Yunnan Provincie – Leer over China

Yunnan (云南-Yúnnán) is een provincie in de Volksrepubliek China, gelegen in het zuidwesten van het land. Het is ongeveer 394,000 vierkante kilometer en er wonen 45.7 miljoen mensen (stand van 2009).

De naam Yunnan wordt gebruikt sinds de regio benoemd is tot provincie in de Yuan (Mongoolse) dynastie (1206-1368). De letterlijke vertaling van Yunnan is “Het zuiden van de wolken”. Dit wijst op de locatie ten zuiden van de Yunling Shan bergketen.

Yunnan Provincie – De Hoofdstad

Kunming - Yunnan
Kunming – Yunnan

De hoofdstad van de provincie is Kunming (昆明 – Kūnmíng), ook wel bekend als Yunnan omdat het in het noordoost-centrale gedeelte van de Yunnan provincie in China ligt.

De provincie grenst aan Guangxi in het zuidoosten, Guizhou in het oosten, Sichuan in het noorden, Tibet in het noordwesten en de landen Vietnam, Laos en Myanmar in het zuiden. Aangezien de Yunnan provincie in een bergachtig gebied ligt, wonen de meeste mensen in het oosten van de provincie.

De provincie bestaat uit twee regio’s die gescheiden zijn door de Ailao bergen (哀牢 – Āiláoshān) – de kloven in het westen en het Yunnan-Guizhou (Yungui) Plateau in het oosten.

Yunnan was tot voor kort een onderontwikkelde provincie. Een groot gedeelte van de provincie is nog steeds redelijk onderontwikkeld en geïsoleerd. De economische, politieke en culturele integratie in de rest van China is echter wel zo goed als compleet.

Overheid en Maatschappij

Yunnan’s administratieve regio’s zijn hiërarchisch ingedeeld. Direct onder de provincie zijn er acht stadsprefecturen (地级市dijishi) en nog eens acht autonome prefecturen (自治州zizhizhou).

Een niveau lager zijn er districten onder de gemeentes (市辖区shixiaqu), grote gemeentes (县级市xianjishi), ‘counties’ (市县 shixian), en autonome ‘counties’ (自治县 zizhixian). De laagste politieke laag zijn de dorpen en stadjes.

Populatie en Cultuur

Kaart van de Yunnan provincie
Kaart van de Yunnan provincie

Yunnan’s populatie staat bekend om de grote complexiteit van zijn etnolinguïstische  groepen. Naast de Han (汉) etnische groepen zijn er een groot aantal Hui (回 Chinese Moslims), de afstammelingen van de immigranten die in de 13e eeuw door China zijn gestuurd om te helpen met het besturen van de provincie. De non-Han populatie van Yunnan blijft tot op de dag van vandaag substantieel; naast de Hui omvat dit territorium meer dan 50 erkende etnische minderheidsgroepen.

Na de Hui groep, is de Bai groep (白族 Báizú) de grootste populatie, gebaseerd in het noordwesten van Yunnan. Linguistisch gezien behoren ze tot de Tibeto-Burman groep. Andere volkeren in de Tibeto-Burman groep zijn de Hani, Lisu en Lahu van de Yi subgroep. Ook zijn er nog de Naxi, onderdeel van de Xifan groep, de Tibetanen, die in het noordwesten van de provincie wonen en de Jingpo, die dezelfde taal spreken als de Kachin uit het noorden van Myanmar. Een tweede grote linguistische familie die in Yunnan voorkomt is de Tai groep. Een andere belangrijke lingsuistische groep is de Mon-Khmer, vertegenwoordigd door de Wa.

Religie in Yunnan

Hui in de Yunnan provincie
Hui in de Yunnan provincie

De provincie Yunnan heeft ongeveer 4 miljoen gelovigen van de vijf door de overheid goedgekeurde georganiseerde religies van China. Vanwege de variatie aan etnische minderheden in deze regio behoort bijna 90% van de populatie tot een andere religieuze groep. Hieronder:

 • 6% van de totale populatie is boeddhistisch (Tibetanen beoefenen het Tibetaanse boeddhisme)
 • 1,4% is moslim
 • 1,2% is protestants
 • 0,5% is taoist
 • 0,1% is katholiek

Geschiedenis

Tijdens de Tang dynastie (618-907) floreerde een Dai koningkrijk, bekend als Nanzhao, in de Dali regio. In eerste instantie gesanctioneerd als een bolwerk tegen Tibetaanse invallen, bedreigde Nanzhao uiteindelijk de Chinese macht, welke achteruit was gegaan gedurende de Vijf Dynastieën (Wudai 五代) periode (907–960) en de Song dynastie (960–1279).

De Mongolen vernietigden de Nanzhao in 1253 en, nadat ze het gebied Yunnan noemden, maakten ze het in 1276 een provincie van Yuan China. De Venetiaanse reiziger Marco Polo bezocht de regio in het laatste deel van de 13e eeuw.

Leer over China - Yunnan
Leer over China – Yunnan

Het Han Rijk heeft in de 2e eeuw voor Christus voor het eerst relaties met de provincie geregistreerd. Het werd de thuishaven van een Sino-Tibetaans-sprekend koninkrijk van Nanzhao in de 8e eeuw na Christus. Nanzhao was multi-etnisch, maar de elite sprak hoogstwaarschijnlijk een noordelijk dialect van Yi. De Mongolen veroverden de regio in de 13e eeuw, met lokale controle uitgeoefend door krijgsheren tot in de jaren ’30 van de 20e eeuw.

Vanaf de Yuan dynastie was het gebied onderdeel van een volksverhuizing richting de zuidwestelijke grens die door de centrale overheid gesponsord werd. Twee grote golven van migranten arriveerden vanuit gebieden in het noorden en zuidoosten van China waar een Han-meerderheid woonde.

Het Stenen Woud in Yunnan
Het Stenen Woud in Yunnan

De Japanse bezetting van het Noorden tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde voor nog een migratiegolf van Han naar de regio.

Deze migratiegolven hebben ervoor gezorgd dat Yunnan één van de meest etnisch diverse provincies van China is. Ongeveer 34 procent van de populatie bestaat namelijk uit etnische minderheden.

De grootste etnische groepen zijn Yi, Bai, Hani, Zhuang, Dai en Miao.

Geografie en Klimaat

Yunnan is de meest zuidelijke provincie van China en de Kreeftskeerkring loopt door het zuidelijke deel. Ondanks zijn tropische breedtegraad heeft de oostelijke plateau regio een gematigd klimaat. Vanwege de hoge ligging zijn de zomers koel en de winters mild. In juni en juli ligt de temperatuur rond de 22°C. In december en januari ligt de temperatuur rond de 9°C.

Shilin rotsformaties
Shilin rotsformaties

Yunnan heeft de grootste variatie aan flora van de Chinese provincies, waaronder planten uit tropische, subtropische, gematigde en alpine groeizones. Ongeveer de helft van Yunnan’s totale oppervlakte is bebost (inclusief gebieden begroeid met struikgewas). Yunnan is ook één van de Chinese provincies met de grootste variatie aan dieren.

Yunnan heeft meerdere beroemde bergen, meren, rivieren en culturele relikwieën en het toerisme bloeit in de provincie sinds het einde van de jaren ’90. De historische oude stad van Lijiang, die een mengeling van verschillende culturele tradities omarmt, staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook zijn de stroomgebieden van de drie grote rivieren in het westen van Yunnan in 2003 gezamenlijk uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Andere grote toeristische trekpleisters zijn het Dianmeer bij Kunming, de Shilin (“Stenen Woud”), een reeks karstgeulen ten oosten van het Kunming landschap in Lunan (samen met andere karstgebieden in de regio benoemd tot Werelderfgoed in 2007), de Chongsheng tempel (met zijn drie pagodes) en het Er meer bij Dali, het vulkanische en schilderachtige landscahp rond Tengchong, en het natuurlijke landschap en de toegang tot de Dai cultuur rond Jinghong in de Xishuangbanna regio.

Reizen en Toerisme

De Yunnan provincie is, vanwege zijn prachtige landschappen, milde klimaat en culturele diversiteit, één van China’s belangrijkste toeristengebieden.

Toeristencentra in Yunnan zijn:

 • Dali, het historische centrum van de Nanzhao en Dali koninkrijken.
 • Chuxiong, de eerste stop onderweg naar Dali en Lijiang. Woonplaats van de Yi etnische minderheid en hun oude stad.
 • Jinghong, het centrum en de hoofdstad van de Xishuangbanna Dai minderheid.
 • Lijiang, een Naxi stad.
 • Xamgyi’nyilha (ook bekend als Shagri-La en Zhongdian), een etnisch Tibetaans gehucht en regio hoog in Yunnan’s noordwestelijke bergen.
 • Shilin (Stenen Woud).
 • Yuanyang, een Hani minderheidsnederzetting met grote rijstterrassen.
 • Xishuangbanna, een autonome prefectuur die bekend staat om zijn natuurlijke en culturele attracties.

Ailiao bergen

We vinden het heel leuk om over China te leren en onze volgers te informeren over hoe uniek dit land is. Eerder publiceerden we al gidsen over de Guangdong provincie en de Gansu provincie die je ook op ons blog kan lezen. En er komt nog meer aan!

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer