Chinese Namen – Het Vertalen en de Betekenis van Namen in China

De Betekenis van Chinese Namen Berijpen

Hoofdstuk 1 – Chinese Namen – Hoe zitten ze in elkaar?

Hoofdstuk 2 – De Betekenis van Chinese Namen

Hoofdstuk 3 – Je naam veranderen als je trouwt?

Hoofdstuk 4 – Kies jouw Chinese naam
Hoofdstuk 5 – Chinese Jongensnamen

Hoofdstuk 6 – Chinese Meisjesnamen

Chinese namen zijn uniek en klinken soms een beetje vreemd in de oren van buitenlanders. Dit is waarom Chinese mensen vaak zowel een Chinese als Engelse naam hebben. Ze kiezen hun Engelse naam zelf, of deze wordt op school voor ze gekozen.

Je eigen naam kiezen? Klinkt leuk, toch? Verderop geven we je wat tips voor het kiezen van je eigen Chinese naam als je naar China komt!

Wanneer je voor het eerst een Chinese naam ziet, is het erg makkelijk om naar het Chinees te kijken en te denken…

“Dat is veel te ingewikkeld voor mij.”

Maar wacht…!

Dannie is niet haar Chinese naam
Dit is Dannie – Geloof het of niet, maar Dannie is niet haar Chinese naam…!

We hebben een handige gids samengesteld om je te helpen met het begrijpen van Chinese namen en hun betekenis.

De meeste expats in China hebben moeite met het onthouden van Chinese namen. Ik heb al moeite met het onthouden van Nederlandse namen, maar dat is een heel ander probleem…

Chinese namen zijn te lang en te ingewikkeld om te onthouden. In Hollywood films zien we Chinese acteurs met namen als Jackie Chan en Jet Li. Hun namen zijn best makkelijk te onthouden.

Maar slechts een paar mensen weten hun échte namen. Weet jij ze?

Jackie Chan is niet zijn echte naam?! Nope:

Jackie Chan en Jet Li heten eigenlijk Chéng Lóng (成龙) en LǐLiánjié (李连杰).

Jack Ma's Chinese naam is Mǎ Yún 马云
Jack Ma’s Chinese naam is Mǎ Yún 马云

Als je een Hollywood ster of bekende zakenman Jack Ma (Chinese naam Mǎ Yún 马云) bent, heb je een westerse naam nodig. Jack Ma (voor diegenen die hem niet kennen) is de mede-oprichter en CEO van de Alibaba Group.

Ik zou een lokale Chinese persoon normaal gesproken vragen of ze een Engelse (internationale) naam hebben. Sommige hebben die wel en andere niet!

Het is de laatste tijd steeds populairder aan het worden onder Chinese mensen om hun Chinese namen te houden – en buitenlanders moeten die maar gewoon zien te onthouden. Het is eigenlijk ook niet meer dan eerlijk. Zeker aangezien Chinese namen zoveel betekenis met zich meedragen.

Het zit zo:

Chinese namen hebben belangrijke betekenissen en ouders besteden er veel aandacht aan. De betekenissen zijn zeer doelbewust. Kinderen worden vernoemd naar eigenschappen of kwaliteiten, zoals vuur en loyaliteit, in plaats van dat de mooist klinkende naam wordt gekozen.

Chinese namen zijn zelfs zo oud en gewaardeerd als de Chinese cultuur zelf. Het uitkiezen van een naam is in China een serieus en tijdrovend proces, net zoals in elk land. Maar alleen in China en sommige andere Aziatische landen is er een namencultuur.

Laten we proberen om het te begrijpen…

1. Chinese Namen – Hoe zitten ze in elkaar?

Een belangrijk onderscheid met westerse namen is dat bij Chinese namen de achternaam als eerste wordt uitgesproken. Als we dus Jackie Chan (Chéng Lóng) als voorbeeld zouden nemen: Chéng is zijn achternaam en Lóng is zijn voornaam.

Wissel je voornaam en achternaam om en je hebt de structuur van een Chinese naam.

Jackie Chan's Chinese naam is 成龙
Jackie Chan’s Chinese naam is 成龙

Chinese achternamen komen eerst, omdat ze belangrijker zijn. Je draagt je achternaam met trots en hij wordt van generatie op generatie overgedragen. De achternaam bestaat meestal uit één (heel soms uit twee of drie) karakters.

Chinese achternamen zijn al heel erg lang onderdeel van de Chinese cultuur (lang voordat wij achternamen gebruikten), maar toentertijd hadden alleen maar welgestelde mensen een achternaam. De gewone man had die niet.

Pas vele jaren later hadden alle Chinese mensen een achternaam. Net zoals met veel Nederlandse namen, zoals Smit of Bakker, werden de achternamen toebedeeld afhankelijk van iemands beroep.

In China is het gebruikelijk dat de manier waarop je wordt aangesproken veranderd gedurende je leven. Bij de geboorte geven ouders hun kind een naam en een “kleine naam” (小名). Deze “kleine naam” wordt meestal alleen voor kleine kinderen gebruikt.

Wanneer een kind naar school gaat, krijgt hij of zij een “school naam”  (学名).  Na afgestudeerd te zijn kan iedereen je bij je gewone voornaam of “grote naam” (大名/) noemen. Daarnaast is het nog gebruikelijk om een alias () te gebruiken.

2. De Betekenis van Chinese Namen

De naam van de legendarische vrouwelijke krijger Mu Lan betekent Magnolia in het Chinees
De naam van de legendarische vrouwelijke krijger Mu Lan betekent Magnolia in het Chinees

Chinese namen hebben altijd een betekenis en die is altijd iets goeds en aangenaams. Chinese meisjesnamen verwijzen meestal naar schoonheid, bloemen of zuiverheid. Chinese jongensnamen hebben meestal iets te maken met kracht en moed.

Heel vroeger werd er echter geloofd dat het geven van een naam met een slechte betekenis kon helpen met het afhouden van kwade geesten.

Dit leidde tot wat interessante namen:

Gou Sheng (restje hondenvoer) en Te Dan (ijzeren ei) zijn twee voorbeelden!

Een andere interessante traditie is dat ouders naar een heks of ziener gingen na de geboorte van de baby. Ze vroegen dan naar het lot van hun kind.

Als er een bepaald risico of een specifieke dreiging was voor de gezondheid of het leven van het kind, dan gaven de ouders hun kind een naam met de tegenovergestelde betekenis. Als er een bedreiging van vuur was in het leven van een kind, dan kreeg het een naam die iets te maken had met water.

De traditie van het geven van een “kleine naam”is nog steeds populair en het gebruiken van een alias is erg populair bij beroemdheden. De “kleine naam” klinkt meestal ongeveer hetzelfde als de voornaam, maar dan net iets anders.

Als de volledige naam van een kind bijvoorbeeld Ma Yang is, dan zou de kleine naam Yang-Yang zijn.

3. Je naam veranderen als je trouwt?

Het kiezen van een Chinese naam kan wat tijd in beslag nemen!
Het kiezen van een Chinese naam kan wat tijd in beslag nemen!

Bijna overal ter wereld is het gebruikelijk om je achternaam te veranderen als je trouwt. Behalve in China.

Wat doen ze dan?

Vrouwen houden soms hun eigen achternaam, of ze combineren hem met de achternaam van hun man. De kinderen krijgen hoe dan ook de achternaam van de vader.

Dit is voornamelijk te danken aan het grote belang dat Chinezen hechten aan hun naam, omdat die veel vertelt over de persoon.

De voornaam en achternaam kan ook informatie geven over de afkomst van een persoon.

De naam Huang Helou (黄鹤楼) is een meisjesnaam die vernoemd is naar een beroemde toren genaamd Yellow Crane in Wuhan, een stad in de Hubei privincie.

Wist je dat…?

Interessant weetje: in heel China deelt 85% van de bevolking dezelfde 100 achternamen.

De meestvoorkomende Chinese namen
De meestvoorkomende Chinese namen

In totaal zijn er ongeveer 12.000 Chinese achternamen.

De meest bekende zijn Li (), Wang () en Zhang (). Van alle 12.000 achternamen, bestaan er ongeveer 5.000 uit één karakter. De rest bestaat uit twee tot acht karakters. En er is één Chinese achternaam die bestaat uit negen karakters.

Chinese mensen hechten veel waarde aan hun namen. Een goed voorbeeld hiervan komt van de Columbia University in New York, in de Verenigde Staten. Jonge Chinezen verzetten zich tegen de xenofobie voor hun originele namen en creëerden een video die zich over het hele internet verspreidde. De video is 12 duizend keer bekeken op YouTube en heet “Say my name”. In de video worden mensen aangemoedigd om Chinese namen en de Chinese cultuur te respecteren.

De Chinese cultuur is één van de oudste en rijkste ter wereld en de Chinese namen zijn hier een onderdeel van aangezien iedere Chinees een stukje van hun nationale cultuur met zich meedraagt in zijn of haar naam.

4. Vijf ideeën om je te helpen met het kiezen van jouw Chinese naam

Kies een naam die klinkt als jouw naam

Dit werkt niet voor alle namen, dus check het met je Chinese vrienden of docent voordat je puur op basis van de klank een karakter kiest.

Kies een van de vertalingen

Er zijn veel standaard Chinese vertalingen voor typische Engelse namen. Amy is bijvoorbeeld meestal 艾美 ài měi en David is meestal 大卫 dà wèi.

Kies een veelvoorkomende Chinese naam

Dit zijn de meest gebruikelijke Chinese namen in 2018:

 • Wang (王)
 • Li (李)
 • Zhang (张)
 • Liu (刘)
 • Chen (陈)
 • Yang (杨)
 • Huang (黄)
 • Zhao (赵)
 • Wu (吴)
 • Zhou (周)

Kies karakters die je leuk vindt (en kan schrijven!)

Het is belangrijk dat je je Chinese naam ten minste kan leen, maar het is nog beter als je hem ook kan schrijven! Kies geen karakters die te moeilijk zijn.

Vraag het aan een Chinese vriend of docent

Het minst leuk, maar wel de veiligste manier om een Chinese naam te kiezen.

5. Chinese Jongensnamen

Dit zijn vijf typische Chinese jongensnamen:

伟祺 Wěi qí – Dit betekent zeer fortuinlijk of veelbelovend.

念真 Niàn zhēn – Dit is de voornaam van een beroemde Taiwanese schrijver, die “lees de waarheid” betekent.

鸿涛 Hóng tāo – Het Hóng stuk van deze naam betekent gedijen of bloeien.

苑博 Yuàn bó – Het bó in deze naam betekent geleerd of hoogopgeleid zijn.

明杰 Míng jié – Deze naam betekent wijs en gerenommeerd.

6. Chinese Meisjesnamen

Dit zijn vijf typische Chinese meisjesnamen:

徽因 Huī yīn – Dit is gewoon een Chinese meisjesnaam die we mooi vinden klinken. Het is de voornaam van een beroemde vrouwelijke architect en dichter.

书兰 Shū lán – In deze Chinese naam betekent shū boek en lán orchidee.

海云 Hǎi yún – Deze naam heeft een mooie beeldspraak;  hǎi verwijst naar de zee en yún zijn wolken.

平安 Píng’ān – De karakters in deze Chinese naam betekenen vrede.

雅琴 Yǎ qín – Yǎ betekent elegant en qín betekent muziekinstrument, een Chinese naam voor een elegant en creatief type.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

1 comments

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

 1. My mothers name is Hong-Nio The and her sister Ging-Nio The.

  What are the meanings of their names?

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer