Geluksgetallen in China

Bijgeloof wordt heel serieus genomen in China. Er zijn veel geluksgetallen in China waarmee je rekening moet houden.

Geluksgetallen ChinaWanneer je naar China komt is het handig om een aantal dingen over de Chinese cultuur te begrijpen. Dit is wat diep in het hart van de Chinezen ligt.

Je zal de hele tijd positieve en negatieve ervaringen hebben met de cultuur. Vanaf het moment dat je geschokt bent door de drukte tijdens het spitsuur, tot het aanschouwen van het prachtige zomerpaleis op een heldere herfstdag, in pure rust en harmonie.

Het wordt niet veel diverser dan in China

Getallen hebben een hele belangrijke betekenis voor veel Chinese mensen. Bijgeloof is hier zeer sterk, zoals je hieronder zal zien.

Maar voordat we je vertellen over geluksgetallen in China, raden we je aan om onze blog over Chinese getallen te lezen en onderstaande video te bekijken.

Geluksgetallen in China: negen – 九 Jiŭ

De Verboden Stad heeft 9999 en een halve kamers
Raad eens hoeveel kamers de Verboden Stad heeft?

Het getal negen is in het Chinees bijna hetzelfde als 久, jiŭ wat “langdurig” of “eeuwigheid” betekent. Beide karakters hebben zelfs hetzelfde pinyin en dezelfde toon. Ze klinken dus precies hetzelfde. Hierdoor wordt dit geluksgetal in China veel gebruikt bij bruiloften en verjaardagen. Het nummer staat voor langdurigheid en past dus perfect bij dit soort vieringen!

Andere voorbeelden van hoe het geluksgetal 9 in China wordt gebruikt:

 • Om eeuwige liefde aan te tonen worden vaak 99, 999 of 9999 rozen gestuurd.
 • Het geluksgetal 9 wordt ook geassocieerd met de Chinese keizer. Zijn mantels hadden negen draken op zich en zijn onderdanen waren verdeeld in negen rangen.
 • De Verboden Stad heeft in totaal 9999 en een halve kamers!

Geluksgetallen in China: acht – 八 bā

Geluksgetallen in China - Chinees handgebaar voor het getal 8
Geluksgetallen in China – Chinees handgebaar voor het getal 8

Het summum van geluksgetallen in China! Nummer acht in het Chinees “bā” klinkt bijna hetzelfde als het woord “floreren” 發 fā. Chinese mensen gaan verbazingwekkend ver om een nummerbord of telefoonnummer met zoveel mogelijk 8’en erin te bemachtigen! Om je een idee te geven hoe belangrijk het geluksgetal 8 in China wordt gevonden, geven we je wat leuke feitjes:

 • Het Chinese telefoonnummer +86 28 8888 8888 is in 2003 voor meer dan twee miljoen Yuan verkocht aan luchtvaartmaatschappij Sichuan Airlines!
 • De openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008 begon op 8/8/2008 om exact 8:08:08.
 • Chinese prijzen worden afgerond op 8. In Europa en Amerika wordt hetzelfde principe toegepast, maar daar wordt er vaak op 9 of 5 afgerond. Iets wordt dus verkocht voor €4,99 in plaats van €5 zodat het goedkoper lijkt. Hetzelfde gebeurt in China, maar dan met het getal 8.
 • Veel internationale luchtvaartmaatschappijen die een vlucht van of naar China hebben gebruiken het getal 8 in het vluchtnummer. Een aantal voorbeelden:
  • Air Astana – Beijing naar Almaty is vlucht KC888
  • British Airways – Chengdu naar Londen is vlucht BA88
  • Etihad Airways – Abu Dhabi naar Beijing (en daarna naar Nagoya) is vlucht EY888
  • 48 – Iedere reeks van 3 getallen die eindigt op de getallen 4 en 8 klinkt hetzelfde als “X keer levenslange rijkdom”. Dus 747 (qī sì bā) klinkt bijvoorbeeld als qī shì fā (七世發). Dit betekent “7 keer levenslange rijkdom”. En bij 848 is het dus 8 keer levenslange rijkdom!

Trouwdatum

De datum 8/8/2008 stond niet alleen vanwege de Olympische Spelen in de agenda’s van veel Chinezen. Er waren ook enorm veel bruiloften op die dag! Families willen het huwelijk starten met zoveel geluk als mogelijk en dat doen ze zeker door op deze dag te trouwen.

Om de tradities voort te zetten hebben echtparen 8 bruidsmeisjes, 8-gangen maaltijden of de eerste dans om 8:08! Je kan op de NBC website meer lezen over deze bijzondere dag in China.

Geluksgetallen in China: zes – 六 Liù

Hoewel nummer 6 in de westerse wereld negatieve associaties kan hebben omdat het getal 666 voor de duivel staat, werkt het in China heel anders.

Het getal 6 lijkt in het Chinees op 流 liú, wat “stromen” betekent en 溜 liū wat glad of soepel betekent.

Als er meerdere zessen achter elkaar worden geplaatst om 66, 666, 6666, etc. te maken, dan worden deze gezien als geluksgetallen in China. Net zoals de gekke verhalen over het geluksgetal 8 is er ook een over het geluksgetal 6:

Een Chinese motordealer in 增城 Zēngchéng in de Guangdong Provincie in het zuiden van China heeft 272,000RMB (36,000 EUR) betaald voor de nummerplaat AW666!

Het gebaar voor geluksgetal 6 in China
Het gebaar voor 6 in China

Maar dat is niet het enige. Een korte zoektocht op Google levert je een eindeloze lijst met gekke manieren op om het geluksgetal te verkrijgen. Dat laten we aan je zelf over…

Chinese jongeren gebruiken het geluksgetal 666 (六六六) om hun bewondering of positiviteit voor een situatie uit te drukken.

Wist je dat er een Chinees spreekwoord is wat als volgt gaat: 六六大顺 (liù liù dà shùn)? Het betekent dat de dingen soepel zullen verlopen.

Een andere interessante anekdote die je veel hoort is dat als een man wil trouwen met zijn partner, dat hij haar dan een rood pakket moet geven met 6,666 CNY of 66,666 CNY. Gezien het verhaal hierboven is 666 CNY waarschijnlijk te weinig!

Geluksgetallen in China – Combinaties en hun betekenis

Nu weet je dat 6, 8 en 9 de geluksgetallen in China zijn. Je zal ze nu regelmatig zien op nummerborden, in telefoonnummers en in het dagelijkse leven.

Er zijn ook een aantal combinaties van getallen die de moeite waard zijn om aan je uit te leggen. Dit zijn niet specifiek geluksgetallen, maar je zal ze wel veel voorbij zien komen. We noemen er twee.

 • 520 Geluksgetallen Chinees520 (五二零, wǔ èr líng) – Dit is een van de meestvoorkomende combinaties die veel gebruikt wordt in WeChat. Waarom? Omdat het bijna hetzelfde klinkt als het Chinees voor “Ik hou van jou” 我爱你 (wǒ ài nǐ). Veel Chinezen typen 520 in een berichtje naar een partner om hun liefde aan te tonen. 我爱你 is blijkbaar teveel moeite!
 • 1314 (一三一四, yī sān yī sì) – Deze cijferreeks heeft direct te maken met die hierboven. 1314 klinkt bijna hetzelfde als 一生一世 (yī shēng yī shì), wat “één leven één wereld” betekent. Als je het combineert met 520 om 5201314 te maken betekent het “ik hou voor altijd van je”. Slim hoor!

Cadeau’s geven

Met al deze kennis over geluksgetallen in China op zak kan je nu indruk maken wanneer je een cadeau aan een Chinese vriend geeft. Het zal bijvoorbeeld zeer gewaardeerd worden als je iemand voor zijn verjaardag een rode envelop met 666 CNY geeft!

CHINESE GETALLEN – Wil je weten hoe je van 1 tot 100 telt in het Chinees? Of hoe je je telefoonnummer of geboortedatum uitspreekt in het Chinees? Lees dan onze ultieme gids over Chinese getallen, waarin dit en nog veel meer wordt besproken.

Oh en nog één video voor je…

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer