Traditioneel Chinees Eten – Wat zijn de vijf populairste typische Chinese gerechten?

Een van de beste dingen aan het wonen in (of bezoeken van) China is het traditionele Chinese eten.

De traditionele Chinese keuken is zonder twijfel één van de meest bijzondere en diverse keukens ter wereld.

饺子 – Een van de meest gegeten gerechten in China
饺子 – Een van de meest gegeten gerechten in China

Als je denkt dat je Chinees eten kent van de lokale Chinees in Nederland, denk dan nog maar eens opnieuw.

Traditioneel Chinees eten lijkt totaal niet op iets wat je eerder hebt gehad.

We zouden duizenden woorden en eindeloze blogs kunnen schrijven over traditioneel Chinees eten, dus we zullen proberen het kort te houden.

We hebben onze vijf favoriete typische Chinese gerechten uitgekozen, die je absoluut moet proberen wanneer je hierheen komt.

Wist je dat iedere provincie en regio in China zijn eigen specialiteiten heeft?

Twee van de populairdere elementen in de Chinese keuken zijn rijst en noedels. Noedels worden voornamelijk gegeten in het noorden van China en rijst in het zuiden. Elk gebied heeft zijn eigen variaties op deze gerechten; dat is wat traditioneel Chinees eten zo bijzonder en uniek maakt.

Voordat we beginnen aan onze top 5 Chinese gerechten, kan je hieronder een video bekijken van één van onze studenten die traditioneel Chinees eten probeert in Chengde:

Chinees eten #1 – Peking Eend 北京烤鸭
Chinees eten #2 – Fondue 火锅
Chinees eten #3 – Hong Shao Rou 红烧肉
Chinees eten #4 – Dumplings 饺子
Chinees eten #5 – Biang Biang Mian 油泼扯面

Traditioneel Chinees Eten #1 – Peking Eend / Beijing Duck 北京烤

Peking Eend - Traditioneel Chinees Eten
Peking Eend – Traditioneel Chinees Eten

Peking Eend (of Beijing Duck) is een typisch gerecht voor de stad Beijing en is een enorme hit bij zowel buitenlanders als locals. Het is het eerste typische Chinese gerecht waar je aan denkt als je aan traditioneel Chinees eten denkt.

Peking eend wordt in Europa wel eens aangeboden op afhaalmenu’s in combinatie met kleine pannenkoekjes, maar de kwaliteit komt niet in de buurt van hoe je het in China krijgt.

Peking Eend is zoveel meer dan alleen eend.

De huid wordt geserveerd met suiker en smelt op je tong. De bijgerechtjes bestaan uit komkommer, lenteui en diverse andere verrassingen. De verschillende sauzen die je in je eendenpannenkoekje kan stoppen variëren van zoete bonensaus tot pruimensaus. Elk restaurant heeft zijn eigen kleine variaties op dit klassieke Chinese gerecht, maar je zit eigenlijk altijd goed.

Je kan Peking Eend goedkoop krijgen, maar als je jezelf wilt verwennen met een chique restaurant, kan je naar Dadong Duck of Quanjude – twee van de beroemdste Peking Eend restaurants.

De laatstgenoemde is zelfs al in 1864 geopend in Beijing! De duurdere restaurants geven je ook de ervaring van het live aan tafel bereid zien worden van de Peking Eend. Een unieke manier om uit eten te gaan.

Peking Eend voor je ogen bereid
Peking Eend voor je ogen bereid

Je krijgt de eend op een bord (of meerdere als de groep groter is) met de huid erbij of los op een ander bord.

De pannenkoekjes worden er los bij geserveerd. Het idee is dat je deze kleine pannenkoekjes vult met de eend en de overige ingrediënten die je erbij geserveerd krijgt. Bijna altijd zal er komkommer en lenteui bij. Hiernaast krijg je bijvoorbeeld dungesneden sjalotjes of sla, naast andere lekkernijen.

Ondanks dat de naam van het gerecht het verbindt aan Beijing, zal je gelukkig overal in China Peking Eend restaurants vinden. En over het algemeen is de kwaliteit even goed, ongeacht waar je naar toe reist. Je moet het gewoon proberen.

Traditioneel Chinees Eten #2 – Fondue / Hot Pot 火锅

Hot Pot is perfect om je op te warmen in de winter (met name als je in het koude noorden van China bent), maar om eerlijk te zijn is het het hele jaar door populair!

Hot Pot is niet de Chinese fondue die je gewend bent. Net zoals met de eend, is er een grote variatie aan fondues in China. Een populaire variant is Chongqing Hot Pot (麻辣火锅), die erg pittig is.

De verschillen tussen de hot pot’s zitten meestal in de sauzen en het vlees.

Elke regio of provincie heeft zijn eigen favorieten. Hot pot staat erom bekend dat het vrij pittig is (hoewel je natuurlijk ook een minder pittige variant kan kiezen). Vandaar dat Chongqing en Sichuan hierin voorop lopen.

Als je voor het eerst naar China komt, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Hai Di Lao Huo Guo 海底捞火锅.

Hai Di Lao is beroemd om zijn hop pot en het is niet moeilijk om te zien waarom gezien hun Tripadvisor reviews (en ons woord natuurlijk)! De service is misschien wel de beste die je ook tegen gaat tegenkomen, ondanks het gebrekkige Engels. Ze doen werkelijk alles en meer om ervoor te zorgen dat je een zo goed mogelijke ervaring hebt.

De enorme keus aan sauzen bij je Chinese Fondue - Typische Chinese Gerechten
De enorme keus aan sauzen bij je Chinese Fondue – Typische Chinese Gerechten

NUTTIGE TIP – Alles gaat hier erg snel, maar daar is een goede reden voor. Het is erg druk bij Hai Di Lao, dus zorg ervoor dat je reserveert als je er wil eten. Als je niet reserveert, kan je op drukke tijden soms meer dan een uur moeten wachten.

Als je binnenkomt krijg je een schort om je kleding schoon te houden en een iPad die je het menu ook in het Engels laat zien. Er zijn altijd medewerkers aanwezig om je te helpen.

Je bestelt eerst de soep voor je hot pot. Als je groep verschillende smaken heeft, kan je de fondue ook in tweeën splitsen. Bijvoorbeeld één pittige en één mildere.

Dansende Noedels bij Hai Di Lao
Dansende Noedels bij Hai Di Lao

Nadat je allerlei vlees en groenten hebt besteld, kan je een bezoekje brengen aan de “saus bar”. Hier kan je een klein kommetje maken met van alles en nog wat. Smaken zijn bijvoorbeeld azijn, barbecuesaus, pittige oliën, fijngesneden kruiden, sesam en pasta’s.

Het is gewoon een kwestie van van alles bij elkaar in een kommetje gooien en de smaken proeven!

Er zijn ook wat verschillende soorten fruit (voornamelijk watermeloen en sinaasappel), voor het geval dat je iets te pitttigs hebt gehad en je je mond wat rust moet geven.

Er is één ding wat je je specifiek willen aanbevelen en dat zijn de “dancing noodles” (烩面).

We willen niet te veel weggeven, hoewel de foto hier je misschien al wel een idee geeft van wat je te wachten staat. Het is in ieder geval zeker iets wat je niet zal vergeten.

De bediening is snel en je kan hier al drinkend, etend en kletsend, uren doorbrengen. Het is zoveel meer dan een gewoon restaurant, maar het eten is hemels. Traditioneel Chinees eten op zijn best.

Traditioneel Chinees Eten #3 – Hong Shao Rou 红烧肉

Dit Chinese gerecht is iets specifieker dan de twee hierboven, maar de smaak is zo goed en het is zo populair dat we het wel moesten noemen in onze top vijf typische Chinese gerechten!

Hong Shao Rou 红烧肉 – Een van onze favorieten
Hong Shao Rou 红烧肉 – Een van onze favorieten

Hong Shao Rou is Chinees voor rood buikspek van het varken. Het is een beroemd gerecht uit Shanghai en het is enorm populair.

Het wordt bereid met een combinatie van gember, aromatische kruiden, knoflook, chilipeper, sojasaus, rijstwijn en suiker. Genoeg smaken om de smaakpapillen te prikkelen!

Net zoals met veel andere Chinese gerechten zijn er veel variaties te vinden in China en Taiwan. Maar degene die het meest populair is, is de beroemde Hunanese versie.

Waarom? 毛氏紅燒肉 Máo shì Hóng Shāo Ròu wordt beschouwd als één van Mao’s favoriete gerechten. Dit gerecht heeft echt een erg goede smaak en kan in veel Hunan restaurants door heel China gegeten worden.

紅燒肉 Hóng Shāo Ròu – Traditioneel Chinees Eten
紅燒肉 Hóng Shāo Ròu – Traditioneel Chinees Eten

Traditioneel Chinees Eten #4 – Knoedels / Dumplings 饺子

Ah, dumplings. Gebakken, gekookt, vegetarisch of vlezig… er is echt een dumpling voor iedereen!

饺子 kan gegeten worden als ontbijt, lunch of diner en is een geweldig gerecht om te delen. Dip ze in sojasaus of azijn met knoflook om de smaak nog verder op te halen en je hebt een recept voor succes.

Chinese Dumplings - Een favoriet bij velen
Chinese Dumplings – Een favoriet bij velen

Net zoals met veel Chinese klassiekers zijn er veel verschillende soorten dumpling. Het geweldige is dat iedereen er een zal vinden die hij/zij lekker vindt. Dumplings zijn ook heel leuk om thuis zelf te maken,

Als je Chinese vrienden hebt, kan je een middag met ze doorbrengen terwijl je samen zelf dumplings maakt onder het genot van een drankje.

Het deeg van de dumplings kan gebaseerd zijn op brood, bloem of aardappels. De vulling kan zo’n beetje alles zijn: verschillende soorten vlees, vis, kaas, groenden en zelfs zoetigheden en fruit.

Wist je dat dumplings gebakken, gekookt, gesudderd of gestoomd kunnen worden? Dit toont hun veelzijdigheid als gerecht aan. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Probeer wat verschillende en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

Omdat er zoveel verschillende soorten dumplings zijn, willen we er hier een aantal opnoemen. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen en eigenaardigheden.

  • Jiǎozi 饺子 – Dumplings in de vorm van een croissant. Gekookt of gestoomd.
  • Guōtiē 锅贴 – Gebakken jiaozi.
  • Bāozi 包子 – Grote gestoomde bolletjes.
  • Xiǎo lóng bāo 小笼包 – Gladde en doorzichtige gestoomde broodjes, die kleiner zijn dan de bovengenoemde Baozi.
  • Shāomài 烧卖 – Open dumplings. Je kan de vulling aan de bovenkant zien.
  • Dim Sum (Diǎn xīn 點心) – Kantonese dumplings.

Waar kan je dumplings halen? Je hebt genoeg keus, want je kan ze zo’n beetje overal krijgen. Zoek naar de symbolen voor dumplings – 饺子 op de gevels en menu’s van restaurants. Ze zullen je nooit te veel kosten. In veel kleine Chinese eettentjes kan je dumplings krijgen voor minder dan een Euro. Niet slecht voor zo’n lekkernij!

饺子 – Een van de meest gegeten gerechten in China
饺子 – Een van de meest gegeten gerechten in China

Traditioneel Chinees Eten #5 – Biang Biang Mian 油泼扯面

Dit is nou echt een pareltje waar we absoluut geen genoeg van kunnen krijgen.

Biang Biang Mian is ook berucht in China omdat het symbool voor Biang zo complex is, dat de meeste restaurants op hun menu’s het Chinese teken weglaten en vervangen door het pinyin. We laten je eerst kennis maken met het symbool voordat we het verder over het gerecht gaan hebben.

NUTTIGE TIP – Het is goed om te weten dat Biang Biang Mian ook een alternatieve naam heeft die makkelijker te lezen, maar moeilijker uit te spreken is: yóu pō chě miàn 油泼扯面. Ze zijn allebei exact hetzelfde gerecht.

油泼扯面 - We kunnen jammer genoeg het symbool voor Biang niet typen omdat het zo complex is!
油泼扯面 – We kunnen jammer genoeg het symbool voor Biang niet typen omdat het zo complex is!

Kijk dat nou! Het symbool voor Biang is zo complex dat het niet getypt kan worden op een computer. Het zou een brij van karakters worden die zo goed als onleesbaar is. Dus in plaats daarvan nemen we hier een kijkje naar het symbool in meer detail. Zoals met alle Chinese karakters, zie je dat het opgedeeld kan worden in flink wat andere radicalen en symbolen die dit een monster van een karakter maken!

  • Biang - Het "vereenvoudigde" karakter
  • Biang - Het traditionele karakter

Het scherpe oog zal zien dat er subtiele verschillen zitten in de twee karakters hieronder. De betekenis is hetzelfde, maar de ene staat bekend als de “vereenvoudigde” versie, terwijl de ander het traditionele karakter is voor Biang.

Het traditionele karakter heeft een belachelijke 58 streken, en de vereenvoudigde versie “slechts” 43. De naam van het gerecht bevat typisch twee keer hetzelfde karakter, dus om de naam van het gerecht te schrijven zou je meer dan 100 streken moeten maken! Je snapt dus wel waarom restaurant het gerecht opschrijven als BIANG BIANG 面!

Maar hoe zit het met Biang Biang Mian zelf?

We zijn behoorlijk van ons onderwerp afgedwaald, maar het is lastig om dat niet te doen wanneer de Chinese cultuur zoiets interessants vertoont!

Biang Biang Mian - Zo lekker dat ze het twee namen hebben gegeven
Biang Biang Mian – Zo lekker dat ze het twee namen hebben gegeven

OK, dus het gerecht is echt zo goed dat ze het twee namen hebben gegeven. Het komt uit de Xi’an regio van China (waar ook het beroemde Terracotta Leger vandaan komt). Meestal wordt het geserveerd in een kom, bedekt met allerlei lekkernijen die je door de noedels heen moet mixen.

Biang Biang Mian wordt ook wel een van de "acht vreemde wonders van Shaanxi" genoemd
Biang Biang Mian wordt ook wel een van de “acht vreemde wonders van Shaanxi” genoemd

Deze lekkernijen zijn onder andere ei, vlees, tomaat, kleine blokjes aardappel en nog veel meer. De noedels zitten hieronder en liggen in een klein laagje vettige saus.

Mix alles door elkaar en je krijgt een heerlijke mengeling van smaken die je smaakpapillen zal prikkelen. Je krijgt ook de optie om het lekker pittig te maken, als je dat wilt. Het is zeldzaam om iemand te ontmoeten die het gerecht niet lekker vindt en het is een absolute must als je naar China komt – nog beter, als je Xi’an gaat bezoeken.

De noedels zijn ook nog interessant om los te benoemen. Ze lijken bijna op een riem, zo dik en lang zijn ze. Veel buitenlanders staan ervan te kijken als ze het gerecht voor het eerst bestellen.

Meer voor Foodies

Daar heb je ze: vijf dingen die je moet proberen wanneer je naar China komt. Drie soorten Chinees eten en twee specifieke gerechten.

Hebben we er een gemist? Wat is jouw favoriete Chinese gerecht? Laat het ons weten door hieronder een berichtje achter te laten!

Maak je je als vegan of vegetariër zorgen over het eten in China? Dat is niet nodig! China heeft GEWELDIGE veganistische gerechten – lees er alles over.

Oh, en we hebben nog één laatste video voor je. We hebben de rollen omgedraaid en lieten onze Chinese docenten kennis maken met blauwschimmelkaas. Niet bepaald traditioneel eten in China! Bekijk hieronder wat ze ervan vonden:

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer