Guangxi Provincie – Leer over China

Naam in het Nederlands: Guangxi

Naam in het Chinees: 广西 (Guǎng Xī)

Soort gebied: Autonome regio

Inwoners: 4.6 miljoen

Hoofdstad: Nanning

Klimaat: Subtropisch/tropisch

De prachtige Guangxi regio
De prachtige Guangxi regio

Guangxi Klimaat & Locatie

Guangxi, vroeger bekend als Provincie Guangxi, is sinds 1958 een autonome regio van China. De autonome regio ligt in het zuiden van China en grenst aan Vietnam in het zuidwesten. De provincies Yunnan, Guizhou, Guangdong en Hunan liggen er aan de andere kanten naast.

Het klimaat is subtropisch/tropisch, waardoor je Guangxi bijna het hele jaar kan bezoeken met aangenaam warme temperaturen. Ook heeft de regio heeft hele mooie landschappen. Bijvoorbeeld een zeer groot berggebied en prachtige stranden langs China’s zuidkust. De karst-gebergten geven de regio een unieke schoonheid en maken het een beroemde plek om te bezoeken.

De zomer loopt van april tot oktober en januari is de koudste maand. De temperatuur ligt in deze maand tussen de 4°C en 16°C.

Guangxi Provincie Autonome Regio – Geschiedenis

Guangxi werd tijdens de Qin Dynastie (221 tot 206 v. Chr.) onderdeel van China. Hiervoor woonden er diverse stammen, die bij de Chinezen bekend staan als Baiyue.

Door zijn zuidelijke ligging, viel Guangxi niet tijdens de Chinese burgeroorlog en werd het in 1949 onderdeel van de Volksrepubliek. Guangxi was eerst een provincie van China, maar kreeg zijn status als autonome regio in 1958.

Guangxi Provincie Autonome Regio – Etnische Groepen

De etnische groepen in Guangxi omvatten bijna één derde van de populatie van de autonome regio.

De grootste etnische groep is de Zhuang. Deze etnische groep staat bekend om zijn goede zangers! Hun huizen zijn gebouwd op stelten, waarbij de onderste verdieping gebruikt wordt voor de huisvesting van vee en de bovenste verdieping als woonruimte voor de families. Ze hebben een traditionele klederdracht en hun taal is compleet anders en uniek.

Andere etnische groepen die onderdeel uitmaken van Guangxi’s populatie zijn de Yao, Dong, Miao en Shui. Dit zijn kleinere etnische groepen, maar ze spelen allen een belangrijke rol in de regio.

Elke etnische groep heeft zijn eigen unieke taal en cultuur. Hun eten, kleding, architectuur en taal verschilt van groep tot groep, en ze vieren ook andere feestdagen. Dit is een van de unieke eigenschappen an Guangxi die de regio zo kleurrijk en speciaal maken!

Guangxi Provincie Autonome Regio – Eten

Guangxi Provincie: Yangshuo's beroemde "beer fish"
Guangxi Provincie: Yangshuo’s beroemde “beer fish”

In tegenstelling tot veel regio’s in China die elk hun eigen specifieke smaak hebben, is het eten in Guangxi niet zo makkelijk te typeren. Het is een combinatie van veel verschillende soorten smaken die je in heel China vindt. Dit komt met name door de invloed van de verschillende etnische groepen in de regio.

Hoewel er geen typische Guangxi smaak is, zijn er wel een aantal gerechten en ingrediënten die je alleen maar in Guangxi kan vinden.

In het zuiden van China worden veel vaker noodles gegeten dan rijst. Dit zie je ook terug in de keuken van Guangxi. Rijstnoodles zijn hier een populair item op het menu. De Li rivier heeft bovendien een grote invloed op de ingrediënten die in Guangxi gebruikt worden. Een populair gerecht is slakken.

Ook “beer fish” uit de Yangshuo regio zie je veel in Guangxi. De naam geeft het eigenlijk al meteen weg; het is een grote meerval gekookt in Li-Quan bier die het een hele… unieke smaak geeft.  Sommigen zeggen dat het een gerecht voor toeristen is, wat China’s gedachte van “als je twee lekkere dingen bij elkaar doet, moet er ook iets lekkers uit komen” volgt (zoals de “beer latte” van Starbucks). Maar wij vinden het toch iets wat je geprobeerd moet hebben als je Yangshuo bezoekt.

Guangxi Provincie Autonome Regio – Bezoeken

Guengxi heeft sommige van de mooiste landschappen van China. De beroemde karst bergen en de Li rivier liggen in Guilin. Samen vormen ze een landschap wat je nooit zult vergeten! Guilin en Yangshuo zijn de twee populairste plekken om te bezoeken in de Guangxi provincie. Deze twee mag je echt niet missen!

Guilin

Guangxi Provincie: Li rivier op het 20RMB briefje
Guangxi Provincie: Li rivier op het 20RMB briefje

Guilin is gelegen in het zuidoosten van Guangxi en is dé plek om te bezoeken als je de Li rivier wilt zien. Zijn landschap is zo beroemd dat je het kan vinden op de 20RMB briefjes – de karst bergen die boven de Li rivier uitsteken, omringd door een prachtig landschap. Guilin is ook een plek waar je de drukte en rumoer van het stadse leven in Beijing of Shanghai kan ontvluchten. He is een redelijk kleine stad voor Chinese begrippen, met zo’n 4.750.000 inwoners.

Bezienswaardigheden in Guilin zijn onder andere Elephant Trunk Hill, Seven-Star Park, Reed Flute Cave en Wave Subduing Hill (Fubo Hill).

Yangshuo

Yangshuo is een backpackersplaatsje in de buurt van Guilin. Een klein dorp tussen de bergen, boerderijen en prachtige landschappen. Het is makkelijk om te begrijpen waarom het kleine Yangshuo zo populair is geworden in de afgelopen jaren – en dat vandaag de dag nog steeds is!

Het stadje trekt zowel Chinese als buitenlandse toeristen aan. Het warme, tropische klimaat maakt het geschikt om het hele jaar door te bezoeken – maar let wel op het regenseizoen. Helaas wordt er steeds meer gebouwd in het stadje, om accommodaties te maken voor het groeiende aantal toeristen. Hierdoor verliest het langzaam zijn charme.

Yangshuo is ook bekend omdat er de beroemdste McDonald’s staat. Deze heeft aan alle kanten een schitterend uitzicht over de karst bergen.

Naast de omringende landschappen, is West Street de populairste plek om te bezoeken. Dit is een levendige straat met bars en restaurants die zowel de toeristen als de lokale inwoners van Yangshuo bedienen. Een andere leuke plek om wat te eten is bij de Li rivier, waar je enorm veel BBQ restaurantjes vindt.

Klimmen

Guangxi Provincie: Klimmen in Yangshuo
Guangxi Provincie: Klimmen in Yangshuo

Vanwege de oneindige bergen die Guilin en Yangshuo omringen, is het een wereldberoemde bestemming geworden voor bergbeklimmers. Dankzij de hoge karst bergen, kan je er enorm goed klimmen. Plus, de omgeving biedt adembenemende uitzichten. Je zal in Yangshuo meerdere plekken vinden waar ze je op weg kunnen helpen. Of neem je eigen uitrusting mee als je een fervent klimmer bent. Zorg er alleen wel voor dat je met de locals praat om een goede plek te vinden die niet te druk is met toeristen.

Hiken

Hoewel het in de zomer erg warm kan worden, wat niet ideaal is om te hiken, zijn de maanden voor en na de zomer er perfect voor. Bovendien zijn er oneindig veel routes die je kan nemen. Maar het is een must om naar de top van één van Yangshuo’s bergen te hiken. Ze zijn behoorlijk steil en het kan dus een flinke klim zijn, maar wanneer je een maal de top hebt bereikt en kan genieten van het uitzicht en de bergen om je heen, is het helemaal de moeite waard. Ga tijdens zonsopgang of zonsondergang om het nog specialer te maken.

Huur een scooter

Guangxi - Maak een prachtige motortocht
Guangxi – Maak een prachtige motortocht

Met een motor of scooter rondrijden op de wegen rondom Yangshuo en Guilin zal één van de beste ervaringen zijn die je zal hebben tijdens je bezoek aan Guangxi. Vergeet de wereld om je heen en ga helemaal op in de bergen die je omringen. Rijd langs kleine dorpjes met schattige cafeetjes, of vind een rustig plekje om van de omgeving te genieten.

Leer Tai Chi

Heb je altijd al Tai Chi willen proberen? Yangshuo’s prachtige, vredige omgeving maakt het één van de beste locaties om deze nieuwe hobby uit te proberen. Er zijn een aantal goede scholen om uit te kiezen in de regio, waarvan er veel ook les geven aan mensen die geen Chinees spreken. Waar wacht je nog op?

Riviercruise

Hoewel het één van de meer toeristische attracties is in Guilin of Yangshuo, is het nemen van een cruise op de Li rivier gewoon één van de dingen die je gedaan moet hebben. Je vaart op een boot van bamboe, die voortgeduwd wordt door een local, over de rivier en bewondert het landschap op je heen. We raden je aan om je telefoon thuis te laten – zo geniet je ten volste van de riviercruise en weet je ook zeker dat je je telefoon niet per ongeluk in het water laat vallen…

Laat ons in de opmerkingen weten als je vindt dat we iets zijn vergeten te vermelden over de Guangxi provincie wat je de moeite waard vindt!

Wil je meer leren over China en zijn provincies? Lees dan nu meer over Gansu, Yunnan of Guangdong.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer