Top 10 Beste Chinese Apps: deel 1

De beste Chinese Apps voor 2019

Besteed je je tussenjaar in China? Of kom je voor een langere tijd naar China om Mandarijn te leren, te werken of voor een stage in Shanghai? Ongeacht wat de reden is dat je in China bent, onze lijst met de tien beste Chinese apps zal je tijd in China gegarandeerd een stuk makkelijker en aangenamer maken.

Beste Chinese App #1 – WeChat

Beste Chinese App #2 – Ofo/Mobike

Beste Chinese App #3 – Didi

Beste Chinese App #4 – Trip.com

Beste Chinese App #5 – Pleco

1. Chinese apps: WeChat

  • Sociaal Netwerk/berichten app
  • Beschikbaar in meerdere talen

Beste Chinese Apps: WeChatStevig op de eerste plaats op onze lijst van beste chinese apps voor Android of elk ander systeem is WeChat. Dit is een absolute must als je voor een langere tijd naar China verhuist, of als je überhaupt met iemand in China wil communiceren. (Inclusief je Tinder matches!)

WeChat is één van China’s Social Media platforms en het zal lastig zijn om iemand in China te vinden die het niet gebruikt. We zouden gemakkelijk een hele blog kunnen wijden aan WeChat en zijn vele functionaliteiten. Maar in het kort wordt het gebruikt om te… leven. Je betaalt er je boodschappen, maaltijd en drankjes mee. Bestel een taxi, laat eten bezorgen of kom in contact met andere mensen in Beijing of China. Voor een social media platform is het eigenlijk weinig sociaal, aangezien je alleen maar kan chatten met mensen die je contactgegevens op de app al hebben. Maar je zal snel een grote lijst met contacten opbouwen, en er worden ook veel groepen rondgestuurd waar je je bij kan voegen.

WeChat Pay

De WeChat betaalmethode van deze Chinese app verdient een speciale vermelding. Neem afscheid van contant geld, hallo digitale samenleving! In Nederland begint betalen met je telefoon ook langzaamaan steeds populairder te worden. China is hier echter koploper in en er zijn nog maar een paar mensen (oudere generaties) die nog steeds fijn vinden om met contant geld te betalen. De meeste mensen kiezen voor de snellere en gemakkelijkere digitale opties.

Digitaal betalen is zelfs zo populair dat je in de grote steden zelfs hippe plekken tegenkomt die helemaal geen contant geld meer accepteren!

Als je voor een langere tijd in China verblijft, is het een must om WeChat Pay te activeren. Helaas kan dit een enigszins frustrerend en lang durend proces zijn, maar met wat hulp van anderen kom je er zeker uit. Let op: je hebt wel een Chinese bankpas nodig.

Chinese apps voor Android

Chinese apps voor Apple

Chinese Apps: Ofo/Mobike

  • Deelfietsen app
  • Beschikbaar in het Engels

Beste Chinese Apps: OfoOfo en Mobike zijn deelfiets systemen. In tegenstelling tot veel vergelijkbare systemen op andere plekken ter wereld, is het bij Mobike en Ofo niet nodig om je fiets bij een specifiek docking station achter te laten. Dit maakt het heel erg praktisch. Je ziet een fiets, scant de code, en de fiets is van jou totdat je er klaar mee bent en ‘m weer op slot zet.

In de grotere steden kan je zo’n beetje overal een fiets vinden. In het centrum van steden als Beijing begint dit zelfs een probleem te worden. Overal in de stad worden fietsen op grote hopen achtergelaten. Je zal het herkenbare geel (Ofo) en oranje (Mobike) overal tegenkomen!

Deze Chinese apps zijn met name nuttig voor mensen die niet bang zijn voor het soms hectische Chinese verkeer, en mensen die liever boven de grond dan onder de grond (met de metro) reizen.

Ofo biedt een proefabonnement van drie maanden en Mobike heeft vergelijkbare aanbiedingen. Wanneer je eenmaal begint met betalen, is het echter nog steeds niet zo duur. Een ritje start al vanaf 3 CNY!

Een ding waar je op moet letten: je moet een account aanmaken met je ID en een borg betalen, maar je kan dit gelukkig wel doen met de meeste buitenlandse passen!

Chinese apps voor Android: Ofo / Mobike

Chinese apps voor Apple: Ofo / Mobike

3. Chinese Apps: DiDi

  • Chinese Uber
  • Beschikbaar in het Engels

Beste Chinese Apps: DiDiVoor degenen die zich gemakkelijk willen verplaatsen en een comfortabele optie zoeken, is DiDi – China’s versie van Uber – een aanrader. Dit is zeker weten één van de beste Chinese apps. Het is een goed en praktisch systeem dat je nooit in de steek laat. Je hoeft bijna nooit langer dan 5 minuten te wachten, zeker in de grote steden zoals Beijing en Shanghai.

DiDi heeft vorig jaar ene Engelstalige versie van hun app gelanceerd, wat heel prettig is. In 99% van de gevallen zal je echter gebeld worden door je chauffeur met wat simpele instructies – zoals om de hoek te wachten – maar met een stevig accent en snel praten is er een kans dat je ze niet kan verstaan. Tenzij je Chinees behoorlijk goed is is dit een veel voorkomend probleem, wat geresulteerd heeft in een aantal grappige video’s.

Laat je hier echter miet door afschrikken. DiDi is een erg nuttige app die het makkelijker en goedkoper maakt om te reizen. Een rit van een uur kost met DiDi minder dan €15!

Chinese apps voor Android

Chinese apps voor Apple

4. Chinese Apps: Trip.com

  • Reis app
  • Beschikbaar in het Engels

Beste Chinese Apps: Trip.comTrip.com, het voormalige (en door veel mensen nog steeds zo genoemd) Ctrip, is een app die je helpt met al je reis reserveringen. Vluchten, treinkaartjes, hotels… In China en over de hele wereld! Je kan de rijen en het gedoe op het treinstation overslaan (en geloof ons, het is echt een gedoe om een treinkaartje te kopen in China) door je kaartje op Trip.com te kopen. Je betaalt hiervoor een kleine toeslag, maar dat vinden wij de moeite waard.

Voor treinreizen kan je de datum, het tijdstip en het soort ticket kiezen. Na het betalen ontvang je een booking code. Neem deze code en je paspoort mee naar het treinstation en haal daar je ticket op. Je kan betalen met je buitenlandse bankpas of WeChat.

Naast treinkaartjes kan je er ook goedkope vluchten mee boeken. Het werkt vergelijkbaar aan Skyscanner.

Chinese apps voor Android

Chinese apps voor Apple

5. Chinese Apps: Pleco

  • Offline vertaalservice
  • Beschikbaar in het Engels

Beste Chinese Apps: PlecoEen musthave voor als je Chinees aan het leren bent!

Het is al lang niet meer nodig om een papieren woordenboek met je mee te nemen. Met Pleco kan je heel gemakkelijk Chinese tekens en woorden opzoeken. Er is zelfs een functionaliteit waarmee je je camera gebruikt om een karakter te analyseren en zijn betekenis op te zoeken.

Chinese apps voor Android

Chinese apps voor Apple

Hoe zit het met Chinese Apps 6-10?

Nog even geduld: binnenkort brengen we deel twee uit van onze lijst met de beste Chinese apps voor 2019! Neem ondertussen een kijkje bij één van onze reviews van apps om Chinees te leren, zoals Duolingo  en Chineasy Cards.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer