Ziekenhuis in China? Maak je geen zorgen – het verhaal van Lenka & Tereza

Ziek in China als Buitenlander

Dit is het verhaal van Lenka en haar dochter Tereza uit Liberec, Tsjechië. Tereza kwam naar LTL Beijing om Chinees te leren. Helaas werd ze ziek en moest ze in haar eerste maand een ziekenhuis in China bezoeken. Dit is iets waar veel mensen die naar China komen zich zorgen over maken. Daarom is Lenka, Tereza’s moeder, zo vriendelijk geweest om hun verhaal te delen, zodat je kan zien dat het niet zo erg is als je misschien denkt!

Als je reist en buitenlandse landen ontdekt, zijn er genoeg ervaringen die je niet wil missen. Maar er zijn ook ervaringen die je liever wil niet wil meemaken… Ziek worden, naar een dokter moeten of in het ziekenhuis opgenomen worden. Dit is helaas precies wat er met mijn 15 jaar oude dochter Tereza gebeurde.

Slechts een week nadat we in Beijing aankwamen, op een prachtige zondagmiddag, begon Tereza zich ziek te voelen. Ze was moe en had hoofdpijn. Misschien te veel zon gezien? Ik gaf haar wat medicijnen die we hadden meegenomen en liet haar de rest van de dag thuis uitrusten. De volgende dag voelde ze zich beter en ging ze dus gewoon naar school. Maar aan het einde van de dag waren haar symptomen terug en zelfs veel erger geworden.

Ze kreeg rillingen, had pijn in haar buik en haar temperatuur steeg naar 39,6 graden!

Geen tijd te verspillen; ze moest naar de dokter. Na slechts een week in China had ik nog niet het zelfvertrouwen om veel simpelere problemen op te lossen, laat staan om te zoeken naar een ziekenhuis in China. Het was 9 uur ‘s- avonds, donker en we waren in een Hutong in een buitenwijk van de stad, met een familie waarvan niemand Engels sprak. Wat moest ik doen?

Ik belde onze verzekering en ze beloofden me dat ze een ziekenhuis in China zouden zoeken waar we terecht konden en me terug zouden bellen. Maar ik was erg bezorgd en wou daar niet op wachten. Ik besloot om contact op te nemen met LTL om hulp te vragen. Angelina stuurde ons direct de naam en het adres van een ziekenhuis waar we naar toe konden gaan en mevrouw Jiao, de oma van ons Chinese gastgezin, bracht ons er direct heen. Ik was toen zo blij dat we hadden gekozen voor LTL Mandarin School, omdat ze zo behulpzaam waren en ons direct wouden helpen!

United Family Healthcare – Geweldige zorg, vloeiend Engels

Ziekenhuis in Beijing, China
Tereza’s ervaring in een Ziekenhuis in China

Het bezoek aan het ziekenhuis ging in een waas voorbij! Het was direct duidelijk dat dit ziekenhuis in Beijing de beste zorg biedt en de voorkeur heeft van expats. Alle medewerkers spraken vloeiend Engels. We vulden het registratieformulier in en betaalden de borg voor de spoedeisende hulp.

We konden na ongeveer 15 minuten terecht bij de eerste arts en deze verwees ons door naar de specialisten. Ze deden bloedonderzoek en andere fysieke onderzoeken, waaronder een echo. We waren tegen die tijd al weer wat gekalmeerd en wachtten op de resultaten. Ondertussen brachten de verpleegsters pijnstillers voor mijn dochter, namen haar temperatuur op en maten haar bloeddruk. Het werd snel duidelijk dat we die avond niet naar huis zouden gaan.

Later werden we naar een comfortabele kamer geleid, met een eigen badkamer. De medewerkers maakten een slaapbank voor me op, zodat ik bij mijn dochter kon blijven slapen. Ze brachten ons ook wat te eten. Het was bijna middernacht en Tereza was bijna niet in staat om iets te eten. Ze nam wat pijnstillers en medicijnen om de koorts te verminderen.

De volgende dag nam ze nog wat meer antibiotica en begon ze zichtbaar te herstellen. Haar temperatuur was langzaam aan het dalen en de pijn werd ook minder. Vier dagen nadat het allemaal begon voelde ze zich veel beter, had ze geen pijnstillers meer nodig en was de koorts bijna weg. Ze kreeg eindelijk ook weer honger!

Na zes dagen konden we naar huis en de kuur daar voortzetten. Tien dagen later hadden we onze laatste afspraak met de dokter en werden de laatste tests gedaan. Alle resultaten waren goed! Eindelijk kunnen we weer genieten van ons verblijf in Beijing!

Het enige wat er nog te doen is, is om het papierwerk uit te zoeken met de verzekering, maar het ergste is voorbij!

Geldzaken – Hoe om te gaan met de verzekeringsmaatschappij

Zorg ontvangen in een internationaal ziekenhuis in China kan erg duur zijn en als er iets gebeurt, zal je er waarschijnlijk naar een toe gaan. Houd hier dus rekening mee met het uitzoeken van je verzekering en bel zo snel mogelijk naar je verzekeringsmaatschappij als je een arts nodig hebt. Ze kunnen je vertellen naar welk ziekenhuis in China je het beste kan gaan en uitleggen wat de procedures is. Maar je kan natuurlijk ook zelf het ziekenhuis uitzoeken.

Verzekering China
Verzekering – Neem geen risico.

Hoe dan ook, vraag je verzekeringsmaatschappij altijd om een verzekeringsbewijs op te sturen naar het ziekenhuis. Het duurt meestal even (zeker gezien het tijdsverschil), dus het kan zijn dat je in eerste instantie zelf een borg moet betalen.

Bij United Family Healthcare was het 3000 CNY (ongeveer 375 EUR), maar ze zullen het resterende bedrag aan je terugbetalen als de kosten van de totale behandeling lager zijn dan dat bedrag. Als je in het ziekenhuis moet blijven, stel je verzekering hier dan van op de hoogte en vraag het ziekenhuis om alle medische verslagen naar je verzekeringsmaatschappij op te sturen, zodat ze de benodigde betalingen kunnen doen. Anders kan het zijn dat je zelf een gedeelte van je behandeling moet betalen voordat je het ziekenhuis mag verlaten. In ons geval moesten we bijna 10.000 CNY (1.250 EUR) betalen. Dit krijgen we nog terug van de verzekering, maar dat kost ons natuurlijk wel wat tijd en papierwerk.

Als je later nog een extra afspraak/controle in het ziekenhuis in China nodig hebt, zorg er dan voor de je het verzekeringsbewijs van te voren aanlevert. Zelf als alles al geregeld leek voor je verblijf in het ziekenhuis, is dit vaak alsnog nodig omdat de polikliniek in de meeste ziekenhuizen los opereert. Als je niet de juiste documentatie aanlevert, zal je alweer moeten betalen en het achteraf met de verzekering moeten regelen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat alles goed is gegaan en dat Tereza weer gezond en terug op school is! We zijn LTL erg dankbaar voor hun hulp! Onze ervaring met het ziekenhuis in China is erg positief en je hoeft je nergens zorgen om te maken. De artsen en alle medewerkers waren erg professioneel, vriendelijk en behulpzaam. We voelden ons allebei erg op ons gemak. En trouwens – het eten was ook erg lekker 🙂

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer