Chinees Geld - Alles wat je wilt weten over de Chinese Munteenheid
Wat is de Chinese munteenheid? Hoe praat je over geld in het Chinees? En wat zijn al die interessante plaatsen op de Chinese bankbiljetten? Deze gids beantwoord al je vragen over Chinees geld. En je krijgt er ook nog eens een tour bij van enkele geweldige plaatsen om te bezoeken in China!
Hoe Praat je Over Chinees Geld?
De Geschiedenis van de Chinese Munteenheid
Hoe Praat je Over Chinees Geld?
Praten over Chines Geld kan soms wat verwarrend zijn. De officiële naam voor China’s munteenheid is ‘Renminbi’ 人民币 (Rénmínbì). Dit betekent letterlijk ‘De Munteenheid van het Volk’ en wordt vaak afgekort als RMB.
‘Yuan’ 元 (Yuán) is de maateenheid van de RMB, maar het wordt ook gebruikt om naar de Chinese munteenheid in zijn geheel te verwijzen: de Chinese Yuan. De afkorting die hiervoor gebruikt wordt is CNY, wat ook de internationale code voor de Chinese munteenheid is. Het symbool voor de Yuan is ¥.
Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, wordt ‘yuan’ in het gesproken Chinees ook wel ‘kuài’ 块 genoemd.
Een goede vergelijking met de Euro is er niet. Maar als we kijken naar de Britse munteenheid, dan zou ‘Renmibi’ vergelijkbaar zijn met ‘Pounds Sterling’. Dit is de officiële naam van de munteenheid. ‘Yuan’ zou vergelijkbaar zijn met ‘Pounds’ en ‘kuai’ met ‘quid’, de informele manier om over geld te praten.
Er zijn ook kleinere coupures van Chinees geld:
1 yuan bestaat uit 10 ‘jiǎo’ 角 (ook wel ‘máo’ 毛 genoemd in gesproken Chinees). Een jiao kan weer verder verdeeld worden in 10 ‘fēn’ 分, maar fen worden tegenwoordig bijna niet meer gebruikt in China.
De Geschiedenis van de Chinese Munteenheid
De Renmibi is in december 1948 geïntroduceerd door de People’s Bank of China. Dit was minder dan één jaar voor de oprichting van de Volksrepubliek China in oktober 1949. De nieuwe overheid wilde een eind maken aan de hyperinflatie die een probleem was in de laatste jaren van de Republiek China.
In eerste instantie werden er enkel bankbiljetten uitgegeven, welke zich verspreidden in de gebieden van China die door de communisten werden gecontroleerd.
In 1955 werd de yuan geherwaardeerd: 1 nieuwe yuan was gelijk waan 10.000 oude yuan.
Chinees Geld – Chinese Bankbiljetten
De huidige serie Chinese bankbiljetten is de vijfde serie van de Renminbi; ze zijn vanaf 1999 stapsgewijs geïntroduceerd.
Er zijn biljetten van 100, 50, 20, 10, 5 en 1 yuan.
Oudere versies van de Chinese munteenheid bevatten ook een biljet van 2 yuan, maar deze zie je tegenwoordig bijna niet meer. Er bestaan ook kleinere briefjes van 5 en 1 jiao. Het 2 jiao biljet is erg zeldzaam.
Op alle nieuwe Chinese bankbiljetten staat een afbeelding van Mao Zedong, in plaats van de verschillende leiders die eerder op de biljetten stonden.
Op elk Chinees bankbiljet staat op de ene zijde ‘Volksbank van China’ geschreven in het Mandarijn. Op de andere zijde staat het in het Oeigoers, Tibetaans, Mongools en Zhuang.
China’s Verminderde Gebruik van Contant Geld
Je ziet tegenwoordig een stuk minder Chinees geld dan dat je zou verwachten. Veel mensen zijn overgestapt op het gebruik van online betaal-apps en gebruiken (bijna) geen contant geld meer.
Aan de kassa zie je mensen hun telefoon tonen aan de kassière of of een QR code scannen. Bijna niemand pakt meer zijn portemonnee erbij.
WIST JE DAT – Kleinere winkels weigeren soms om je contante geld aan te nemen. Maar meestal zullen ze met hun ogen rollen en op zoek gaan naar wisselgeld wat nog ergens rondslingert.
De twee populairste betaal-apps zijn WeChat en Alipay. Om gebruikt te kunnen maken van deze betaalmethoden moet je meestal je bankrekening koppelen aan je account en je identiteit bevestigen met je paspoort of Chinese identiteitskaart. Beide apps werken met Chinese pinpassen en Alipay accepteert tegenwoordig ook sommige internationale kaarten.
Je kan ervoor kiezen om van te voren geld te laden op je WeChat of Alipay account. Als er niet genoeg geld op je account staat, dan zal het bedrag direct van je bankrekening worden afgeschreven.
WeChat is met name erg populair geworden dankzij betaalopties zoals het delen van de rekening in groepsgesprekken. Voor meer te gekke functies van WeChat kan je een kijkje nemen bij onze Ultieme WeChat gids.
De Landschappen op het Chinese Geld
De volgende keer dat je contant Chinees geld tegenkomt, raden we je aan om eens goed te kijken naar de afbeeldingen op de briefjes. Je zal zien dat op elk Yuan bankbiljet een beroemde plek of toeristische attractie staat afgebeeld.
100 Yuan – Grote Hal van het Volk, Plein van de Hemelse Vrede, Beijing
Gebouwd in 1959 als één van de “Tien Grote Bouwwerken” voor de tiende verjaardag van de Volksrepubliek China. De Grote Hal van het Volk is het politieke hart van China. Het duurde slechts 10 maanden om het gebouw te bouwen.
Hoewel het niet op het lijstje staat van de meeste toeristen die naar Beijing komen, zien de meeste toeristen het gebouw wel. Het staat namelijk aan de westzijde van het Plein van de Hemelse Vrede.
De hal wordt gebruikt door het Chinese parlement en voor andere wetgevende en ceremoniële activiteiten. Het gebouw omvat een gebied groter dan de Verboden Stad, wat het één van de grootste hallen ter wereld maakt.
De hal is gesloten op tijdens nationale conferenties en andere grootschalige politieke evenementen. Op andere dagen kan je het bezoeken voor slechts 30 CNY. Je moet wel je paspoort meenemen om toegang te krijgen tot het gebouw.
50 Yuan – Het Potalapaleis, Lhasa, Tibet
Het Potalapaleis was ooit het huis van de Dalai Lama en is nu één van de belangrijkste museums en werelderfgoed locaties van Tibet. Het wordt jaarlijks door bijna 1,5 miljoen toeristen bezocht.
Het paleis werd gebouwd in 1645 op een hoogte van 3.700 meter. Er wordt gezegd dat het gebouwd is bovenop een antiek paleis.
Bereid je voor op een flinke klim! Er zijn 432 traptreden om de top van het Potalapaleis te bereiken.
De Putuo Zonchengtempel in Chengde, gebouwd tussen 1767 en 1771, is gemaakt naar voorbeeld van het Potalapaleis en is ook een UNESCO werelderfgoed locatie. Dus als je maar een kort bezoekje brengt aan China en geen tijd hebt om helemaal naar Tibet te gaan, kan je in plaats daarvan Chengde bezoeken, op slechts een paar uur ten noorden van Beijing.
20 Yuan – De Li-rivier, Yangshuo, Nr Guilin
De Li-rivier zoals deze wordt afgebeeld op het briefje van 20 yuan is een scene uit de 83 kilometer tussen Guilin en Yangshui in de Guangxi provincie. Dit stuk van de rivier is beroemd vanwege zijn karstgebergte. Het staat bekend als één van de mooiste plekken van China en trekt duizenden bezoekers per jaar.
De Li-rivier is door National Geographic uitgeroepen tot één van de tien waterwonderen ter wereld.
De specifieke scene op het briefje van 20 yuan is een visser die op een bamboevlot de rivier afdrijft, vlak bij het dorpje Xingping. Als je avontuurlijk bent aangelegd kan je zelf een vlot huren tijdens een bezoek.
10 Yuan – Kuipoort, Drie Kloven van de Yangtze (tussen Chongqing en Yichang)
De scene op het biljet van 10 yuan is één van de beroemdste uitzichten over de Yangtze rivier. Het gaat om het gebied wat bekend staat als de Drie Kloven (Qutang kloof, Wu kloof en Xiling kloof).
De Kuipoort wordt ook wel de Qutangpas of de “deur van de drie kloven” genoemd. Aan beide zijden van de rivier zijn steile kliffen.
Mocht je de Drie Kloven willen bezoeken, dan kan je het beste een riviercruise over de Yangtze rivier boeken vanuit Yichang of Chongqing.
5 Yuan – Tai Shan, Shnadong Provincie
Tai Shan (of de Heilige Berg Taishan) is één van de vijf heilige bergen van het taoïsme in China. De berg ligt ten noorden van de stad Tai’an in de centrale Shangdong provincie. Het is de meest beklommen berg van China.
Veel bezoekers beklimmen Tai Shan midden in de nacht zodat ze de beroemde zonsopgang boven een zee van wolken kunnen zien.
De berg heeft een lange geschiedenis met het inspireren van Chinese artiesten en geleerden. Hij wordt al duizenden jaren lang aanbeden, zelfs al voordat de beroemde Qinshi Huangdi eer betoond zou hebben aan de berg en de goden vertelde over zijn overwinning in het verenigen van China.
TOP TIP – Qufu, de geboorteplaats van Confucius, ligt op slechts 70 kilometer van Tai Shan en is ook zeer de moeite waard om te bezoeken!
1 Yuan – “Drie Vijvers die de Maan Weerkaatsen”, Westmeer, Hangzhou
De Drie Vijvers die de Maan Weerkaatsen, de scene die getoond wordt op het biljet van 1 yuan, is één van de 10 bekende plekken bij het Westmeer van Hangzhou.
Het is gelegen in het midden van het Westmeer en kan bereikt worden met één van de vele kleine veerboten die toeristen naar verschillende plekken op en rondom het meer brengen.
Drie Vijvers die de Maan Weerkaatsen heeft zijn naam gekregen vanwege een ritueel wat plaatsvindt tijdens China’s Midherfstfestival. Op deze nacht, wanneer de maan op zijn felst is, wordt een kaars aangestoken in elke pagode. Het licht van de maan en uit de kleine raampjes van de pagoda’s zorgt voor unieke reflecties in het water.
Het Westmeer is niet alleen bekend van het Chinese geld. Het is een heel beroemde toeristenattractie in China. Het wordt heel vaak genoemd in traditionele Chinese poëzie en literatuur.
Meer van LTL?
Als je meer wilt horen van LTL Mandarin School, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Hierin geven we je handige tips voor het leren van Chinees, nuttige apps om de taal te leren en houden we je op de hoogte van alles wat er gebeurt op onze LTL scholen. Meld je hieronder aan en wordt onderdeel van onze steeds groeiende gemeenschap!