen in Beijing, de beste wijken om te wonen, waar weg te blijven en waar je je scheel betaalt.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer