Hoe gebruik je een Chinees toetsenbord?

Typen in het Chinees: hoe gebruik je een Chinees toetsenbord?

Wanneer je net begint met het leren van Chinees en nog bekend moet raken met de Chinese karakters, kan het een enorme opgave lijken om te leren typen in het Chinees en om een Chinees toetsenbord te gebruiken.

Typen in het Chinees - Hoe gebruik je een Chinees toetsenbord?
Typen in het Chinees – Hoe gebruik je een Chinees toetsenbord?

Laten we eerlijk zijn: het is misschien eigenlijk praktischer om te leren typen in het Chinees dan om de Chinese tekens te leren schrijven. Maar leer toch hoe je ze moet schrijven! (Anders wordt je docent boos op ons)

Hoewel het in het begin misschien eng is, zal het niet lang duren voordat je gewend raakt aan het Chinese toetsenbord – zowel op je laptop als je mobiele telefoon. Zeker als je het vaak gebruikt.

Hoe vaker je het Chinese toetsenbord gebruikt, des te sneller je er aan zal wennen!

Dus download snel een aantal Chinese apps en klets met je vrienden op WeChat om te oefenen!

Chinees Toetsenbord: Pinyin

Om eerlijk te zijn is het vrij eenvoudig om Chinese Pinyin te typen met een Chinees toetsenbord.

De meeste mensen die Chinees studeren zullen de karakters leren via het Pinyin, dus zullen weten welke letters van het alfabet welk geluid opbouwen. Het zal heus wel eens voorkomen dat je een ‘q’ verwart met een ‘ch’, of een ‘j’ met een ‘zh’, en daardoor niet het juiste karakter kan vinden. Maar meestal is het Chinese toetsenbord vrij slim en zal het kunnen achterhalen wat je probeert te typen.

Top tip:

Let extra op het ü geluid, als in 旅行 (lüxing). Deze ü wordt gemaakt door de medeklinker te combineren met ‘v’. Dus om ‘lüxing’ te krijgen zou je ‘lvxing’ typen.

Chinees Toetsenbord: Laptop

Zowel Windows als Apple hebben tegenwoordig een vrij makkelijke manier om te wisselen tussen verschillende toetsenborden. Iets waar veel mensen erg blij mee zijn. Je hoeft alleen maar het Chinese toetsenbord toe te voegen aan je apparaat en je kan vooruit!

Windows

  • Klik op het Windows icoon
  • Ga naar Instellingen – Tijd en taal – Regio en taal
  • Klik op “Een taal toevoegen” en kies je toetsenbord (bijv. Chinees vereenvoudigd of Chinees traditioneel)

Apple

  • Klik op het vlaggetje in de rechterbovenhoek
  • Ga naar “Open toetsenbordvoorkeuren”
  • Klik op “Toevoegen”
  • Kies je toetsenbord!
Een Chinees Toetsenbord gebruiken: wissel makkelijk tussen toetsenborden met deze handige optie
Een Chinees Toetsenbord gebruiken: wissel makkelijk tussen toetsenborden met deze handige optie

Het meest frustrerende wat je zal gebeuren is dat je vergeet je toetsenbord terug te zetten naar het Nederlands. Dit overkomt veel buitenlanders:

我很youforget头普通又热keyboardback头English。

When you forget to put your keyboard back to English.

Chinees Toetsenbord: Mobiele Telefoon

Chinees toetsenbord op je mobiele telefoonOp iedere Android, Windows of Apple telefoon kan je een Chinees toetsenbord krijgen door naar de instellingen te gaan en daar een nieuwe taal aan je toetsenborden toe te voegen.

Verschillende apparaten zullen verschillende toetsenborden hebben, maar ze werken allemaal op ongeveer dezelfde manier.

Je kan ook kiezen tussen toetsenborden met vereenvoudigde Chinese karakters of traditionele Chinese karakters.

Op de iPhone is het makkelijk om te wisselen tussen de twee – maar op andere apparaten kan het lastiger zijn. (Met lastiger bedoelen we 5 seconden in plaats van 2…)

Wanneer je je Chinese toetsenbord eenmaal hebt, kan je ‘m gaan gebruiken! Kies eerst een methode die je bevalt. De meest standaard en eenvoudigste manier is om de Pinyin input methode te gebruiken. Als je niet zeker weet hoe je de Pinyin van het karakter moet spellen, kan je voorkeur uitgaan naar de radicalen input methode. Of, je kan, als je zelfverzekerd bent met je schrijfwijze, het karakter met je vinger uitschrijven!

Om langere zinnen, of eigenlijk alles wat meer dan een paar karakters lang is, wil je waarschijnlijk gewoon de Pinyin input methode gebruiken.

Chinees Toetsenbord: Pinyin input methode
Chinees Toetsenbord: Pinyin input methode
Chinees Toetsenbord: radicalen input methode
Chinees Toetsenbord: radicalen input methode
Chinees Toetsenbord: karakters schrijven
Chinees Toetsenbord: karakters schrijven

Chinees toetsenbord: Het juiste karakter kiezen

Wanneer je je woord of korte zin hebt ingetypt, komen er een aantal suggesties voor karakters te staan.

Pinyin typen in het Chinees

Typen in het Chinese Pinyin betekent dat je veel karakters kan typen die hetzelfde Pinyin gebruiken, maar andere tonen hebben. Het Chinese toetsenbord zal de meestgebruikte karakters tonen, maar als je een andere wil selecteren kan je de pijltjestoetsen gebruiken. Druk op spatie om je keuze te bevestigen.

Als je een aantal karakters samen schrijft of een uitdrukking die vaak als één zin wordt geschreven, dan zullen de karakters automatisch verschijnen bij de suggesties.

Als je bijvoorbeeld het Pinyin “jiu dian” typt, krijg je de keuze tussen (onder andere) “hotel” of “negen uur”. Gebruik de pijltjestoetsen, je muis of de nummers op je toetsenbord om degene te selecteren die je wilt. Druk vervolgens op spatie en het karakter verschijnt.

Er zijn ook sneltoetsen, gebaseerd op hoe vaak een woord gebruikt wordt. Dit wordt ook aangepast op jouw eigen gebruikt. Kijk welke jij kan vinden!

Chinees Toetsenbord Sneltoetsen:

nh = 你好 (ni hao)

wsm = 为什么 (wei shenme)

hjbj = 好久不见 (hao jiu bu jian)

hh = 哈哈 (haha/lol)

bj = 北京 (Beijing)

Meer van LTL?

Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!

.

Geef een reactie

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.

Leer meer