Baidu: de eerste Chinese zoekmachine

Een Comple Gids voor Baidu: de Meest Gebruikte Zoekmachine Ter Wereld

Baidu logo - Chinese zoekmachine
百度一下!

Baidu, Baidu… je hebt waarschijnlijk wel eens van deze Chinese zoekmachine gehoord, ongeacht of je in China bent of in het buitenland.

Maak je geen zorgen, je leert alles wat je moet weten met deze complete gids voor Baidu!

Baidu is de eerste en Chinese zoekmachine en wordt in China het meeste gebruikt. Je zal ‘m dus hoe dan ook een keer tegenkomen.

Baidu is niet alleen de dominante Chinese zoekmachine, het is ook een multinationaal technologiebedrijf gespecialiseerd in internet-gerelateerde producten en kunstmatige intelligentie.

Indrukwekkend hè? Maar voor vandaag zullen we het niet te ingewikkeld maken en alleen maar de Baidu zoekmachine bespreken.

#1 Baidu – Chinese Zoekmachine
#2 Baidu – Functionaliteiten
#3 Baidu – Zoeken
#4 Baidu – De app
#5 Baidu – Veelgestelde vragen

#1 Baidu – Chinese Zoekmachine

Ten eerste de naam. Wat betekent Baidu?

Volgens de “over ons” pagina is de naam Baidu (百度 bǎidù) geïnspireerd door een gedicht wat geschreven is tijdens de Song Dynastie.

Baidu vertaalt letterlijk naar “honderden keren” en staat voor de volhardende zoektocht naar een ideaal. Hoe goed past dat!

Op een wat meer praktisch niveau zal je zien dat de Chinese zoekmachine alleen maar beschikbaar is in vereenvoudigd Chinees en dat er geen optie is om de taal te veranderen.

Baidu biedt, net als Google, Bing en ander zoekmachines, veel functionaliteiten aan en heeft zowel zijn eigen algoritme als advertentieplatform.

Omdat het een Chinees bedrijf is, heeft Baidu zonder enige twijfel het beste begrip van de lokale Chinese cultuur vergeleken met andere zoekmachines. Als je wat onderzoek wil doen naar de Chinese cultuur en geschiedenis ben je op de juiste plek.

De zoekmachine is echter wel het meest efficiënt met Chinese zoekopdrachten, dus je hebt wel wat basic kennis van het Mandarijn nodig om op Baidu te zoeken.

Baidu richt zich op Chinese gebruikers, maar je kan toch wel zoekopdrachten in het Engels of Nederlands doen. Houd er alleen wel rekening mee dat de resultaten misschien niet precies zijn wat je ervan verwacht! Je haalt het meeste uit je zoekopdrachten als je ze in het Chinees doet.

#2 Baidu – Functionaliteiten

Laten we eens kijken naar wat Baidu allemaal kan!

Als je naar Baidu.com gaat zie je direct veel verschillende links die je vanaf één pagina toegang geven tot alle functionaliteiten van Baidu.

Alle links zijn geschreven met Chinese tekens, behalve de “About Baidu” pagina, die verrassend genoeg in het Engels beschikbaar is.

Niets om boos over te zijn; het is juist een goede manier om nieuwe vocabulaire op te doen!

Baidu Chinese zoekmachine zoekbalk

新闻 xīnwén – Nieuws

Net zoals bij Google vind je hier nieuws uit heel China over veel verschillende onderwerpen.

Het nieuws wordt verdeeld in verschillende categorieën, zoals binnenland, buitenland, economie, technologie, sport, etc. Zo blijf je op de hoogt van wat er speelt in de wereld (maar voornamelijk in China).

Hao123

Hao123 is een startpagina met een enorm aantal links naar bedrijven en websites.

Je vindt er links naar Chinese winkels en artikelen over allerlei onderwerpen, een weer tool, een emaildienst en Hao123’s eigen browser.

Een aantal jaar geleden werd de reputatie van Hao123 beschadigd toen mensen erachter kwamen dat de website’s browser zichzelf op hun computer installeerde zonder daarvoor toestemming gekregen te hebben. Vervolgens kon deze niet verwijderd worden en dwong het mensen om zijn website te bezoeken.

Dit werd gezien als malware. Dat je het weet!

地图 dìtú – Kaarten

Vanzelfsprekend een kaart van de wereld waar je direct ieder adres in China of in het buitenland kan vinden en routes kan plannen.

Je vind er (net als op de kaarten van iedere andere zoekmachine) alle grote locaties, historische plaatsen, restaurants, bars, winkelcentra, etc. met de bijbehorende reviews, adressen, telefoonnummers en website. Niks nieuws dus.

TIP – Street view is ook beschikbaar voor de grootste steden van China, dus je kan een kijkje nemen voor je bezoek!

视频 shìpín – Video

Een gratis videodienst waar je absoluut alles vindt, van video’s over eten, lifestyle en computerspellen, tot beroemdheden en reizen.

TIP – Als je naar de “看欧美” categorie gaat en naar beneden scrolt, zal je zien dat veel films en series gratis beschikbaar zijn. Zelfs hele seizoenen!

贴吧 tiēba – Web Forum

Tieba is eigenlijk de Chinese Reddit

Je opent een onderwerp en ziet resultaten van gebruikers die opmerkingen plaatsen over het onderwerp, samen met foto’s, video’s en spelletjes. Je kan je favoriete accounts, berichten en opmerkingen volgen door je te registreren bij Baidu.

学术 xuéshù – Wetenschap

Xueshu Baidu is een ongelofelijke tool die je toegang geeft tot enorm veel studiematerialen, zoals boeken, gepubliceerd werk van geleerden, academische publicaties, wetenschappelijke tijdschriften, etc.

Ideaal voor studenten aan de universiteit die referenties nodig hebben voor een verslag.

登录 dēnglù – Login

Login bij je Baidu account om te kunnen reageren op berichten, reviews achter te kunnen laten, etc.

设置 shèzhì – Instellingen

Een vrij vanzelfsprekende link waarmee je je zoekopdrachten kan definiëren en je standaardinstellingen en privacyinstellingen kan wijzigen. Hieronder nog wat gevorderde vocabulaire:

 • 搜索设置 sōusuǒ shèzhì : zoekinstellingen
 • 高级搜索 gāojí sōusuǒ : geavanceerd zoeken
 • 关闭预测/开启预测 guānbì yùcè : prognose in- / uitschakelen
 • 隐私设置 yǐnsī shèzhì : privacyinstellingen

Dat is het! Nu dat we je de hoofdpagina van de beroemdste Chinese zoekmachine hebben uitgelegd is het tijd om te gaan zoeken.

#3 Baidu – Zoeken

OK, dus ik ben van plan om China te bezoeken en wil meer weten over een van de meest beroemde bouwwerken van het land, de Chinese Muur.

Zoals gezegd zijn de zoekopdrachten efficiënter in Chinese karakters, dus type 长城 in de zoekbalk.

Het is niet zo heel anders als zoeken in Google. De pagina zal zich vullen met allerlei zoekresultaten.

Direct onder de zoekbalk zal je meer links zien, die je zoekresultaten filteren op de categorieën die we al kennen:

 • 网页 Wǎngyè : webpagina’s
 • 资讯 zīxùn : informatie
 • 视频 shìpín : video’s
 • 图片 túpiàn : afbeeldingen
 • 知道 zhīdào : kennis
 • 文库 wénkù : bibliotheek
 • 贴吧 tiēba : berichten
 • 采购 cǎigòu : aankopen
 • 地图 dìtú : kaarten
 • 更多gèng duō : meer resultaten

Baidu Chinese Muur Chinese Zoekmachine

Als we een kijkje nemen naar de nieuwe categorieën:

In de 资讯 categorie vind je elke webpagina met het meest recente gebruik van het woord waar je op gezocht hebt. In de 知道 categorie vind je informatie die niet van een andere website komt, maar van Baidu zelf.

文库 is waar je pdf en andere documenten kan downloaden over het onderwerp waar je op gezocht hebt. 采购 stuurt je naar een winkelplatform als Taobao of Amazo.

Tenslotte, als je klikt op 更多 zal je naar een pagina gestuurd worden vol links naar andere Chinese websites en Baidu tools zoals Baidu Translate 百度翻译.

Phew…so veel links!

Op de pagina zelf zal je alles vinden wat je wil weten over de Chinese Muur, van de gebruikelijke advertenties aan de bovenkant en een uitgebreide omschrijving van Baike, tot ongelofelijk mooie foto’s, video’s en liedjes gerelateerd aan de Chinese Muur.

Selfie op de Chinese Muur
Selfie op de Chinese Muur

Je ziet ook een kaart van de bezoeklocaties van de Chinese Muur met reviews en contactgegevens om je tickets te kopen, alle gerelateerde onderwerpen aan de rechterkant van de pagina met andere plekken om te bezoeken in China, en een aantal links naar autodealers, want blijkbaar is 长城 ook de naam van een auto.

Onderaan de pagina vind je links naar gerelateerde onderwerpen en de paginering. Een andere zoekmachine, maar de pagina-indeling zoals we die gewend zijn.

Zo eenvoudig is het. Jouw beurt om te 百度一下!

#4 Baidu – De app

Baidu heeft inderdaad een app die je op elk moment kan downloaden. Heel handig als backup voor wanneer je VPN niet goed werkt.

De app is iets anders dan de desktopversie. Naast alle links en categorieën die we hierboven besproken hebben, wordt er ook een microblogging optie getoond, vergelijkbaar met Twitter.

Je kan korte berichten met foto’s en video’s plaatsen die de hele Baidu community kan zien.

Homepage van de Baidu app
Homepage van de Baidu app

Aan de onderkant van je scherm zal je vijf knoppen zien, van rechts naar links: Baidu homepage, populaire video’s, spraakgestuurd zoeken , korte video’s, persoonlijk account.

Spraakgestuurd zoeken is momenteel heel erg populair in China, dus het is niet verrassend dat dit de belangrijkste knop is.

Een andere erg nuttige functie is de afbeeldingszoeker.

Klik in de zoekbalk op het camera icoontje en neem een foto van de tas van een vriend om erachter te komen waar je dezelfde kan kopen. Of neem een foto van een bloem waarvan je de naam niet kent en Baidu zal het je vertellen.

Allemaal erg nuttige tools om de gebruikservaring nog gemakkelijker en aangenamer te maken.

Er zijn zo veel coole functionaliteiten dat je ze ECHT allemaal moet uitproberen!

Nu je geleerd hebt hoe je de basisfuncties van Baidu gebruikt, durf je het nu aan om je eigen Baidu account te maken om te reageren op video’s en berichten te plaatsen op 贴吧?

#5 Baidu – Veelgestelde vragen

Wat is Baidu?

Baidu is de grootste Chinese zoekmachine, maar het is ook een multinationaal technologiebedrijf gespecialiseerd in internet-gerelateerde producten en kunstmatige intelligentie.

Wat betekent Baidu?

De naam Baidu (百度 bǎidù) is geïnspireerd door een gedicht wat geschreven is tijdens de Song Dynastie. Baidu vertaalt letterlijk naar “honderden keren” en staat voor de volhardende zoektocht naar een ideaal.

Hoe gebruik je Baidu?

Baidu is, net als iedere andere zoekmachine, vrij eenvoudig te gebruiken. Type je zoekopdracht in de zoekbalk, klik op “百度一下” en je krijgt een grote hoeveelheid zoekresultaten te zien.

LET OP: Baidu is het meest efficiënt met zoekopdrachten in de Chinese taal. Zoekopdrachten in andere talen geven waarschijnlijk minder relevante resultaten,

Is er een Baidu app?

Ja, er is een Baidu app die je op elk apparaat kan downloaden. De layout is iets anders dan de website en er zijn andere opties beschikbaar, zoals spraakgestuurd zoeken en een afbeeldingenzoeker.

Zijn er andere Chinese zoekmachines?

Ja, die zijn er. Baidu is de populairste Chinese zoekmachine, maar er bestaan er nog veel meer, zoals Sogou, 360.com, Shenma, Youdao, Haosou en zelfs de Weibo zoekmachine.

 

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer