Tinycards Review – App om Chinees te leren

Na het publiceren van onze Duolingo Chinees review hebben we besloten om ook eens te kijken naar de andere app van deze maker – Tinycards. Deze app is gebaseerd op het gebruiken van flashcards om allerlei verschillende dingen te onthouden. Deze leermethode lijkt steeds populairder te worden en de veelzijdigheid die deze app bied maakt ons direct nieuwsgierig.

Ten eerste moeten we melden dat deze app niet specifiek gemaakt is om Mandarijn te leren. Je kan er allerlei verschillende onderwerpen mee oefenen. Bijvoorbeeld het leren van de hoofdsteden van alle landen ter wereld. Als je zoekt naar “hoofdsteden” op de homepage van de app krijg je een lijst te zien met flashcards die door andere gebruikers zijn aangemaakt. Hier kan je er een uit kiezen en direct starten met het leren van de hoofdsteden.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld; voor deze review willen we kijken naar de flashcards om Chinees te leren. De app biedt hiervoor een aantal verschillende opties. Wanneer je goed bent in Engels en vanuit Engelstalige flashcards kan oefenen, dan zijn er nog veel meer: van het periodiek systeem tot vlaggen en van de afkortingen van Amerikaanse staten tot de anatomie van kikkers – alles staat er in!

Hoe werkt Tinycards?

Zoals hierboven al aangegeven, is Tinycards ontworpen voor mensen met een visuele leerstijl. Flashcards zijn tegenwoordig een zeer krachtige studiehulp. Het handige aan flashcards is dat iedereen zijn eigen set kan maken. Je kan ze overal in huis neerleggen – keuken, kantoor, slaapkamer. Het idee erachter is dat de inhoud van de kaartjes in je hoofd blijft hangen doordat je ze meerdere keren per dag bekijkt. Dit werkt heel goed.

Tinycards deck - Flashcards voor onderweg
Tinycards deck – Flashcards voor onderweg

Het leuke aan Tinycards is dat je, al voordat je begint, weet wat je krijgt. De mogelijkheid om een enorme hoeveelheid flashcards in je zak bij je te dragen, waar je ook ter wereld bent. Je kan de app bijvoorbeeld gebruiken terwijl je naar je werk reist per bus of trein. Zo kan je iedere dag de tijd pakken om even te leren, ondanks je drukke leven. Stel je reistijd is 20 minuten, dan kan je al 40 minuten per dag leren. Als je wat extra tijd hebt en je zit alleen in een koffietentje, dan kan je daar al snel een uur van maken. Alle kleine beetjes helpen,

Chinese tekens leren - Flashcards van Tinycards zijn de ideale manier om onderweg te leren
Chinese tekens leren – Flashcards van Tinycards zijn de ideale manier om onderweg te leren

wanneer je er het beste uit weet te halen.

Maar goed, nu meer over hoe Tinycards werkt. De app is super eeunvoudig en heeft, net als zijn broertje Duolingo, een gemakkelijke navigatie. Je een menu onderaan je scherm en een zoekbalk bovenaan. Het menu geeft je drie opties:

  • Discover – Een plek om nieuwe en relevante “decks” (sets) met flashcards te ontdekken.
  • Add – Hier kan je zelf sets met flascards maken voor andere mensen. Doordat iedereen zelf sets kan maken, heb je een enorme keuze in onderwerpen, ook voor het leren van Mandarijn.
  • Profile – Hier zie je de gebruikers die je volgt en de gebruikers die jou volgen.

De meeste gebruikers zullen waarschijnlijk starten bij de zoekbalk. Je kan direct beginnen met het intypen van je zoekwoord, bijvoorbeeld “Chinees leren”. Kies een deck dat je aanspreekt en begin meteen met leren. Maar je kan ook veel specifieker zijn. Stel je wil leren over groenten en fruit in het Chinees? Geen probleem! Sporten in het Chinees? Ook geen probleem!

We zijn zelf groot fan van de Chineasy decks. Ze hebben een aantal zeer nuttige (Engelstalige) decks voor het leren van de karakters, zoals de “500 basic Chinese characters”. Ze zijn verdeeld in tien secties, waarbij elke sectie 50 karakters bevat. Door te herhalen en te studeren zal je de karakters veel sneller kunnen onthouden dan je voor mogelijk houdt. Het lijkt van te voren een behoorlijke kluif om 500 karakters te leren, maar we verzekeren je dat het reuze meevalt als je er eenmaal mee bezig bent.

Je bent echter niet beperkt tot het gebruiken can de Chineasy decks. Veel gebruikers maken hun eigen decks aan en je kan er zo veel uitproberen als je zelf wilt. Het kan zijn dat je de kaarten van sommige gebruikers fijner vindt dan die van anderen. Houd er wel rekening mee dat er een kleine kans is dat er fouten in de kaarten zitten, omdat ze door gebruikers zelf gemaakt worden.

We raden je aan om gewoon eens rond te kijken en zo te achterhalen welke gebruikers je het fijnste vindt. Deze gebruikers kan je vervolgens gaan volgen, zodat je ze makkelijk kan opzoeken.

Studeren met Tinycards

Wanneer je een deck hebt uitgekozen, krijg je een korte introductie van het deck en drie tabbladen te zien:

  • Hoe goed is je Chinees? Test je Mandarijn met de flashcards van Tinycards
    Hoe goed is je Chinees? Test je Mandarijn met de flashcards van Tinycards

    Lessons – Hier zie je een overzicht van het aantal lessen wat je moet voltooien. Dit varieert afhankelijk van het aantal flashcards per deck. Sommigen hebben er maar twee of drie, terwijl andere er meer dan twintig hebben. Je moet de lagere niveau’s voltooien om verder te kunnen met de hogere niveau’s. Elk niveau toont je 1 voor 1 een aantal flashcards met inhoud. Nadat je de kaarten een aantal keer hebt bekeken zal je antwoorden moeten geven. Als we terug gaan naar het voorbeeld van de hoofdsteden, krijg je bijvoorbeeld een kaart te zien met Washington DC. Je klikt op de kaart om te zien dat het antwoord de Verenigde Staten is. Vervolgens zie je een kaart met Canada. Je klikt op de kaart en je ziet Ottawa. Je zal normaal gesproken ongeveer vijf tot zeven keer door de kaarten heen moeten gaan voordat het niveau voltooid is.

  • Cards – Op dit tabblad zie je ALLE flashcards in het deck. Als je ze niet wil opsplitsen in lessen, kan je op deze manier ook gewoon alle kaarten bekijken. Dit is vooral erg nuttig om te bepalen of dit het juiste deck is voor jou.
  • Quiz – De quiz is ontworpen om je kennis te toetsen. Elke kaart in het deck (uit alle lessen bij elkaar) wordt getoond. Je moet ze beantwoorden in plaats van oefenen. Je kan dus het beste eerst alle lessen doorlopen en dan de quiz maken. Hopelijk weet je een hoge score te behalen! Je zou ook de lessen kunnen overslaan en direct naar de quiz gaan, maar dat raden we niet aan. Het hele idee achter de flashcards is om te leren door herhaling. Je moet steeds weer hetzelfde opnieuw doen, want anders gaat het het ene oor in en het andere oor weer uit.

Is deze app een download waard?

Wij zijn een groot fan van Tinycards voor mensen met een visuele leerstijl. Het is erg moeilijk om nadelen ervan te vinden, aangezien de app zo’n simpele opzet heeft. Het is makkelijk te volgen, heeft een eenvoudig design en doet wat het moet doen.

Als we toch een nadeel moeten noemen is het dat veel van de decks overlap hebben of van mindere kwaliteit zijn (ze hebben misschien de verkeerde pinyin, of het Chinese karakter ontbreekt, wat natuurlijk wel essentieel is). Dit heeft echter niks te maken met de makers van de app, maar met de gebruikers die de decks uploaden.

De beste manier om dit te omzeilen is door een gebruiker te vinden die goede decks maakt en hem/haar te volgen. In de loop der tijd kan je een handige portfolio opbouwen. Ee goede manier om vertrouwen op te bouwen voor een gebruiker is om te kijken naar hoeveel volgers ze al hebben. Als ze er maar een paar hebben, vergeleken met anderen die er duizenden hebben, kan het in dit geval de moeite waard zijn om de menigte te volgen.

Is deze app de download waard? Absoluut! Houd je er niet van om visueel te leren, dan zijn er gelukkig ook nog een hoop andere Chinees leren apps beschikbaar.

Tinycards review score: 9

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer