Singles’ Day in China

Op 11 november 2018 is het weer Singles’ Day in China. Singles’ Day is onlosmakelijk verbonden met de Chinese cultuur. Het is de dag waarop Chinese consumenten proberen om zo veel mogelijk geld te besparen door de beste deals te scoren. Het is ook ’s werelds grootste online shopping dag. In 2014 hebben online consumenten tijden Singles’ Day ongeveer negen miljard dollar uitgegeven op Alibaba’s winkelplatforms. Dit is bijna drie keer zo veel als Amerikaanse consumenten uitgeven op zowel Black Friday als Cyber Monday. Het maakt november de meest hectische maand voor wat betreft online shopppen in China.

Wat is China’s Singles’ Day?

Singles’Day, ook wel bekend als 11.11 (dubbel 11), is in 1993 bedacht door een groep studenten aan de Universiteit van Nanjing om jaarlijks op 11 november te vieren dat ze vrijgezel waren. The viering wordt in het Chinees 光棍节(Guānggùn jié) genoemd, wat letterlijk “Feestdag van de Kale Takken” betekent.

Tot 2009 was het een relatief onbekende viering, totdat Alibaba – de grootste e-commerce website ter wereld – retailers op zijn platform aanmoedigde om op die dag korting te geven, zodat vrijgezellen cadeautjes voor zichzelf konden kopen. Het was ook een goede manier om de verkoop te stimuleren tussen twee Chinese feestdagen in: China’s Nationale Feestdag en Kerstmis. Sinds dat jaar wordt de populariteit van Singles’ Day steeds groter. Tegenwoordig biedt bijna elk Chinese webshop aanzienlijke kortingen op deze dag.

Als je van plan bent om te profiteren van Singles’ Day, dan raden we je de volgende drie Chinese webshops aan.

1. Alibaba’s Taobao

Taobao Singles' DayTaobao is een online warenhuis vergelijkbaar met Amazon waar je bijna alles kan kopen; van jeans tot de stemmen van beroemdheden tot “cyber sweethearts” – dat zijn echte mensen die je bellen om te kletsen en je aan te moedigen zoals een vriendje of vriendinnetje dat zou doen (het kost ongeveer 20 yuan per dag).

Taobao is de grootste online marktplaats in China. Je betaalt je aankopen op Taobao met de online betaaldienst van Alibaba genaamd Alipay. Dus als je van plan bent om te winkelen via Taobao, dan moet je voor beide platformen een account aanmaken.

Hoewel het volledig in het Chinees is, is de website www.taobao.com erg gebruiksvriendelijk. Dus zelfs als je niet alle Chinese tekens kan lezen, kan je het proces toch wel begrijpen door online handleidingen te lezen over hoe je een Taobao account opent en een online aankoop doet. Een andere optie is om een van je Chinese vrienden om hulp te vragen op Singles’ Day, zo lang ze niet zelf te druk zijn met winkelen.

2. T-mall

T-Mall Singles' DayT-mall is Alibaba’s “business-to-consumer” (B2C) platform. In tegenstelling tot Taobao, wat een “consumer-to-consumer” website is voor kleine bedrijfjes, is T-mall een website voor de grote merken. Duizenden internationale bedrijven hebben hun eigen winkel geopend op T-mall, waaronder Apple en het luxe merk Luis Vuitton.

Pas geleden heeft de beroemde Spaanse voetbalclub Real Madrid zijn officiële online winkel geopend op T-mall Global. Dit is een uitbreiding op het B2C platform waarmee buitenlandse bedrijven zaken kunnen doen in China via’s Alibaba’s webshops. Als je dus op zoek bent naar Chinese producten van hoge kwaliteit of geïmporteerde producten, dan is T-mall de juiste website om te bezoeken.

3. Jingdong

Jingdong Singles' DayJingdong (jd.com) is het op één na grootste e-commerce platform in China, en daarmee Alibaba’s grootste concurrent. Jingdong staat in China bekend om het verkopen van elektronica en technische accessoires, maar het verkoopt eigenlijk bijna alles. Jingdong heeft een internationale website in het Engels (en.jd.com) en ook een Russische versie (www.jd.ru). Je kan er dus urenlang shoppen zonder om hulp te hoeven vragen.

China’s Singles’ Day is niet alleen voor vrijgezellen, maar het is voor iedereen. Dus nu je er vanaf weet en een aantal goede webshops kent, kan je alvast gaan nadenken over wat je wil kopen. Maar let er op dat je niet over je budget heen gaat!

Dit artikel is origineel geschreven door Gaelle, stagiaire bij LTL

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer