Vegetarisch of veganistisch zijn in China

Wonen in China als veganist of vegetariër

Vegetarisch of veganistisch zijn in China is, op het eerste gezicht, best een uitdaging. Het eten van vlees wordt, in de Chinese cultuur, beschouwd als een teken van welvaart. Bovendien worden in veel groentegerechten kleine stukjes vlees vaak als garnering gebruikt en beschouwen mensen dit niet echt als vlees, maar eigenlijk alleen als decoratie.

Dat is de reden waarom, wanneer je de obers specifiek om een gerecht vraagt zonder dierlijke producten, ze je vaak zullen verzekeren dat ze jou wensen zullen volgen. Maar, wanneer je eten uiteindelijk komt, is de kans heel groot dat het gewoon een groentegerecht is met een paar kleine stukjes vlees, eieren, enz.

Vegetarisch of veganistisch zijn in China - Leven in China als vegetariër of veganist.
Vegetarisch of veganistisch zijn in China.

Als dit je het gevoel geeft dat je een hopeloze veganist bent die is veroordeeld tot honger in China, zul je blij zijn te weten dat er veel groenten worden gebruikt in de Chinese keuken. Hoewel de meerderheid van de bevolking in China niet vegetarisch is, zijn er enkele populaire Chinese gerechten die je makkelijk kunt vinden en eten, omdat ze voor 100% bestaan uit eten van plantaardige oorsprong.

Voordat we verder gaan met een aantal belangrijke woorden, zijn hier LTL’s top vijf gerechten voor een veganist of vegetariër in China. Wees gerust, er zijn nog veel meer geweldige en heerlijke opties!

Top 5 chinese vegetarische of veganistische gerechten

Laten we 5 gerechten zien die zowel veganisten als vegetariërs kunnen eten in China:

1. 地 三鲜 (dì sān xiān) – Geroerbakte aubergine, chili en aardappel gestoofd met sojasaus.
2. 麻辣 豆腐 (málà dòufu) – Tofu tahoe gekruid met hete specerijen.
3. 鱼香 茄子 (yú xiāng qiézi) – Ondanks de naam, wat “vis geurige aubergines” betekent, is dit gerecht alleen gemaakt van knapperige aubergines bedekt met een plakkerige, zoetzure, hartige en licht pikante saus.
4. 香菇 青菜 (xiāng gū qīng cài) – Groene groenten met champignons.
5. 青椒 土豆 丝 (qīngjiāo tǔdòu sī) – Noordelijk gerecht. Geraspte groene paprika en aardappel, licht gezouten en gebakken in olie.

Top gerechten voor veganisten en vegetariërs in China.
Top chinese vegetarische en veganistische gerechten.

Wanneer je in China bent, moet je misschien ook uitleggen dat je een vegetariër of veganist bent en ook aangeven wat je eet en wat je niet eet. Het enige dat je hoeft te doen is de volgende uitdrukkingen leren om je leven in China veel gemakkelijker te maken:

Het Chinese woord voor veganist is 纯 素食者 (chún sù shí zhě) letterlijk “een pure groenten-ist” of “een pure vegetariër“. Het woord voor vegetariër is 素食者 (sù shí zhě) letterlijk “een groente-ist“. De 纯 (chún), het woord voor “puur“, onderscheid het verschil tussen veganistisch en vegetarisch.

Veganistisch zijn in China – Handige zinnen

Ik ben veganist – 我 是 纯 素食者 (wǒ shì chún sùshí zhě)
Ik eet alleen producten van plantaardige oorsprong – 我 只吃 植物性 食品 (wǒ zhǐ chī zhíwù xìng shípǐn)
Ik eet geen vlees – 我 不 不 (wǒ bù chī ròu)
Ik eet geen vis – 我 不 不 (wǒ bù chī yú)
Ik eet geen zuivelproducten – 我 不吃 乳制品 (wǒ bù chī rǔ zhìpǐn)

Vegetarisch zijn in China – Handige zinnen

Ik ben vegetariër – 我 是 素食者 (wǒ shì sùshí zhě)
Ik eet groenten – 我 吃素 (wǒ chī sù)
Ik eet geen vlees – 我 不 吃肉 (wǒ bù chī ròu)
Ik eet geen vis – 我 不 吃魚 (wǒ bù chī yú)

Vegetarisch of veganistisch zijn in China.
Eten voor vegetariërs of veganisten in China.

Hopelijk is deze post nuttig voor jou. Heb je favoriete vegetarische gerechten die we misschien over het hoofd hebben gezien? Wat vindt jij van vegetarisch of veganistisch zijn in China? Laat het ons weten en deel je ervaringen hieronder in de comments.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer