Het Lantaarnfestival van China

Wat is het Chinese Lantaarnfestival?

Wat is het Chinese Lantaarnfestival?

Wanneer is het Lantaarnfestival in China?

Waarom wordt het Lantaarnfestival genoemd?

Wat is de oorsprong van het Lantaarnfestival in China?

Wat is het verschil tussen de Leeuwendans en de Drakendans?

Wat wordt er traditioneel gegeten tijdens het Chinese Lantaarnfestival?

We vertellen je alles wat je wilt weten over het Lantaarnfestival in China!

Wanneer is het Lantaarnfestival in China?

Lantaarnfestival in China: de 15e dag van de eerste maand van de Chinese maankalender is 元宵节 (Yuánxiāo Jié) “het Lantaarnfestival” of letterlijk “het festival van de nacht van de eerste maand”, wat ook de laatste dag is van 春节 het Lentefestival.

Dit vindt meestal plaats in februari of begin maart van onze kalender. Het Lantaarnfestival vindt in 2020 plaats op zaterdag 8 februari.

Traditioneel gezien vormt het de laatste dag van de vieringen van het Chinese Nieuwjaar.

WIST JE DAT – 元宵节 Yuánxiāo is niet de enige manier om “Lantaarnfestival” te zeggen in het Chinees. 上元节 (Shàng yuán Jié) is een andere veelgebruikte naam voor dit feest en betekent letterlijk “De eerste eerste nacht”. Zoals je ziet worden er in de Chinese namen geen lantaarns genoemd, dus…

Waarom wordt het Lantaarnfestival genoemd?

Deze Chinese feestdag wordt in het Nederlands Lantaarnfestival genoemd omdat het bekijken van de vele verschillende soorten lantaarns 灯笼 (dēnglóng) één van de belangrijkste activiteiten van deze speciale dag is. De lantaarns symboliseren wensen voor een voorspoedige toekomst.

Lantaarnfeest China

Wat is de oorsprong van het Lantaarnfestival in China?

Er zijn verschillende versies van de legende erachter, maar dit is één van de meest populaire:

Lang, lang geleden vloog er een heilige kraanvogel vanuit de hemel naar de aarde. Maar wanneer het heilige dier landde, raakte het verdwaald en werd het gedood door een aantal dorpelingen die dachten dat het een woest beest was.

De Jadekeizer was enorm boos en verdrietig toen hij hoorde dat zijn favoriete kraanvogel was gedood door een mens. Hij beval zijn troepen om naar de mensenwereld te gaan en het hele dorp met vuur te vernietigen op de vijftiende dag van de eerste maand.

De dochter van de Jadekeizer, een vriendelijke en sierlijke godin, waarschuwde de dorpelingen echter voor het gevaar en ze vervielen allemaal in wanhoop.

Een oude en wijze man was de enige uitzondering. Hij instrueerde de dorpelingen om rode lantaarns rondom hun huizen te hangen en om vuurwerk af te steken. Hierdoor zou het lijken alsof er een groot vuur woedde.

Toen het leger van de Jadekeizer aankwam om het dorp te vernietigen, zagen ze het licht en de rook, en hoorden ze het geluid van de explosies. Ze dachten dat het dorp al in brand was gestoken en vertrokken weer. Om te vieren hoe ze deze crisis hebben overleefd, worden er sindsdien elk jaar lantaarns 灯笼 (dēnglóng) aangestoken en voorwerk 鞭炮 (biānpào) afgestoken.

Andere populaire tradities van het Lantaarnfestival zijn de Leeuwendans en de Drakendans.

Wat is het verschil tussen de Leeuwendans en de Drakendans?

De Leeuwendans 舞狮 (wǔ shī) wordt uitgevoerd door twee personen in een leeuwenkostuum, terwijl de Drakendans 舞龙 (wǔ lóng) wordt uitgevoerd door veel meer personen in een lang drakenkostuum.

Wat wordt er traditioneel gegeten tijdens het Chinese Lantaarnfestival?

Tijdens het Lantaarnfestival komen de Chinese mensen samen en eten ze ronde balletjes kleefrijst gevuld met rode bonenpasta, sesampasta of pindakaas.

Deze worden respectievelijk 元宵 (yuánxiāo) in het Noorden en 汤圆 (tāngyuán) in het Zuiden genoemd.

Kleefrijst

Tijdens het Lantaarnfestival in 2019 maakten onze studenten in Shanghai hun eigen Tangyuan!

Nog één laatste ding…

We kwamen deze coole infographic van tianyuculture.us tegen en willen deze graag met jullie delen!

Chinese Lantaarnfestival
Chinese Lantaarnfestival – Credit: https://tianyuculture.us/a-look-at-chinese-lantern-festivals/

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer