Wonen in Beijing Deel 3: een Appartement Huren in Beijing

Een Appartement in Beijing Huren

Een appartement huren in Beijing kan een uitdagende taak zijn. Nu je je hebt ingelezen over hoe het is om te wonen in Beijing en wat de beste locaties zijn om te wonen, is de volgende stap op de sprong te wagen en een appartement te huren.

Volg deze 6 stappen en je zit voor je het weet – en (bijna) zonder stress – in je nieuwe appartement in Beijing!

1. Wanneer moet je beginnen met zoeken naar een appartement in Beijing?

Net zoals de mensen die hier wonen, komen en gaan de beschikbare appartementen in Beijing erg snel. Als je al in Beijing woont en je wilt verhuizen, dan kan je binnen een paar weken nadat je begint met zoeken al verhuisd zijn. Als je vanuit het buitenland komt, is  het handig om al wat eerder te beginnen met zoeken. De meeste huisbazen zoeken echter iemand die per direct kan huren – daarom gaat het zo snel.

Een Appartement Huren in Beijing - Waar moet je beginnen?
Een Appartement Huren in Beijing – Waar moet je beginnen?

Het komt redelijk vaak voor dat mensen één tot drie maanden in een appartement verblijven. Wanneer je dus een gedeeld appartement wil huren in Beijing, dan is de kans groot dat je meerdere huisgenoten zal zien komen en gaan. Continuïteit is niet echt een ding in Beijing. In hoofdsteden is het gebruikelijk dat mensen niet lang blijven – in Beijing geldt dit nog meer.

2. Hoeveel kost het om een appartement te huren in Beijing?

Vergeleken met andere steden in China, is een appartement huren in Beijing relatief duur. De prijzen kunnen echter wel behoorlijk variëren, afhankelijk van je wensen. De belangrijkste beslissing die je waarschijnlijk moet nemen is of je een eigen appartement wil huren, of dat je een appartement wil delen met vrienden / vreemden.

Als je het geen probleem vindt om een appartement te delen met vreemden, dan kan je al iets vinden voor ongeveer 2.500 CNY (ongeveer 325 EUR). Heel veel goedkoper dan dit gaat het niet worden. Mooiere appartementen in leukere wijken kosten eerder  3.500 CNY (450 EUR) of meer.

Als je je eigen appartement in Beijing wil, dan is het mogelijk om vanaf 8.000 CNY (1.000 EUR) een appartement te huren in een ouder Chinees complex buiten de stad. Een prijs vanaf 10.000 CNY (1.300 EUR) is echter realistischer.

De prijs hangt ook heel erg af van hoe lang je wilt blijven. Huisbazen zijn eerder geneigd om te zakken in de huurprijs als je er een jaar of langer blijft zitten. Over het algemeen worden de appartementen aangeboden voor 3/6/12 maanden, maar er is ook een ruim aanbod in kortere huurperiodes.

Let op: de meeste huisbazen vragen je om 1 maand huur als borg én de eerste 1-3 manden huur te betalen voordat je kan intrekken. Dit is belangrijk om te weten, aangezien het een flinke som geld kan zijn om in één keer neer te leggen zodra je in Beijing aankomt.

 

De meest voorkomende manier van betalen is per drie maanden. Dit betekent dat je bij aankomst meteen vier maanden huur moet betalen. Neem contact op met je verhuurder als dit een probleem is. Ze kunnen je in sommige gevallen misschien helpen met een oplossing. Hoewel het een grote eerste uitgave is, betekent het wel dat je je de komende drie maanden geen zorgen meer hoeft te maken over het betalen van de huur!

3. Waar in Beijing kan je het beste wonen?

Beijing is een enorme stad die bestaat uit een aantal verschillende districten. Elk district heeft zo zijn voordelen en nadelen. Er zijn een aantal expat gebieden waar de meeste buitenlanders wonen, vanwege de gunstige locatie en aanwezigheid van bars en restaurants. Voorbeelden hiervan zijn het Chaoyang District, Haidian District en Dongcheng District. Lees meer over waar te wonen in Beijing in deel 2 van onze Beijing gids.

4. Wat zijn je vereisten voor het appartement?

Wat voor appartement je kan krijgen hangt voornamelijk af van je budget. Wil je een volledig gemeubileerd appartement? Wil je westerse faciliteiten? Heb je een lift nodig om op de vijfde verdieping te komen of vind je het prima om de trap te gebruiken? Wil je een appartement met een tuin of een druk hutong leven?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen. De antwoorden op deze vragen zullen bepalen wat je je kan veroorloven en in welk district je kan gaan wonen. Het beste is om online rond te kijken. Wellcee is een goede website, waar een groot aantal appartementen in Beijing op te vinden zijn. Je kan filteren op locatie, budget en een aantal andere criteria.

5. Hoe vind je een verhuurmakelaar?

Een appartement huren in Beijing: The Beijinger
Een appartement huren in Beijing: The Beijinger

Om een appartement te huren in Beijing kan je het beste gebruik maken van een verhuurmakelaar. Dit geldt met name wanneer je al in de stad / het land bent. Het helpt behoorlijk als je Chinees spreekt of een Chinees (sprekende) vriend hebt om je te helpen. De meeste makelaars zullen namelijk niet goed Engels spreken. Verhuurmakelaars vragen meestal een commissie, maar dit kan onderhandelbaar zijn.

De makkelijkste manier om een verhuurmakelaar te vinden en ermee te communiceren is via WeChat (de Chinese app die lijkt op WhatsApp of Facebook Messenger, maar waar je veel meer mee kan!). Je kan via The Beijinger verhuurmakelaars vinden die Engels spreken, maar ook de appartementen zelf. Het is een onmisbaar hulpmiddel, niet alleen voor het vinden van een appartement, maar voor het leven in Beijing in het algemeen.  Gebruik The Beijinger met name als je op zoek bent naar één of meerdere kamers in een gedeeld appartement.

Wat als ik geen bemiddelingskosten wil betalen?

Wellcee - Een goed hulpmiddel voor het huren van een appartement in Beijing
Wellcee – Een goed hulpmiddel voor het huren van een appartement in Beijing

Het internet is een onmisbare bron met veel websites die buitenlanders helpen met het vinden van een appartement of kamer in heel China. Wellcee, City Weekend en The Beijinger zijn voorbeelden van zulke websites. Als je Chinees spreekt zijn 58 en Ganji ook goede sites. Je kan ook nog op Facebook zoeken naar groepen waar mensen die een appartement in Beijing zoeken en mensen die appartementen te huur aanbieden samenkomen. Dit is met name nuttig als je alleen een kamer wilt huren!

Ook hier zal WeChat weer erg handig zijn. Je zal een groot aantal groepen vinden van mensen die appartementen zoeken en aanbieden. De appartementen zijn erg snel vergeven, dus wees bereid om je telefoon de hele dag in de gaten te houden als je lid wordt van deze groepen.

6. Tijd om te verhuizen!

Als je al deze stappen gevolgd hebt voor het huren van een appartement in Beijing, dan zou je er nu klaar voor moeten zijn om te verhuizen naar je nieuwe huis en je leven in Beijing te starten! Succes!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer