10 tips voor het halen van het HSK 6 examen

Deze blog is geschreven door Kathryn Miles, een Amerikaanse student die in 2017 bij LTL gestudeerd heeft. Haar vooruitgang in die tijd was indrukwekkend en duidelijk zichtbaar voor iedereen. Hieronder geeft ze tien tips voor het halen van het HSK 6 examen.

Ik heb een privécursus Chinees in Beijing gevolgd in het najaar van 2017 en besloot het HSK 6 examen te doen aan het einde van mijn tijd daar. Hoewel het behalen van HSK 6 niet het hoofddoel was van mijn studie bij LTL, waren mijn docenten enorm behulpzaam bij mijn voorbereidingen. Hieronder zijn een aantal tips die ik heb geleerd.

Mijn tips voor de HSK 6 toets

Maak een studieplan en houd je eraan

Ik raad je aan om ruim van te voren een oefentoets te maken om te zien wat je zwakke punten zijn. Op basis hiervan kan je dan je studieplan maken. Ik voegde bijvoorbeeld HSK 6 voorbereidingsboeken toe aan mijn wekelijkse studietaken. Ook probeerde ik de laatste twee maanden voor het HSK examen iedere week een oefentoets te doen. Hiernaast is het belangrijk om een docent naar je schijfopdrachten te laten kijken om je feedback te geven.

Chinese Hanzi lessen bij LTL
Chinese Hanzi lessen bij LTL

Scan de antwoordopties bij de luisteropdrachten

Lees de antwoorden bij een luisteropdracht even snel door voordat je naar de audio luistert. Kruis vervolgens de antwoorden aan terwijl je de passage hoort. Als je de antwoordopties van te voren scant en je bent bekend met het soort vragen die normaal gesproken gesteld worden bij de luisteropdrachten, kan je misschien zelfs de juiste antwoorden op de langere passages voorspellen. (Je moet er natuurlijk wel op letten dat je niet te veel focust op het lezen van de antwoordopties en vergeet om te luisteren naar de passage. Zorg ervoor dat je goed naar de vragen luistert om te bevestigen dat je voorspelling ook echt juist was!)

Pas je antwoorden op de luisteropdrachten niet achteraf aan

Aan het einde van het luistergedeelte krijg je 5 minuten om je antwoorden nogmaals te bekijken en/of aan te passen. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je geen vragen open laat, maar probeer de verleiding te weerstaan om de antwoorden die je al hebt ingevuld aan te passen. Je kan de passages niet nogmaals beluisteren en we herinnert je misschien de vraag niet eens meer.

Let goed op het juiste gebruik van woorden en idiomen

Het is niet voldoende om te weten wat een woord betekent. Je moet ook weten hoe je het gebruikt! Dit betekent dat je ook weet wat voor woordsoort het is en wat het onderscheidt van zijn synoniemen.

Bewaar je zwakke onderdelen tot het einde

Als er een onderdeel is wat je bijzonder lastig vindt, is het beter om deze over te slaan en eerst de onderdelen te doen waar je sterker in bent. Op het einde kan je dan terug gaan naar het lastige onderdeel. Ik vind zelf het 语病 onderdeel van de HSK 6 test het moeilijkste onderdeel van de leesopdrachten, dus dat onderdeel heb ik het laatste gedaan.

LTL Mandarin School - Geaccrediteerd

 

Oefen met het lezen van (en het luisteren naar) materialen over veel verschillende onderwerpen

In mijn ervaring zijn de onderwerpen van de oefentesten vergelijkbaar met de onderwerpen van het echte examen… en ik realiseerde me dat ik nauwelijks dingen lees over bacteriën en andere wetenschappelijke onderwerpen. Dus ik moest mezelf bekend maken met deze onderwerpen in het Chinees!

Lees niet alles bij de leesopdrachten!

Je hebt veel te weinig tijd om de volledige tekst te lezen. Lees eerst de multiple choice vragen en zoek vervolgens de antwoorden in het lange artikel.

Bedenk een strategie om de volgorde van de gebeurtenissen in de schrijfopdracht te onthouden

Na het lezen van de schrijfopdracht, telde ik de volgorde van de gebeurtenissen op mijn vingers en probeerde ze in die volgorde te onthouden. Bijvoorbeeld: 1 = locatie/karakters/onderwerp, 2 = een actie die vervolgens gebeurt, 3 = de volgende locatie waar ze zijn / wat daar gebeurt, etc. Voordat de tijd afloopt herhaal ik deze punten in mijn hoofd. Ik gebruik dit om vervolgens de andere, kleinere details aan op te hangen. Een van mijn docenten stelde een vergelijkbare techniek voor, waarbij je terwijl je leest een foto of film in je hoofd creëert zodat je de volgorde van de gebeurtenissen en de details kan onthouden.

Let op de conclusie of “les” van de schrijfopdracht

Wat probeert het verhaal ons te leren? Wat is het doel van het verhaal? Dit is belangrijk! Je wil hier misschien zelfs naar kijken voordat je de rest van de tekst leest.

Wees erop voorbereid dat het examen moeilijker is dan de oefentoetsen

Ik vond de computertoets moeilijker dan alle oefentoetsen die ik gemaakt had. Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Ten eerste vond ik dat sommige delen van de inhoud gewoon moeilijker waren op de echte toets. Ten tweede denk ik dat het maken van de lees- en luisteropdrachten op de computer lastiger is dan wanneer je papier gebruikt. Je kan namelijk niks markeren, aanstrepen of aantekeningen maken. Ik raad je sterk aan om een oefentoets op de computer te doen als je die mogelijkheid hebt. Ten derde was ik zenuwachtiger op de dag van het echte examen!

En, heb ik HSK 6 gehaald?

Ik heb mijn doel gehaald om te slagen voor het HSK 6 examen! Mijn score valt echter nog wel te verbeteren, dus misschien dat ik het examen in de toekomst nog wel een keer doe. Over het algemeen heeft het studeren voor HSK 6 me geholpen met het vergroten van mijn vocabulaire en het verbeteren van mijn leessnelheid. Ik ben dus blij dat ik de toets heb gedaan. Ik zou anderen die het HSK 6 examen gaan doen wel aanmoedigen om de andere aspecten van hun taalstudie niet te verwaarlozen – vergeet niet om jezelf uit te dagen om je Mandarijn communicatie skills in de praktijk te verbeteren naast je voor te bereiden op het HSK examen!

Om meer te weten te komen over het HSK examen van het beginners- tot gevorderde niveau, kan je onze super nuttige HSK infographic downloaden. Deze geeft meer informatie over het HSK examen, de lengte van de toetsen en wat er precies in iedere toets is opgenomen.

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

HSK Test met LTL Mandarin School

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer