WeChat: de ultieme gids

WeChat (hier bekend als Weixin 微信) is waarschijnlijk één van de belangrijkste apps die je zal downloaden als expat in China. Je zal het iedere dag gebruiken.

Wanneer je net in China aankomt zal je waarschijnlijk je vertrouwde WhatsApp missen. Maar aangezien WhatsApp geblokkeerd wordt in China, zal je merken dat je het steeds minder gaat gebruiken. Totdat WeChat/Weixin langzaam maar zeker je leven over neemt.

Als je toch de behoefte hebt om WhatsApp te gebruiken – of je je vrienden thuis niet kan overtuigen om WeChat te downloaden – heb je een VPN nodig. Dit kan zowel een betaalde als een gratis VPN dienst zijn.

Maar hoe werkt dat WeChat nou eigenlijk?

WeChat Gebruiken: 5 handige functionaliteiten waarvan je niet wist dat ze bestaan

WeChat
WeChat

Als je al een tijdje in China aan het werken of studeren (of allebei) bent, gebruik je WeChat waarschijnlijk elke dag. Je denkt dus waarschijnlijk ook dat je precies weet hoe de app werkt en dat je alle functionaliteiten kent.

Als dat ook echt zo is dan feliciteer ik je! Er zijn echter veel mensen die na een lange tijd nog steeds nieuwe, handige functionaliteiten ontdekken. Om de een of andere reden worden deze in de expat wereld niet zoveel gebruikt.

Maar wij zijn er gelukkig om je te helpen. Hieronder vind je een lijst met 5 dingen die WeChat kan doen, waar je waarschijnlijk niet vanaf wist. Ze zullen zeker weten de manier waarop je WeChat gebruikt veranderen.

WeChat China: Gesproken Berichten Omzetten in Tekst

Onze meest recente ontdekking en de inspiratie voor het schrijven van dit blogartikel!

Het sturen van gesproken berichtjes is in China een populair tijdverdrijf onder zowel Chinezen als expats. Wanneer je de app net begint te gebruiken, zal je misschien niet zo veel gesproken berichtjes versturen. Maar je zal op straat heel veel Chinezen zien die tegen hun telefoon aan het praten zijn en gesproken berichtjes versturen. Dit gebeurt zelfs meer dan het versturen van getypte berichtjes!

Als je WeChat eenmaal een paar weken aan het gebruiken bent, zal je doorkrijgen hoe makkelijk het eigenlijk wel niet is om een gesproken berichtje te sturen in plaats van een hele lange boodschap uit te typen.

Het sturen van een gesproken bericht is het handigste voor de verzender van de boodschap, maar juist erg onhandig voor de ontvanger.

Chinees studeren - geen tijd voor gesproken berichtjes!
Chinees studeren – geen tijd voor gesproken berichtjes!

Zit je in de klas of ben je aan het werk? Ben je muziek aan het luisteren of een film aan het kijken? Je kan niet even snel op je telefoon kijken om te zien waar het berichtje over gaat. Is het belangrijk? Is het een flauwe grap van een vriend? Wordt je ontslagen? Je weet het pas als je het berichtje beluistert. Je zal dus moeten stoppen waar je op dat moment mee bezig bent.

Plus, de berichtjes kunnen maximaal 1 minuut lang zijn. Met zo’n lang bericht ben je aan het einde waarschijnlijk al weer vergeten wat er aan het begin gezegd werd. Dus dan zal je het bericht nog een keer moeten beluisteren. Of heb je iets in het midden gemist? Er is geen pauze knop, dus je zal het hele bericht vanaf het begin opnieuw moeten luisteren.

Maar er is goed nieuws! Er is blijkbaar een manier om dit te omzeilen. Het is momenteel alleen nog in het Chinees beschikbaar, maar we hopen dat het binnenkort ook in andere talen zal komen. Maar tot die tijd kan je het in ieder geval gebruiken terwijl je met je Chinese vrienden aan het kletsen bent.

Hoe gebruik je WeChat Convert to Text?

Ontvang een gesproken bericht van een vriend.

Houdt lang ingedrukt op het bericht en er verschijnt een menu.

Klik op de “Convert to text” knop.

Voila! Het gesproken bericht wordt voor je uitgeschreven.

Het zal misschien niet 100% goed gaan als je Chinese vriend een zwaar accent heeft of niet duidelijk praat…

Maar het lijkt erg goed te werken!

WeChat China: WeChat Web

Deze is ZO NUTTIG!

Als je deze niet al kende, dan moet je zeker verder lezen.

Met WeChat Web kan je via je PC berichten typen. Maar dat is niet het belangrijkste. Je kan het ook gebruiken om bestanden te versturen. Stuur bijvoorbeeld foto’s, videos, links, etc. naar je zelf om ze op je computer te krijgen.

Zo komen we ook aan de screenshots die je in dit artikel ziet!

Bovendien kan je het ook op kantoor gebruiken en doen alsof je aan het werk bent 😉 Houdt er alleen rekening mee dat er automatisch meldingen rechts onderin je scherm zullen verschijnen, tenzij je dat uitschakelt. Hier zie je de eerste regel van een tekstbericht in.

TIP! – Dit kan problemen opleveren als je dingen verborgen wilt houden.

WeChat China: Bulk Chat Geschiedenis Versturen

Helaas blijft tegenwoordig niks privé. Wil je dat iets zo veilig mogelijk verstuurd wordt, met een zo klein mogelijke kans op dat het doorgestuurd wordt? Verstuur het dan in een gesproken bericht. Anders is de kans groter dat iemand er een screenshot van maakt en het doorstuurt naar iemand die het eigenlijk niet mag zien.

Maar met WeChat is het nog erger… Je kan met WeChat niet alleen screenshots maken van berichten, maar je kan hele conversaties doorsturen. Bestaande uit vele, vele berichten…

Neem onderstaande conversatie bijvoorbeeld.

Klik op More voor meer opties
Nadat je op More hebt geklikt krijg je het gesprek te zien en kan je berichten aanvinken.
Als je de berichten hebt geselecteerd kies je voor Combine and Forward.
Kies naar wie je het wilt doorsturen (één of meerdere personen).

“With great power comes great responsibility”. Gebruik deze functionaliteit ten goede.

WeChat China: Abonnementen

WeChat abonnementen

Als je WeChat al een aantal weken of maanden gebruikt, ben je waarschijnlijk wel bekend met deze functionaliteit. Abonnementen (subscription accounts) zijn handig om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld of om je heen gebeurt. Het zijn accounts die je persoonlijk volgt, vergelijkbaar met op social media.

Veel bedrijven, cafés, bars en restaurants hebben subscription accounts. Hiermee blijf je op de hoogte van aanbiedingen of evenementen. Het is ook een goede manier om nieuwsberichten van bijvoorbeeld de Shanghaiist en The Beijinger te ontvangen.

Hoe volg je een subscription account?

Het is eenvoudig. Typ in de zoekbalk gewoon de naam in van waar je naar op zoek bent. Het account zal in de zoekresultaten verschijnen. Vanuit hier kan je het account volgen en regelmatig updates ontvangen.

WeChat China: … Zo Ongeveer Alles

Naast alle coole dingen die we zojuist besproken hebben, kan je zo ongeveer alles doen met WeChat. Dus in het debat over of WhatsApp of WeChat beter is, weten wij wel aan welke kant we staan…

Een groot gedeelte is in de “me” sectie.

Scroll er eens doorheen en bekijk welke diensten voor jou nuttig zouden zijn! Je kan je beltegoed opwaarderen, een taxi bestellen, een deelfiets pakken, winkelen… de lijst is oneindig!

Kies uit een groot aantal opties.
Ga naar “me” en klik op “wallet”.
Na op “wallet” geklikt te hebben kom je hier uit.

WeChat Download

Naast alle duidelijke voordelen van WeChat die het (terecht) de meest populaire app van China maken, ken je nu nog wat andere handige functionaliteiten die je eerder misschien niet kende! En dit is nog maar het begin.

Hoeveel van deze functionaliteiten kende jij al? Laat het ons weten in de reacties!

Download WeChat nu!

WeChat Download Android

WeChat Download Mac

Wist je dat WeChat in onze top 10 van beste Chinese apps staat? Bekijk ook de andere 9!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer