Wonen in Beijing Deel 2: In welk district in Beijing kan je het beste wonen?

In welk district in Beijing moet ik wonen?

Je bent (hopelijk) helemaal bijgelezen over wat Beijing voor stad is, wat je kan verwachten als je gaat verhuizen naar Beijing en hoe het is om te wonen in Beijing. Nu is het dus tijd om te kijken naar in welk district in Beijing je het beste kan wonen.

Veel werkgevers in Beijing zullen het moeilijke werk voor je doen en je voorzien van accommodatie. Dit komt vooral veel voor bij banen als docent, zodat je je over zo min mogelijk zaken zorgen hoeft te maken als je naar Beijing verhuist. Hoewel dit erg handig is, doet het wel wat af aan de zelfstandigheid van wonen in Beijing en het plezier van het huren van je eigen appartement. Als je studeert in Beijing, zal je universiteit of taalschool je meer informatie kunnen geven over het huren van een appartement in Beijing in de buurt van je school.

Appartement huren in Beijing: woonlasten

De prijzen voor accommodatie in Beijing zijn over het algemeen redelijk hoog. Maar als je de tijd neemt om goed rond te kijken, dan kom je wel wat goede aanbiedingen tegen. De kosten voor het huren van een appartement in Beijing hangen grotendeels af van een aantal factoren, waaronder: in welk district in Beijing je wil wonen, hoe groot het appartement is en of je alleen of in een gedeeld appartement wil wonen.

De prijzen in Beijing liggen hoger dan in andere steden in China. Dit is natuurlijk niet erg verrassend, aangezien het de hoofdstad is. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de kosten en je budget voordat je plant om te verhuizen naar China. De prijzen in Beijing gaan van de ene kant van het spectrum (een huis met ratten) naar de andere kant (penthouse). Je kan woonruimte in Beijing vinden voor alles tussen de 3.000 – 40.000 CNY (400 – 5200 EUR) per maand voor een eigen appartement. Deze prijs ligt natuurlijk anders voor als je een appartement deelt (prijzen vanaf 2.000 CNY). De gemiddelde prijs voor een gedeelde accommodatie in een fatsoenlijk appartement in Beijing zijn ongeveer 3.500 – 5.000 CNY (450 – 650 EUR) per maand.

Lees meer over de kosten om te wonen in Beijing in Deel 1 van dit blog.

Waar een appartement huren in Beijing?

Beijing Kaart - De districten en waar te wonen
Beijing Kaart – De wijken en waar te wonen

Als je als expat in Beijing woont, denken we dat je in het centrum van Beijing wil wonen. Er zijn veel betaalbare opties om een appartement te huren in Beijing, maar het kan lastig zijn om het district te kiezen. Beijing is ongelofelijk groot en daarom kan het district wat je kiest één van de belangrijkste beslissingen zijn in het kiezen van een appartement. Chaoyang is bijvoorbeeld een enorm district, wat al groter is dan de meeste steden ter wereld! In Chaoyang wonen meer dan 3,5 miljoen mensen en het is meer dan 500 vierkante kilometer groot! En dit is dus pas één district in Beijing. De aantallen zijn echt ongelofelijk.

De kaart van de metro in Beijing kan een goed hulpmiddel zijn om je te oriënteren in deze enorme stad.

De Beijing Metro - een handige kaart
De Beijing Metro – een handige kaart

Wonen in het Chaoyang District in Beijing: Chaoyang Park

Gemiddelde prijs: 4.000 – 40.000 CNY (gedeeld – privé appartement)

Veel open groene plekken

Waar wonen in Beijing: Chaoyang Park - Lijn 14
Waar wonen in Beijing: Chaoyang Park – Lijn 14

Voordelen

 • Grote open groene plekken
 • Dicht bij veel internationale scholen en buitenlandse winkels

Nadelen

 • Duur
 • Heeft niet de traditionele “Beijing sfeer”

Dichtstbijzijnde metrohalte: Chaoyang Park Lijn 14 / Tuanjiehu Lijn 10

Chaoyang Park bevindt zich in het midden van veel internationale gebieden. Als je weinig Chinees spreekt, dan is dit waarschijnlijk één van de betere wijken in Beijing om te wonen. Het is ook maar een paar metrohaltes ten noorden van het Central Business District in Beijing, wat zich rondom het Guomao/Dawanglu gebied aan Lijn 1 bevindt.

Het budget is hier wellicht wat hoger dan in sommige andere wijken, voornamelijk vanwege het internationale element van de wijk, maar het is een hele mooie wijk en heeft ook een meer “Shanghai sfeer”.

Wonen in het Chaoyang District in Beijing: Sanlitun

Gemiddelde prijs: 3.500 – 25.000 CNY (gedeeld – privé appartement)

Geweldig nachtleven

Waar wonen in Beijing - Tuanjiehu Lijn 10
Waar wonen in Beijing – Tuanjiehu Lijn 10

Voordelen

 • Bruisend nachtleven
 • Centrale locatie

Nadelen

 • Veel buitenlanders
 • Druk en luidruchtig

Dichtstbijzijnde metrohalte: Tuanjiehu Lijn 10/Dongsishitiao Lijn 2

Tuanjiehu ligt midden in het hart van Sanlitun. Je hebt toegang tot buitenlandse bars, buitenlandse restaurants en buidenlandse biermerken op de tap. Dit is ideaal als je van plan bent om regelmatig dit soort plekken te bezoeken, maar houd er rekening mee dat dit niet de beste plaats is om het “echte China” te ervaren. Als je daar naar op zoek bent, kan je beter wat meer naar het westen gaan zitten, richting Dongcheng en Xicheng. Dat gezegd hebbende, het valt niet te ontkennen dat dit een dynamische en energieke wijk van Beijing is. Let er op dat je nooit een taxi neemt in dit gebied aangezien je lang zal moeten wachten. Neem liever een deelfiets of pak de metro.

Wonen in het Dongcheng District in Beijing: Dongzhimen

Gemiddelde prijs: 3.500 – 30.000 CNY (gedeeld – privé appartement)

Veel winkels, bars & restaurants

Waar wonen in Beijing - Dongzhimen Lijn 2
Waar wonen in Beijing – Dongzhimen Lijn 2

Voordelen

 • Eerlijke prijzen
 • Gunstige locatie met veel winkels & restaurants

Nadelen

 • Veel wolkenkrabbers
 • Weinig groen

Dichtstbijzijnde metrohalte: Dongzhimen Lijn 2

We komen nu wat meer in de buurt van het traditionele China. Dongzhimen is een ongelofelijk populaire wijk onder zowel expats als locals. Het is een wijk met veel uitstekende eetgelegenheden en oneindig veel pareltjes om te ontdekken in Beijing.

Dongzhimen is ook gunstig gelegen aan Lijn 2, die je toegang geeft tot veel bekende haltes en ook aansluit op de Airport Expressway, waardoor je gemakkelijk bij het vliegveld kan komen. Het is een wijk die we sterk aanbevelen om meerdere redenen.

Wonen in het Dongcheng District in Beijing: Beixinqiao

Gemiddelde prijs: 5.000 – 40.000 CNY (gedeeld – privé appartement)

Perfecte locatie in de hutongs

Waar wonen in Beijing - Beixinqiao Lijn 5
Waar wonen in Beijing – Beixinqiao Lijn 5

Voordelen

 • Traditionele Hutong wijk
 • Veel bars, restaurants & winkels

Nadelen

 • Kleinere wijk
 • Gebrek aan westerse supermarkten

Dichtstbijzijnde metrohalte: Beixinqiao Lijn 5 / Dongzhimen Lijn 2

OK, dus we hebben het hierboven gehad over het “echte China”, en dit is een wijk die daaronder valt. Beixinqiao is een fascinerende wijk met oneindig veel kleine hutongs die gezellige kleine huizen voor locals en expats bevatten. Als je de traditionele hutong ervaring wil, moet je echter wel bereid zijn om er voor te betalen. Dus vooral als je alleen woont, zal je wel wat meer kwijt zijn.

LET OP: In hartje winter en zomer zijn sommige faciliteiten niet geschikt. Controleer van te voren of de hutong airconditioning heeft om je koel te houden in de zomer en verwarming om je warm te houden in de winter!

Wonen in het Haidian District in Beijing: Wudaokou

Gemiddelde prijs: 2.500 – 35.000 CNY (gedeeld – privé appartement)

Studentenwijk van Beijing

Waar wonen in Beijing - Wudaokou Lijn 13
Waar wonen in Beijing – Wudaokou Lijn 13

Voordelen

 • Studentenwijk
 • Keuze tussen hutongs of appartementencomplex

Nadelen

 • Ver van de andere wijken
 • Veel studenten

Dichtstbijzijnde metrohalte: Wudaokou Lijn 13

Welkom in de studentenwijk van Beijing. Als je niet in de buurt van studenten wilt wonen, dan is Haidian niet voor jou! Haidian is de thuishaven van een aantal universiteiten, waaronder de beroemde Tsinghua University (清华大学) en The Peoples University (中国人民大学).  Houd er rekening mee dat je wel een flink eind van de andere, hierboven genoemde, districten. Je zal ongeveer een uur moeten reizen om de oostelijke gebieden van Beijing te bereiken.

Je zal veel verschillende opties hebben als je in de Wudaokou wijk wil wonen. Je hebt hier de keuze tussen hutons of appartementen. De prijzen zijn ook zeer redelijk – Beijing ligt aan je voeten!

En nu?

Als je eenmaal een wijk hebt gevonden waar je wilt wonen in Beijing, dan ben je bijna halverwege! In deel 3 van dit blog zetten we een aantal tips op een rijtje, die je helpen met het vinden van een appartement in Beijing.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer